2. kolovoza 2019

Dolina sunca okupana kišom, gledatelji pod kišobranima, sklisko tlo i zanimljivo postavljen krug. Pobjede otišle u Švicarsku i Nizozemsku

Prvi put u kratkom krosu na Svjetskom kupu vidjeli smo startni krug, u Val di Sole u Italiji, a slijedilo je osam “pravih” za žene i devet za muškarce . Nešto više od kilometra u duljinu i nekoliko desetaka visinskih metara možda ne zvuče puno, ali ako je tlo dovoljno klizavo za vožnju po travi, tada treba uložiti toliko više napora, ali prije svega opreza!

Žene

Početak nije bio prebrz, ali formirala se skupina od dvanaest djevojaka koje su se izmjenjivale na čelu. Prvo Eva Lechner (Torpado Ursus), zatim Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory). Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC) probijala se iz pozadine, a Tanja Žakelj (Unior / Devinci Factory Racing) držala se na 15. mjestu. U četvrtom krugu pet djevojaka preuzelo je vodstvo, a vodila ih je Sina Frei (Ghost Factory Racing).

U petom krugu formirala se nešto veća skupina djevojaka, ali na kratkom usponu Sina Frei je pobjegla i do kraja kruga stekla prednost od 9 sekundi. Tanja je vozila oko 20. mjesta. U šestom kolu Frei je počela loviti Jolandu Neff, a Pauline Ferrand Prevot vukla je skupinu vozačica.

U pretposljednjem krugu prednost Sine Frei smanjila je na samo dvije sekunde, a zatim je Neff napala i vozile su skupa, ulazeći u posljednji krug s osam sekundi prednosti u odnosu na Ferrand Prevot i 12 ispred ostalih. Potom je uslijedio posljednji napad Neff, koji će gotovo propasti jer je učinila pogrešku na usponu i Sina Frei ju je opet sustigla.

Prva je u cilj ušla Jolanda Neff, drugo mjesto pripalo je Sini Frei, treća je bila Pauline Ferrand Prevot. Sa minutom i 26 sekundi zaostatka, Tanja Žakelj završila je na 28. mjestu.

Ples na kiši

Muškarci

Loš start Nina Schurtera (Scott SRAM MTB Racing) i Gerharda Kerschbaumera (Torpado Ursus), u vodstvu pak Mathieu van der Poel (Corendon Circus) i Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing). Tada van der Poel ubrzava, Avancini ostaje na čelu progonitelja. Titouan Carrod (BMC MTB Racing Team) i Nino pridružuju se, a pridružuje im se i Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team).

U trećem krugu na čelu je Avancini, ali van der Poel ga slijedi u stopu na biciklu. Isto se nastavilo u narednim krugovima. U šestom krugu oni pridobivaju vodstvo od 9 sekundi, tada im se najviše približava Jordan Sarrou (Absolute Absalon), s Ninom Schurterom na četvrtom mjestu.

Dva kruga do cilja Avancini i van der Poel još uvijek drže tempo, prednost ispred trećeplasiranoga je već 16 sekundi. Tada se tempo lagano usporava, Avancini i van der Poel taktiziraju i prednost se topi na šest sekundi. Zatim, na posljednjem usponu Mathieu van der Poel ubrzava i otresa Avancinija. Za treće mjesto vodi se borba između Jensa Schuermansa (Scott Creuse Oxygene Gueret) i Nina Schurtera, a onda se u borbu uključuje Ondrej Cink (KROSS Racing Team).

Na kraju velika pobjeda za ciklokros specijalista Nizozemca Mathieu van der Poela, pet sekundi za njim je do cilja došao Henrique Avancini, treći je bio belgijski nacionalni prvak Jens Schuermans.


Rezultati

Snimku obje utrke kratkog krosa možeš pogledati na Red Bull TV.

Foto RedBull.tv, fotogalerija Klavdij Blažko

Pročitaj i
Najavljujemo: Svjetski kup ovaj vikend dolazi u Val di Sole
Les Gets Report: Svjetski prvaci opet pobjeđuju
Les Gets Report: Francuzi letjeli na spustu
Video: Stazom za kros u Les Getsu s Perrine Clauzel
Les Gets Report: Kratki kros u oblaku prašine
Video: Upoznaj spust u Les Getsu
Video: Les Gets, po stazi s Wynom i Benom
Najavljujemo: Karavana Svjetskog kupa doputovala u Les Gets

Prati nas