Mednarodne dirkaške, Wout Van Aert
13. prosinca 2022

Svjetski CX kup u Dublinu, slovenski CX kod Novog Mesta, Dunkuerque Beach Race Europsko prvenstvo, talijanski CX kup Jesolo, Europski CX kup u Češkoj, Transalp i Appenninica 2023…

Mihael Štajnar u dresu ekipe mebloJOGI Pro- Concrete pobijedio je na prvoj utrci Slovenskog ciklokros kupa 2022/2023 održanoj u nedjelju u sportskom parku Breza u Straži. Mihael je inače lanjski državni prvak u brdskom biciklizmu (u Sloveniji ne održavaju nacionalna prvenstva, već državna) koji uspješno nastupa na cesti, a bio je i najbolje plasirani Slovenac na prvom ovogodišnjem gravel SP. Prva utrka slovenske CX sezone 2021./2022. održana je u Dolenjskim Toplicama u organizaciji KD Sprint Novo mesto. Opširno izvješće s fotografijama pročitaj na našem sestrinskim (bratskim) stranicama mtb.si.

CX Svjetski kup u Dublinu

Tom Pidcock. Foto Twila Federica Muzzi / Red Bull Content Pool.

U nedjelju su održane i utrke Svjetskog CX kupa u Irskoj. Deveta runda ovosezonske svjetske serije odvijala se po blatu i snijegu. Prvu ovosezonsku pobjedu ostvario je Belgijac Wout Van Aert koji je unatoč dvama padovima i tehničkom kvaru (ručnik mu je zapeo u mjenjaču!) deklasirao svoje suparnike. Njegov sunarodnjak Laurens Sweeck (vodeći u ukuonom poretku) zauzeo je drugo mjesto, a treći je bio aktualni svjetski prvak Britanac Tom Pidcock (koji je nakon lošeg početnog dijela nadoknadio razliku i u pidcockovskom se stilu probio do postolja). MVDP nije nastupio radi priprema s cestovnom ekipom. U ženskoj konkurenciji borba za pobjedu se odvijala sve do cilja. Na kraju je najbrža bila Fem Van Empel iz Nizozemske, a drugo mjesto pripalo je Puck Pieterse (prva je bila brža u ciljnom sprintu) Treće mjesto osvojila je njihova sunarodnjakinja Denise Betsema. Rezultati na uci.org.

Video: Najbolje iz muške utrke u Dublinu

Irci su osmislili zanimljivu stazu, začinjenu ogromnom količinom polusmrznutog blata.

Slijedeća postaja: Val di Sole

U subotu, 17. prosinca, nastavlja se Svjetski kup u ciklokrosu na kultnom mjestu za brdski biciklizam. Sve informacije potraži ovdje .

Maxxis BIKE Transalp 2023

Od  9. do 15. srpnja 2023. legendarna etapna utrka doživjet će svoju 25. iteraciju! Za jubilarni događaj direktor utrke Marc Schneider sastavio je poseban “koktel” staza s najboljim stazama u dužini od gotovo 500 kilometara. Transalp 2023. održat će se između Naudersa i Rive del Garde. Više na bike-magazin.de.

Održan EP Beach Race 2022

Beach Race European Championships koje se vozi na plaži ili na pijesku i betonu, Europsko prvenstvo je održano 11. prosinca u Francuskoj, uz atlantsku obalu kod Dunkerquea. Europsko seniorsko zlato zaslužili su Nizozemka Tessa Neefjes i njen zemljak Coen Vermeltfoort,. U veteranskoj kategoriji slavili su Belgijka Veronique Florizoone  i Nizozemac Tibor Zwaan. Svi rezultati na uec.ch.

Fotografija UEC – Union Européenne de Cyclisme

Appenninica 2023

Već u prvom tjednu talijanski organizatori su prodali prvi dio startnina po sniženoj cijeni. Svi koji iduće godine žele odraditi ovu utrku koja će se održati od 4. do 9. rujna, morat će požuriti s prijavama. Startnina u redovnoj prodaji iznosit će 1290 eura. solobike.it.

Održan CX Città di Jesolo 2022

Ciklokros utrka kategorije C2 održana je u blizini Venecije, ali je zbog utrka Svjetskog kupa te utrka u Španjolskoj i Belgiji privukla uglavnom domaće biciklist(ic)e. Filippo Fontana slavio je u muškoj, a Silvia Persico u ženskoj kategoriji. Izvješće potraži na cyclocross24.com

Najavljujemo Europski CX kup

U češkoj Ostravi 17. i 18. prosinca održati se utrka Europskog CX kupa za juniore, U23 i elitne kategorije. Češki organizatori dobili su petogodišnji ugovor od Europske biciklističke unije za organizaciju utrka Europskog kupa uoči Božića. Dakle, utrke će se održavati na vrlo zanimljivom mjestu, poznatom po preradi željeza, trasa će biti u blizini ogromne željezare Dolní Vitkovice , koji je dio Ostrave, koji se nalazi u Moravsko-šleskom okrugu. Više informacija potraži na uec.ch.

Naslovna fotografija Kristof Ramon / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Vijesti iz tuđine (i tuzemstva): Od Siska do Indonezije
Vijesti iz tuđine: Puno ciklokrosa, MTB na kapaljku

Prati nas