16. veljače 2018

Tri vrhunske utrke (zasad) čine slovenski Unior Downhill kup u MTB spustu 2018.: Javornik, Cerkno i Maribor. Sve tri utrke su uvrštene i u Hrvatski MTB DH kup

Slovenski kup u MTB spustu, Unior Downhill Cup, u sezoni 2018. sastoji se od tri vrhunske utrke. Sve tri utrke su uvrštene i u Hrvatski MTB DH kup.

Serija započinje 26. i 27. svibnja na već znanoj lokaciji u Bike parku Javornik, ali uz novu organizacijsku ekipu. DEŠ Fleš iz Šempetra pri Gorici. Riječ je o ekipi koja je već stekla bogato organizacijsko iskustvo kujući svoje vještine na krosu u Vrtojbi, Kras krosu i drugim događajima te se sada prihvatila posla organizacije u parku u mjestu Lome kod Črnog Vrha nad Idrijom. Prva kup utrka, koja će ujedno biti i 27. nacionalno prvenstvo Slovenije u MTB spustu, sigurno će obogatiti ponudu u parku. Posljednja službena utrka na toj stazi održana je 2015., također je bila riječ o nacionalnom prvenstvu. (Slika s te utrke je na uvodnoj fotografiji)


Cerkno

Dva mjeseca i dva dana kasnije, 28. i 29. srpnja, na stazi prošlogodišnjeg slovenskog nacionalnog prvenstva i najbolje utrke u 2017., u Bike & fun parku Cerkno, održati će se druga utrka kupa. Atraktivna staza ugostiti će i utrku UCI kategorije C2, sve to u organizaciji ekipe iz ŠD Pedal iz nedalekog mjesta Cerkno.


Maribor (Pohorje) 

Finale slovenskog kupa u MTB spustu 2018. na rasporedu je 15. i 16. rujna na klasičnoj stazi na Pohorju iznad Maribora, u Bike parku Pohorje, koja je u danima slave ugošćavala i utrke Svjetskog kupa. Pohorje je i dalje na međunarodnoj karti MTB spusta jer će od 13. do 15 travnja ugostiti europski kup iXS. Rujanska utrka koja je uvrštena u Unior DH Cup je za jednu stepenicu niže u klasifikaciji Svjetske federacije, tako da će ona donijeti UCI C2 bodove. Obje utrke organizirati će DGK Pohorje.

Sve tri utrke uvrštene su u nacionalne MTB DH kupove Slovenije i Hrvatske.

Informacija o uvrštenju u UCI kalendar za Cerkno i Maribor još uvijek je neslužbena te se čeka potvrda Svjetske federacije.

{loadposition inside}

Kalendar Unior Downhill Cup 2018

26./27. svibanj – Javornik (NP)
28./29. srpanj – Cerkno (UCI C2)
15./16. rujan – Maribor (UCI C2)

“Ovo nije najopsežnija serija no sve su tri utrke poznate po najvišoj razini organizacije, što nam je i najvažnije“, kazao je tim povodom koordinator kupa Miha Jakopič. “Utrke su kalendarski lijepo raspoređene u sezoni i mi ćemo se potruditi izvući ono najbolje iz toga što imamo. Vjerujem da će se ta brojka i povećati jer očekujemo ulazak novih ili starih organizatora iz Slovenije i Hrvatske koji bi mogli biti uvršteni u kup.“.

Inače i 2015. se Slovenski kup u MTB spustu sastojao od tri utrke.

www.uniordownhillcup.com

Sve fotografije: Klemen Humar

Prati nas