Mednarodne dirkaske, Minnaar
6. prosinca 2023

Mnoge sada zanima u koju ekipu prelazi G.O.A.T.? Prošli vikend protekao je u znaku ciklokrosa u Francuskoj, Belgiji, Sloveniji…

Greg Minnaar

Južnoafrički spustaški as, prije manje od mjesec dana napunio je 42 godine, još ne razmišlja o mirovini. Četverostruki svjetski prvak, kojega smatraju najuspješnijim spustašem svih vremena, najavio je odlazak iz ekipe Santa Cruz Syndicate, čiji je član bio 16 godina. Još se ne zna u koju će ekipu ili kod kojeg proizvođača Minnaar prijeći iduće sezone, no vrlo se glasno šuška da bi to trebao biti Norco.
Minnaar je četiri puta osvojio srebro i tri puta broncu na svjetskim prvenstvima, a tri puta je bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa u kojem je ostvario dvadeset i dvije pobjede.

Što kaže Santa Cruz Syndicate:

Svjetsko CX kup Flamanville: Iserbyt i Brand

Karavana Svjetskog kupa u ciklokrosu preselila se iz Irske u Francusku. Flamanville je drugi put zaredom bio domaćin utrke Svjetskog kupa, a pobjede u elitnim kategorijama odnijeli su Belgijac Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen – Bingoal), ujedno i pobjednik lanjske utrke, i Nizozemka Lucinda Brand ( Baloise Trek Lions). Drugo i treće mjesto u muškoj kategoriji osvojili su Nizozemci Lars Van Der Haar i Pim Ronhaar (obojica Baloise Trek Lions). U ženskoj kategoriji to su bile Marie Schreiber iz Luksemburga i Leonie Bentveld iz Nizozemske (Pauwels Sauzen – Bingoal).

Nakon šest utrka u ukupnom poretku vodi Eli Iserbyt sa 187 bodova, drugi je Pin Ronhaar sa 153 boda, a treći Lars Van Der Haar sa 151 bodom. Kod žena i dalje je vodeća Nizozemka Ceylin Del Carmen Alvorado sa 165 bodova, ali je (zbog bolesti)  propustila utrku u Francuskoj, druga je Lucinda Brand (135 bodova), a treća je još jedna Nizozemka Inge Van Der Heijden sa 111 bodova.

Sve rezultate potraži na cyclocross24.com.

Video: Flamanville i najbolje iz muške utrke

Superprestige Boom: Neuwenhuis i Van Empel

Peta utrka serije Superprestige održana je u Belgiji dan uoči Svjetskog kupa. Pobjednik seniorske utrke je Nizozemac Joris Neuwenhuis (Baloise Trek Lions) koji je upisao drugu ovosezonsku pobjedu. Drugo mjesto osvojio je Britanac Cameron Mason (Cyclocross Reds), treći je bio Belgijac Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen – Bingoal). Potonji je s tri pobjede u sezoni i vodeći u kupu i ima 72 boda. Na drugom mjestu je Belgijac Niels Vanderputte (Alpecin – Deceuninck) sa 49 bodova, treći je Neuwenhuis s bodom manje.

U ženskoj kategoriji svjetska prvakinja Nizozemka Fem Van Empel bila je za klasu bolja od sunarodnjakinja Puck Pieterse i Annemarie Worst. Na utrke se vratila Mađarica Kata Blanka Vas, ozlijeđena na početku sezone, koja je po povratku zauzela 7. mjesto. Nakon pet od osam utrka, Worst vodi sa 64 boda. Na drugom mjestu je pobjednica tri ispita Alvorado (59 bodova), treća je Nizozemka Aniet Van Alphen.

Rezultati

Video: Najbolje iz ženske utrke na Superprestige Boom

CX Tropovci: Štajnari i dalje dominiraju

Nakon sezone 2015./2016., ciklokros se vratio na područje uz Muru s utrkom u organizaciji Biciklističkog kluba Tropovci, koji organizirao i svih pet dosadašnjih utrka. Niske temperature unatoč suncu, poprilično blata i lokvi te malo snijega za ukras. Solidan odaziv i dobra utrka. Ovo bi bio kratki sažetak druge utrke Kupa Slovenije u ciklokrosu u sezoni 2023/24.

Najbolji u kategoriji sioniuora opet je bio Mihael Štajnar (mebloJOGI ProConcrete), pobjednik prve utrke u Straži. Kao i većini sudionika, bio mu je prvi put na ovoj stazi, ali to nije bio razlog da ne stisne pedale i ne pobjegne već na startu utrke od devet krugova. Za drugo mjesto borili su se Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team) i Gregor Dimic (Energijateam.com), potonji je bio jači u drugom dijelu utrke. Zaostao je tri minute za Štajnarom nakon sat vremena utrke, ali je Maticu pobjegao 50 sekundi.

iztok kuret
Iztok Kuret (foto prijavim.se)

Očekivano, među seniore se opet ugurao najjači amater, domaćin Primož Obala (KK Tropovci). Dobivao je krug za krugom te prestigao Kranjeca Žagara i Dimica. Tako je stao na drugu stepenicu u posebnoj nagradi za Kup općine Tišina za najbržu trojicu u apsolutnom plasmanu zadnje utrke dana.

U utrci juniora pobijedio je (kao i u Straži) Gašper Štajnar (Adria Mobil), a za njim i kadet Vanja Kuntarič Žibert (Pogi Team UAE Generals). U ženskoj utrci pobijedila je Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana).

Treća kup utrka 23. prosinca održati će se u MTB trail centru Kočevje, a ujedno će se računati za nacionalno prvenstvo! Raspis i prijave na prijavim.se

Rezultati

Naslovna fotografija s Gregom Minnaarom, Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Vijesti iz tuđine: Svjetski CX kup u Dublinu, kraj za GT Factory Racing

Prati nas