Mednarodne dirkaške, Lenart Dejak
22. ožujka 2023

Najveća etapna utrka u brdskom biciklizmu startala je u nedjelju u Meerendalu. Žestoko utrkivanje u Italiji, Španjolskoj i Švicarskoj, Gracia surađuje s Giantom, Crankworx na Novom Zelandu…

Internazionali d’Italia Series: Pobjede ostale doma

I dok je kod još uvijek nas naglasak na rekreativnim događajima, u obližnjoj Italiji se za ozbiljno utrkuju u međunarodnoj konkurenciji. U nedjelju se u mjestu San Zeno di Montagna u provinciji Verona okupila vrlo jaka konkurencija, s domaćim natjecateljim(ca)a u vrhu. Pobjedu u elitnoj muškoj kategoriji odnio je Luca Braidot, koji je pretekao ekipnog kolegu Nadira Colledanija (obojica Santa Cruz RockShox Pro Team), treći je bio Daniele Braidot (CS Carabinieri – Cicli Olympia Vittoria). U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Martina Berta (Santa Cruz RockShox Pro Team) koja je bila bolja od Mone Mitterwallner (Cannondale Facotry Racing), Giorgia Marchet (Trinx Factory Team) je bila treća.

U konkurenciji juniora pobijedio je Talijan Gabriel Borre, hrvatski predstavnik David Sandić zauzeo je 34. mjesto, a Roko Doljanin bio je 68.

Dobre su rezultate ostvarili slovenski početnici. Meta Tancik (Misser  Junior Team) slavila je pobjedu kod 15-godišnjih djevojčica, Lenart Dejak (MTB trail centar Kočevje) bio je treći kod 14-godišnjih dječaka, a u kategoriji mladih Blaž Kavčič (KK Završnica) ostvario je 12. mjesto.

Rezultati početničkih kategorija
Rezultati natjecateljskih kategorija

Video: Najbolje iz utrke u San Zeno di Montagna

Snimku utrke moraš pogledati jer je XC zvijezda Marco Aurelio Fontana odlično započeo sezonu.

Cedric Gracia prešao na Giant!

Vječni dečko, legenda spusta i zabavljač Cedric Gracia više nije član ekipe Forestal. Od sada će Gracia voziti bicikle Giant, u Andori i šire. Tako će Giant među “umirovljenicima” imati čak dva ambasadora, budući da se ove sezone kod svog prvog poslodavca iz devedesetih vratio i Rob Warner. Više na giant-bicycles.com.

Superprestigio MTB

Olimpijska kros utrka klase C1 održana je u Španjolskoj, s dosta poznatih imena, pogotovo onih koji se nisu odlučili za sudjelovanje na ABSA Cape Epicu. Među elitom je slavio lokalac David Campos Motos (Orbea Factory Team), koji je utrku dobio tek u posljednjim metrima. Drugo mjesto osvojio je Rumunj Vlad Dascalu (Trek Factory Racing XC), treći je bio Portugalac Ricardo Marinheiro. U kategoriji žena na najvišu stepenicu zastala je Estonka Janika Lõiv (KMC MTB Racing Team). Rezultati na mtbdata.com, a reportažu potraži na brujulabike.com.

Swiss Bike Cup 2023

Nacionalna kup serija Švicarske tradicionalno je gotovo jednaka svjetskoj, a organiozatori u Gränichenu su se potrudili da bude upravo tako. Utrka kategorije HCi niz poznatih imena na startu. Naravno, bez onih koji se znoje u Africi i onih koji su se utrkivali kod Garde. Među elitom Švicarce je iznenadio Nijemac, Luca Schwarzbauer (Canyon CLLTV) “odnio” je pobjedu, Mathias Flückiger (Thömus Maxon) koji se vratio utrkama osvojio je drugo mjesto, a treće mjesto osvojio je Francuz Jordan Sarrou (BMC Racing Team). Kod žena prva tri mjesta podijelile su Švicarke Alessandra Keller (Thömus Maxon), Nicole Keller (Ghost Factory Racing) i Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC). Reportažu potraži na na swissbikecup.ch.

Video: Snimka ženske utrke u Gränichenu

https://youtube.com/watch?v=oHVuxS_errM&si=EnSIkaIECMiOmarE

Crankworx krenuo s Novog Zelanda

Prva runda festivala Crankworx, vikend MTB spusta bio je pun poznatih lica Svjetskog kupa. Aktualni svjetski prvak Loic Bruni (Specialized Gravity) odradio je utrku po sistemu “veni, vidi, vici”. Drugo mjesto osvojio je Oliver Zwar (Canyon CLLCTV / FMD Racing), treći je bio Neko Mulally (Frameworks Racing). U kategoriji žena Jess Blewitt (GT Factory Racing) je zauzela najvišu stepenicu, druga je bila Jenna Hastings (Pivot Factory Racing), a treća Shania Rawson. Rezultati na crankworx.com.

Video: Crankworx Rotoura i Loic Bruni

Startao 19. ABSA Cape Epic

Najveća etapna brdsko-biciklistička utrka započela je prologom u nedjelju, a nastavila se u ponedjeljak prvom etapom dugom gotovo 100 kilometara.

Video: ABSA Cape Epic 2023, prolog

Devetnaesta iteracija najpoznatije MTB etapne utrke, ovaj put s prologom na imanju Meerendal, a ne u Cape Townu. Prolog je bio dug 27 kilometara sa 750 visina, a među elitom su slavili Matthew Beers i Christopher Blevins te Sofia Gomez Villafane i Katerina Nash.

Video: ABSA Cape Epic 2023, prva etapa

Prva etapa sastojala se od 98 kilometara i 2550 metara uspona. Među elitom su se pobjedi veselili Fabian Rabensteiner i Wout Alleman te Amy Wakefield i Candice Lill. Jučer je na programu bila se vozi druga, 116 kilometara duga kružna etapa oko Hermanusa.

Rezultati prologa i prve etape dostupni su na epic-series.com.

Naslovna fotografija Janez Dejak

Pogledaj i
Vijesti iz tuđine (i tuzemstva): U nas rekreacija, vani za ozbiljno

Prati nas