9. srpnja 2018

Osim Monike Hrastnik koja je slovenskom spustu donijela prvi svjetski top 3 u povijesti, odlična je bila i Tanja Žakelj s 12. mjestom u olimpijskom krosu. U spustu su najbolji bili Amaury Pierron i Tahnee Seagrave, a u krosu Nino Schurter i Maja Wloszczowska. Svjetski prvaci u četveroboju su Romana Labounkova i Quentin Derbier

Olimpijski kros, seniori

Val di Sole nam je proteklog vikenda priuštio neizvjesnu bitku do samog kraja. Najbrži na startu olimpijskog krosa u nedjelju bio je Nizozemac Mathieu van der Poel (Corendon-Circus), no vrlo brzo ga je sustigao Švicarac Nino Schurter (SCOTT-SRAM) koji je u svom stilu preuzeo vodstvo u drugo krugu i već je tada bilo za očekivati da će on odraditi još jednu usamljenu utrku. 


Nino Schurter je nastupio u retro stilu, u skladu s obljetnicom sponzora, foto: Claudio Foco/Val di Sole BikeLand

Talijan Gerhard Kerschbaumer (Torpado Gabogas) se tri kruga prije kraja počeo približavati Schurteru te ga je u pretposljednjem krugu prestigao no nije mogao zadržati vodstvo i na kraju, na oduševljenje talijanske publike, završio na drugom mjestu, što mu je najbolji rezultat u karijeri. Schurter je ostvario svoju treću pobjedu u ovoj sezoni, Van der Poel je na kraju bio treći.

Olimpijski kros, seniorke

Poljakinja, bivša svjetska prvakinja Maja Wloszczowska (Kross) je na kraju neizvjesne utrke mogla proslaviti svoju četvrtu pobjedu u Svjetskom kupu. Pobijedila je nakon čak šest godina posti. Devet sekundi za Majom  u cilj je ušla Kanađanka Emily Batty (Trek), a s trideset sekundi zaostatka na trećem je mjestu završila njena ekipna kolegica, Švicarka Jolanda Neff. Prva favoritkinja, Dankinja Annika Langvad (Specialized) zapela je u padu u startnom krugu te je morala odustati zbog bolova u zapešću.


Tanja Žakelj, foto: Klemen Humar

Potom je na čelu formirana skupina od pet natjecateljica u kojoj se s tempom najteže nosila Norvežanka Gunn-Rita Dahle-Flesjaa (Team Merida Gunn-Rita), a niti Maja u toj fazi nije briljirala.

Utrka je bila uzbudljiva. U jednom trenutku je aktualna svjetska prvakinja Jolanda Neff u 4X stilu pretekla bivšu svjetsku prvakinju, Francuskinju Pauline Ferrand Prevot (Canyon) i zaslužila gromoglasan pljesak tisuća navijača. (Prisjetimo se samo njihovog nedavnog bliskog kontakta na Svjetskom kupu u ciklo krosu iz kojeg su obje izišle s ozljedama).

U posljednjem krugu je Wloszczowska krenula u bijeg i ostvarila sedam sekundi prednosti ispred Emily Batty. Neff je bila treća i na usponu je uspjela preteći Kanađanku, no Batty se vratila na drugu poziciju na kojoj je ostala do kraja. Ovo ako da je bila Majina mala osveta za izgubljenu medalju na Svjetskom prvenstvu u Novem Mestu prije dvije godien, kada ju je Emily bila prestigla u posljednjoj tehničkoj zoni (Maja je bila mijenjala kotač) i nije joj popustila sve do cilja.

Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) je odradila solidnu vožnju i završila je utrku na 12. mjestu. Njen objektivan cilj je uvrštavanje u top 10 na Svjetskom kupu.

Muški U23

Norvežanin Petter Fagerhaug, vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa, napao je već u prvom krugu i nitko mu se nije mogao približiti sve do cilja. Borba se vodila tek za drugo mjesto, za koje su se nadmetali Francuz Joshua Dubau i Rumunj Vlad Dascalu (Brujula).

Fagerhaug je pobjedio s 18 sekundi prednosti, a drugo je mjesto u sprintu izborio Dubau, dok je Dascalu završio kao treći.

Žene U23

Aktualna svjetska prvakinja, Švicarka Sinna Frei (Ghost), ostvarila je svoju već desetu pobjedu u kategoriji U23. Pobijedila je s prednošću od 26 sekundi ispred aktualne svjetske prvakinje u ciklokrosu, Britanke Evie Richards (Trek) te minute 47 sekundi prednosti ispred Dankinje Malene Degn (Ghost).

Sinna se već nakon startnog kruga odvojila od svojih konkurentica i vozila je vlastitu utrku. U svakom je krugu dodavala po nekoliko sekundi razlike. Iako je u posljednjem krugu doživjela problem s lancem pribrano ga je riješila i uspjela je pobijediti.


Monika ulazi u cilj, foto: Klemen Humar

Monika treća na spustu za Svjetski kup!

Monika Hrastnik, pripadnica kluba Črn trn iz Ajdovščine na četvrtoj je utrci Svjetskog kupa u MTB spustu, u subotu, osvojila treće mjesto. Vozila je u takvom stilu da su je najbrže dvije dame na svijetu, Britanke Tahnee Seagrave (Transition Bikes – Muc-Off) i Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH), morale najozbiljnije doživjeti.

Monika je u subotu ostvarila najbržu vožnju u kvalifikacijama, po mokroj stazi (nazvanoj crna zmija). U nedjelju je staza bila suha i Monika je startala posljednja, u trenutku kada je Tahnee imala najbolje vrijeme, a Rachel je bila drugoplasirana. U prvom dijelu staze zaostajala je tri sekunde, a na međuvremenu, minutu nakon starza, bila je šesta. Na tehničkim odsjecima njen se zaostatak počeo smanjivati i na kraju je u cilj ušla s nešto više od sekunde zaostataka. Četvrto plasirana, Australka Tracey Hannah (Polygon UR), imala je zaostatak od tri sekunde i 29 stotinki.

Monika nakon četiri utrke drži petu poziciju u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Vodi Rachel (776 bodova), druga je Tahnee (676 uz diskvalifikaciju u Leogangu), a treća je Myriam Nicole (610) koja je pala i ozlijedila se u kvalifikacijama u Val di Sole. Monika ima 496 bodova, a ispred nje je Tracey s 560 bodova.

Snimka utrke seniorki na redbull.tv

Seniori, juniori i juniorke

Već treću pobjedu zaredom odnio je Francuz Amaury Pierron (Commencal / Vallnord)! Drugoplasirani je Britanac, Laurie Greenland (MS Mondraker Team, +0,52), a treći je njegov zemljak Danny Hart (Madison Saracen Factory Team, +0,66).

U kategoriji juniora pobijedio je Francuz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord), drugi je bio Britanac Henry Kerr (Propain Dirt Sixpack), a treći Australac Patrick Butler (MS Mondraker Team). U kategoriji juniorki svoju dominaciju nastavila je Austrijanka Valentina Hoell, drugoplasirana je bila Amerikanka Anna Newkirk, a treća Norvežanka Mille Johnset.

Rezultati i ukupni poreci u Svjetskom MTB kupu (XCO i DHI)


Muško finale četveroboja, foto: Klavdij Blažko/Črn trn

Četveroboj: Svjetski pravci su Labounkova i Derbier

U petak su u Val di Sole održana i utrke za Svjetsko prvenstvo u četveroboju (4X). Svjetska prvakinja postala je Čehinja Romana Labounkova, a svjetski prvak je Francuz Quentin Derbier. Oboje su lani bili drugoplasirani na Svjetskom prvenstvu, na istom poligonu.

Drugo mjesto u ženskoj kategoriji osvojila je Britanka Natasha Bradley, a treća je bila Njemica Raphaela Richter. U muškoj je kategoriji srebro osvojio Čeh Tomaš Slavik (domaćin utrke svjetske serije u svom Jablonecu, slijedeći vikend), a brončani je bio njegov zemljak Mikulaš Nevrkla.

Tekst: A. B., mtb.si, mtb.hr

 

Rezultati 4X

Pročitaj i:
Najavljujemo: Trostruki užitak na Svjetskom kupu u Val di Sole

Naslovna fotografija: Atherton, Seegrave i Hrastnik (slijeva), foto: Klavdij Blažko/Črn trn

Prati nas