3. kolovoza 2019

Vožnja Marine Cabirou bila je slična onima koje je izvodio legendarni Francuz Nicolas Vouilloz. Kod muškaraca pravi rodeo i prva pobjeda mladića iz Mondrakera. Kod juniora i juniorki bilo je puno iznenađenja

Crna zmija definitivno je najluđa i doista neukroćena staza koji ne dozvoljava ni najmanju pogrešku, naravno ako se boriš za najbolji mogući rezultat – i to svi znaju. U sve četiri kategorije potpuno nova lica stajala su danas na najvišem postolju. Pobjede u Veliku Britaniju kod muškaraca, kod žena u Francusku, na Novi Zeland kod juniora, i juniorki u Norvešku.

 
Slovenski junior Žak Gomilšček izvrstan, Monika Hrastnik i Jure Žabjek vratili su se u utrke nakon kraćih pauza zbog ozljeda.

Muškarci

Dugo je kao najbolje vrijeme stajalo 3: 45,470 Francuza Baptista Pierrona (Dorval AM), a prvi ga je uspio nadmašiti Austrijanac David Trummer, vrijeme mu je bilo 3: 44,742. Također je vrlo dobro izgledalo kod dvostrukog pobjednika Crne zmije, Britanca Geeja Athertona (Atherton Bikes), ali napravio je veliku pogrešku poslije trećeg međuvremena i nije se mogao boriti za sam vrh.

Još 14 najbržih na startu i sjajna i vrlo brza vožnja Francuza Lorisa Vergiera (Santa Cruz Syndicate), koji je pretekao Trummera za 2 sekunde i 41 tisućinku te je sjeo u vrući stolac. Poslije njega startao je njegov ekipni kolega iz Južne Afrike Greg Minnaar, koji je bio na putu do prvog mjesta, ali je skliznuo u posljednjoj četvrtini staze kako bi se plasirao na u tom trenutku treće mjesto.

Loic Bruni (Specialized Gravity), 18. u kvalifikacijama, išao je na sve ili ništa i imao je 8 desetinki prednosti u odnosu na Vergiera na drugom međuvremenu, a zatim je samo povećao prednost i stigao do cilja s vremenom 3:40,673!

Niti treći na ljestvici Svjetskog kupa, Australac Troy Brosnan (Canyon Factory Downhill Team) nije se mogao približiti Brunijevom vremenu, a na startu je još čekalo deset natjecatelja – Hart, Thirion, Grenland, Reading, Pierron, Macdonald, Riesco, Figaret, Palazzari i Breeden.

Britanac Hart (Madison Saracen Factory Team) započeo je brzo, s nešto drugačijim linijama i na drugom je međuvremenu već imao više od sekunde i pol prednosti. Potom se prednost lagano smanjila, i na kraju probušena guma i zaostatak od gotovo 4 sekunde.

Ako Hart nije uspio prekinuti francusku vradžbinu, tu je bio Laurie Greenland (MS Mondraker Team) koji je uspio sastaviti odličnu vožnju i u cilj je stigao kao prvi s vremenom ispod 3 minute i 40 sekundi.Njegovo vrijeme je 3:37,819 .Jedini koji je još mogao poboljšati Greenlandovo vrijeme bio je Amaury Pierron (Commencal / Vallnord), ali uz nekoliko je grešaka bio 5 sekundi sporiji!

Bivši juniorski svjetski prvak (2015.) u dobi od dvadeset i dvije godine proslavio je svoju prvu pobjedu u seniorima u Svjetskom kupu. Drugo mjesto osvojio je svjetski prvak Loic Bruni, a treće Loris Vergier. Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing) završio je na 47. mjestu, sa zaostatkom 21.552 sekunde.

Na ljestvici Svjetskog kupa, nakon šest utrka, na prvom mjestu je Loic Bruni (1132 boda), drugi je /2} Amaury Pierron (1000 bodova), a treći je Troy Brosnan (939 bodova). Jure Žabjek je 34. i ima 181 bod.

Žene

Izvrsna vožnja Švicarke Emilie Siegenthaler (Pivot Factory Racing) i njezino vrijeme od 4:52,383 bila je mjerilo za ostale natjecateljice. Monika Hrastnik (Dorval AM) zaostajala je nešto više od šest sekundi iza Švicarke u gornjoj polovici, ali je prije cilja uspjela smanjiti zaostatak na samo 2,2 sekunde. Nakon toga, Njemica Nina Hoffmann odlično je krenula s više od 6 sekundi prednosti, ali prije trećeg međuvremena pala je i san o još jednom postolju je završio.

Uslijedila je odlična vožnja aktualnog europske prvakinje Camille Balanche, koja je za 8.269 sekundi nadmašila vodeću Siegenthaler. Švicarkino vrijeme od 4 minute 44 sekunde i 114 tisućinki prva je napala talijanska prvakinja Eleonora Farina (MS Mondraker Team) koja je nakon besprijekornog gornjeg dijela skliznula u srednjem dijelu, ali nastavila je u napadačkom ritmu nakon pada i završila s praznom stražnjom gumom tik iza Monike.

U startu su ostale još najbrže tri. Prva je na stazu krenula Talijanka Veronika Widmann (INSYNC), koja je brzo vozila u gornjem dijelu, koji se brzo sušio, no malo prije trećeg međuvremena skliznula je i prednost iz gornjeg dijela pretvorila se u zaostatak, koji do ona nije mogla nadoknaditi do cilja, unatoč agresivnog vožnji. Njeno je vrijeme bilo dovoljno za trenutno drugo mjesto.

Francukinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory) vozila je svoju utrku od samog starta i imala je gotovo 10 sekundi prednosti ispred Camille Balanche u drugom međuvremenu. Francuskinja je vozila kao da je s drugog planeta i vrijeme joj je bilo 4:25,790, s 18,323 sekunde prednosti ispred drugoplasirane!

Australka Tracey Hannah (Poligon UR), koja vodi u Svjetskom kupu, ostala je jedina na startu. Na prvom mjerenju Cabirou je zaostajala gotovo tri sekunde, na trećem preko devet sekundi, a na ciljnoj liniji za 11.776 sekundi!

Prva i vrlo suverena pobjeda mlade Francuskinje Marine Cabirou koja je konačno došla na sam vrh, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja ove godine! Na drugom mjestu Tracey Hannah, treće mjesto pripalo je Camille Balanche. Po povratku u utrke Svjetskog kupa, Monika je završila na 7. mjestu .

Tracey Hannah u ukupnom je vodstvu s 1250 bodova, slijedi Marine Cabirou s 1080 bodova, a treća je Nina Hoffmann (739 bodova). Uz dvije utrke prisilnog odmora, Monika je sa 265 bodova na 13. mjestu.

Juniori

Iznenađujući pobjednik peti je s jučerašnjih kvalifikacija Novozelanđanin Ariki-Tuhoto Pene (Subway NZ MTB Hub), koji je nadmašio sve najbolje juniore zaslužio prve bodove u Svjetskom kupu. Vrijeme mu je bilo 4: 09,626.Na drugom mjestu je Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) sa 0,339 sekundi zaostatka!Na treće mjesto uvrstio se Australac Kye A’Hern (Canyon Factory DH Team) s zaostatkom od 0,418 sekundi. Prva violina sezone Francuz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord) završio je na 12. mjestu.

Na ljestvici Svjetskog kupa Gomilšček je s dva uzastopna plasmana među dobitnike bodova zasjeo na 10. mjesto. Skupio je 54 boda. I dalje vodi Daprela koji je dosad prikupio 246 bodova, a slijedi A ”Hern sa 141 bodom, a treći je Kanađanin Patrick Laffey (120 bodova). 

Juniorke

Potpuna dominacija Austrijanke Valentine Höll (Sram TLD Racing) očito je gotova. Najbolju vožnju danas je pokazala Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes).Vrijeme joj je 5:06,790. Hoell je bila druga sa zaostatkom 1.095, treća je bila Amerikanka Anna Newkirk (Sram Young Guns Racing).

Na stazi Bikeland, Austrijanka je zabilježila svoj drugi poraz u sezoni, prvi put je posustala protiv Newkirk u drugoj utrci sezone u Ft. Williamu. Sveukupno, Höll ima 320 bodova, a slijedi Newkirk sa 240 bodova, a današnja pobjednica ima 140.

Rezultati

Snimke utrka možeš pogledati na Red Bull TV

Naslovnu fotografiju (Marine Cabirou) posudili smo na službenom facebook profilu Val di Sole Bikeland I UCI MTB World Cup.

Pročitaj / pogledaj i
VdS VIDEO: Žak i Crna zmija 
VdS VIDEO: Po stazi s Wynom i Benom
VdS Report: Matthieu i Jolanda kralj i kraljica skliskog kratkog krosa
Les Gets Report: Svjetski prvaci opet pobjeđuju
Les Gets Report: Francuzi letjeli na spustu
Les Gets Report: Kratki kros u oblaku prašine
Andora Report: Sjajan povratak Jenny Risveds, pobjede u Nizozemsku i Švicarsku
Andora Report: Pobjede u spustu odnijeli Rachel i Loic
Andora Report: Kratki kros Avanciniju i Neff
Leogang Report: Pobjede Loicu i Tracey, Jure 10.!
Ft. William Report: Pobjede za Pierrona i Atherton
Nove Mesto Report: Druga pobjeda zaredom za Courtney, van der Poel prvi put pobijedio u Svjetskom XCO kupu
Albstadt Report: Kate i Mathias deklasirali konkurenciju
Svjetski kup Maribor Report: Seagrave i Bruni najbrže do cilja
Svjetski kup Maribor report: Kiša pomiješala rezultate kvalifikacija

Prati nas