12. svibnja 2019

Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing) na Lošinju je pobijedio u prvoj rundi serije Unior Downhill Cup u novoj sezoni, u muškoj kategoriji. Zbog oluje najavljene za nedjelju, organizatori utrke na izmijenjenoj trasi Svjetskog kupa finale su održali već u subotu

Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing) na Lošinju je pobijedio u prvoj rundi serije Unior Downhill Cup u novoj sezoni, u muškoj kategoriji. Zbog oluje najavljene za nedjelju, organizatori utrke na izmijenjenoj trasi Svjetskog kupa finale su održali već u subotu.

Žabjek je bio najbrži u polufinalu održanom rano popodne, da bi svoje vrijeme u finalnoj utrci popravio za više od dvije sekunde te pobijedio s više od 7 sekundi prednosti ispred drugoplasiranog Nijemca Felixa Bauera. Treći je bio Francuz Romain Payet (ACPR) sa samo desetinkom zaostatka iza Bauera. Pobjednik Europskog juniorskog kupa 2017. Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) bio je četvrti, a Francuz Anthony Chirossel (LachtouTeam Race) bio je peti.


Jure Žabjek

Australski veteran Sean McCarroll (Rotorua MTB Club), koji ji je prije 18 godina ostvario jedno drugo mjesto u Svjetskom kupu, ovdje (na europskom dopustu) je zauzeo 6. mjesto.

 
Ovo je ujedno bila i utrka za Nacionalno prvenstvo, a u dvoboju za titulu naslov je izborio mladi Noa Radolović (BK TNT Pazin), u svojoj prvoj sezoni u seniorskoj konkurenciji, osvojio je ukupno sedmo mjesto u muškoj konkurenciji te je za svega osam desetinki sekundi, prestigao svog klupskog kolegu u timu i branitelja naslova Ivana Bašića.


Naja Stipanič

Slovenska juniorka Naja Stipanič (KK Črn trn) bila je jedina žena na ne baš dugačkoj startnoj listi s natjecatelj(ic)ama iz devet zemalja i tri kontinenta koji su došli na ovaj kvarnerski otok Kvarner na prvu UCI utrku nakon tri uzastopna vikenda jakih međunarodnih DH utrka u Sloveniji.

U usporedbi s prvom utrkom Svjetskog kupa 2018. ovaj put je staza bila kraćia zbog jednostavnije organizacije, te nije završavala na samoj rivi u Velikom Lošinju. U sredini staze marljivi su organizatori iz AK Lošinj i MTB Trbovlje dodali dvije nove dionice. Žabjekovo vrijeme bilo je minuta, 52 sekunde i 426 tisućinki, dok su Bauer i Payet došli do cilja u manje od dvije minute. Utrka je bila mnogo kraća nego prije godinu dana, kada je Aaron Gwin pobijedio s vremenom 2:19,19.

{loadposition inside}

“Staza je vrlo zahtjevna, iako je doista kratka”, komentirao je Žabjek nakon pobjede. “Zapravo, cijela je staza jedan veliki rock garden, tako da sve dijelove morate lijepo i glatko voziti. Bilo je pogrešaka , čak i u finalnoj vožnji sam učinio nekoliko većih, ali mislim da je stvarno teško voziti se na ovoj stazi savršeno. Dakako, ovo je dobar rezultat, ova sezona ide po planu. Mislim da ću letjeti ove godine“.

Rezultati na uniordownhillcup.com

U trećoj sezoni serije Unior Downhill Cup, koja uključuje utrke iz biciklističkih kalendara Slovenije i Hrvatske, slijede četiri utrke. Sljedeći tjedan na Mariborskom Pohorju, također po stazi Svjetskog kupa, na kojoj su se oni najbolji na svijetu okušali prije samo dva tjedna.

 

Najava utrke Downhill Visit Pohorje za Unior Downhill Cup na www.uniordownhillcup.com

 

Fotografije Urban Cerjak/Monster Energy

Prati nas