video sredica, makadamkanje
23. prosinca 2020

Neke biciklističke discipline desetljećima se razlikuju, a u nekim slučajevima i polariziraju. A onda je došao gravel…

Cestovni bicikli ostaju na cesti, a brdski bicikli na stazama. No, u moderno doba multifunkcionalnog dizajna i inovativnog inženjerstva, bicikli su nedavno nadišli svoje prvotne namjere.

Gravel ili makadamiranje

Ovaj relativno novi sport zapravo je povratak onome što je biciklizam bio do sredine 20. stoljeća, prije nego što su se betonske i asfaltne ceste proširile razvijenim svijetom. Sada je makadamiranje iskoristio slobodu brdskog biciklizma i kombiniralo ga s brzinom, učinkovitošću i udaljenostima primjerenima cestovnom biciklizmu. Tanke gume, ali ne preuske. Moćne, ali lagane disk kočnice i omjeri prijenosa koji potiču brzinu kako prema gore, tako i  prema dolje, po terenu.

Makadameri su evoluirali zbog nezasitnih biciklista koji su istražili i otkrili nove rute te iskoristili tisuće kilometara makadamskih cesta izvan gradova. Rezultiralo je to s više bicikala koji voze po većim površinama, a da se ne ukazuje na potrebu za izgrađenim stazama ili asfaltnim površinama. Makadamstvo slijedi manje utabane staze.

Devet minut zgodbe #RideShimano s simpatičnimi sogovorniki. Več vsebin japonskega kolesarskega giganta najdeš na youtube.com/rideshimano

Devet minuta priče #RideShimano sa simpatičnim sugovornicima. Više sadržaja iz japanskog biciklističkog diva možeš pro naći na youtube.com/rideshimano.

Pogledaj i
Video srijedom: Pi Manson i njegovi okviri

Prati nas