22. ožujka 2017

Od startne rampe do dva uzastopna skoka. Mnogo novih elemenata u donjem dijelu staze za Svjetski kup. Juniorski DH kup započinje za mjesec dana.

U tijeku su naporni radovi na Downhill stazi Lošinj na kojoj će se voziti prva utrka Svjetskog kupa 2018. Nova staza bit će službeno testirana za točno mjesec dana, na utrci juniorskog Downhill kupa.

Za sada znamo da je staza dugačka 1,7 km s 256 metara visinske razlike. Da budemo precizni 255 jer se riva, na kojoj je cilj, ipak nalazi jedan metar iznad mora.

Znamo i to da je staza od kamena, okružena gustom vegetacijom i trnjem, i da nema baš prostora za bezopasno slijetanje i blage padove.

Unatoč opće poznatim karakteristikama staze, svi oni koji su prošlih godina bili na njoj neće se osjećati kao kod kuće. Naime, staza ima niz novih elemenata i prilično je drugačija nego prije.

 

Evo kratkog facebook videa na kojem biciklisti MTB Trbovlja, Jan Cimperman i Jernej Cokan, isprobavaju nove elemente:  


Direktor utrke Sebastjan Zmrzljak istaknuo je koje su novosti na stazi. Za početak, podignuta je četiri metra visoka startna rampa. Pri kraju ciljne ravnine nalaze se dva uzastopna skoka pod imenom „Vegan Sauna“. Ovaj novi element zatim se spaja s „Veganizmmm“ koji je predstavljen prošle godine. Od kuda veganska imena? Recimo da je riječ o osobnom iskoraku graditelja staze koji su dijelove svoje domaće DH Javor staze nazvali po mesu i metalcima…

Vegan Sauna, drugi dio – previše za domaću ekipu?

 

„Velika je novost u donjem dijelu stazu koji je potpuno promijenjen“, kazao je Sebastjan. Novi atraktivni dio nastavlja se kroz novi ulaz u park-šumu Podjavori preko „Sissy Gapa“ iznad starog habsburškog zida. Kako bi staza bila vidljiva i dostupna gledateljima, bilo je mnogo posla s krčenjem grmlja i šipražja.  


Sissy gap –  mogao bi postati atraktivan tunel za posjetitelje 🙂

 

Prije ulaska na ulični dio staze (koji je također izmijenjen) postavljen je novi skok. Kad je sniman video, skok još nije bio završen tako su ga Jan i Jernej zaobišli.  

Detajli o stazi na www.dhlosinj.net/hr/staza

A onda još malo kamenja…

Prati nas