Video sredica, Kona
13. ožujka 2022

Bikepacking avantura vez plana rute, ali na pouzdanim gravel modelima: Rove DL, Rove AL, Libre CR DL i Sutra LTD…

Konin najnoviji video duhovito nazvan „Going The eggstra Mile“ prikazuje putovanje skupine prijatelja na otok Orcas – najveći otok u otočju San Juan na sjeverozapadu Pacifika, smješten zapadno od Bellinghama i južno od Vancouvera. Orcas inače pripada američkoj državi Washington. Društvo je putovalo bez plana rute, uz puno dobre glazbe i tucet jaja kupljenih u posljednjem trenutku na štandu jedne farme (otuda i naziv video njihovog video materijala). Pridružio im se i četveronožni prijatelj.

Prošlog rujna sa skupinom prijatelja odlučio sam iskoristiti prvi vikend za singletrack vožnje na otoku Orcas i poduzeti bikepacking avanturu. Većina doduše tamo vozi trail bicikle no shvatili smo da i bikepacking može biti zabavan pa smo nabavili malo bolje gravel bicikle. Odabrali smo modele za 2022.: Rove DL, Rove AL, Libre CR DL i Sutra LTD. Ponijeli smo bikepacking torbe, hrpu hrane i najbolju opremu za loše vrijeme. Prognoza je najavljivala pljuskove, ali to nam nije umanjilo pustolovni duh!

Vožnja trajektom od Anacortesa do otočnog mjesta East Sound trajala je nešto više od sat vremena. To je bilo dovoljno za opustiti se, popiti kavu, uživati u panorami i maštati o vožnji koja nas čeka. Nebo je bilo sivo, ali nije oslobodilo svoj bijes na nas. Kada smo stigli u East Sound odlučili smo dužim putem doći do našeg konačnog odredišta: Moran State Park. Ova ruta je uključivala više makadama i manje prometa. S nama je išao i pas, tako da je manje prometa učinilo da se svi osjećamo sigurnije.

Usput smo prošli farmu uz cestu sa svježim jajima na prodaju. Iako smo sobom ponijeli puno hrane, bili smo znatiželjni vidjeti može li desetak jaja izdržati na grbavim putevima pa smo proveli eksperiment tako što smo pričvrstili tucet na jedan od naših bicikala. Kladili smo se i nagađali o tome koliko će ih preživjeti. Nakon nekoliko sati vožnje preko rupa, kočenja i puno brzih spustova bili smo oduševljeni kada smo ustanovili kako su sva jaja netaknuta! Dobar bicikl može se glatko kotrljati grubim cestama.

Put do državnog parka Moran vidio je preko mostova i kroz šume! Prošli smo pored farmi ovaca i alpaka, progonili su nas psi, mahali su nam prijateljski raspoloženi mještani. Turizam je značajan za ovaj mali otok, a svi vozači obzirni su prema biciklistima, bez obzira na to gdje vozite. Nakon što smo postavili šatore krenuli smo ravno prema vrhu Mt. Constitution. Prekrasan uspon asfaltiranom cestom koja vodi do apsolutno prekrasnog pogleda na ocean i udaljenu sjeverozapadnu obali države Washington. Kada je vrijeme lijepo panorama nudi i prekrasan pogled na ledenjački vrh Mt. Baker.

Budući da smo koristili doista dobre bicikle, odlučili smo se za singletrack, a rado nam se pridružio i pas Rosiedog! Puno stijena, korijenja, i zabavni detalji iziskivali su od nas visoki stupanj pripravnosti na cijelom spustu. Naravno, brdski bicikli bi ugodniji za vožnju, ali avanturistički duh cvjeta kada se na singletrack upustiš na drop bar bajku!

Nakon večernjeg konzumiranja ukusnih tvrdo kuhanih jaja, vruće logorske vatre i obilnih količina vrućeg kakaa zaspali smo na zvuk kiše koja je padala po našim šatorima. Nešto je posebno utješno u zvuku kapi samo par centimetara od lica, dok smo svi uvučeni i ugrijani u vrećama za spavanje.

Sljedeći dan smo se probudili kasno i krenuli smo u jutarnji ribolov. Čini se da su bicikli i udice popularna kombinacija, pa smo bili željni vidjeti grize li riba. Ulovili smo nekoliko malih riba da bismo ih pustili nazad u slobodu i pozdravili maglovito jutro. Gledali smo ih kako jure nakon što smo ih pustili i to nas je podsjetilo kako je vrijeme za nastavak putovanja. Spakirali smo šatore i po kiši odpedalirali natrag na trajekt. Činilo se to kao idealan završetak putovanja. Znali smo da cijeli vikend pratit užasno vrijeme, ali prvi dan nas je počastilo sunce. Kad je konačno stigla kiša činilo se kao da Majka Priroda kaže: „Dobrodošli ste, a sada sigurno pedalirajte kući.” Tako smo se vratili na trajekt kako bismo zaključili naše „eggstra“ avanturu.

Bicikli Kona na hrvatskom tržištu: www.ciklo-centar.hr

Tekst i foto: KONA COG

Prati nas