Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
24. rujna 2017

Na finalnoj utrci na stazi Svjetskog kupa na Mariborskom Pohorju, napeto do samog kraja.

Prva sezona serije utrka u brdskobiciklističkom spustu Unior Downhill Cup, na Mariborskom Pohorju završila je s napetim natjecanjem i odlukama o ukupnim pobjednicima. Na utrci DH Visit Pohorje na stazi Svjetskog kupa, nastupilo je oko sto natjecatelja iz deset država. Na kraju su pobjede u Elite kategorijama slavili Monika Hrastnik (KK Črn trn) i Jure Žabjek (Unior Tools Team), oboje su postali i pobjednici u ukupnom poretku serije.


Monika, startni broj 100, i broj 1 na kraju sezone.

Monika, broj deset na UCI ljestvici, u obje je vožnje suvereno dominirala u ženskoj konkurenciji – Špela Horvat (KK Jastrebarsko) bila je u oba nastupa druga, dok je Katarina Primožič (BATT Team) u obje vožnje bila treća. Hrastnikova se tako nakon Europskog kupa i proboja medju prvih deset u Svjetskom kupu, veselila i ukupnoj pobjedi u domaćoj seriji.

Dan Jure Žabjeka je bio dosta napetiji. Također broj 10 na UCI ljestvici, i ukupni pobjednik Europskog kupa, u polufinalu je pao malo prije zloglasnog kamenitog dijela Rokenrol, i završio doslovno zadnji, bez ijednog boda. Najbrži je bio njegov timski kolega Žiga Pandur i tako oduzeo barem nekoliko bodova drugoplasiranom Miranu Vauhu (KK Črn trn), koji je bio u lovu za Juretom u ukupnom poretku. Pred zadnjim nastupom serije, Žabjek je imao samo 29 bodova prednosti pred Vauhom. Najbolji natjecatelji sezone su se tako u finalu neposredno sukobili za ukupnu pobjedu, koja je otišla u ruke bržeg.


Broj 10 na UCI ljestvici i broj 1 u Sloveniji. Jure Žabjek.

Žabjek je otvorio finale s odličnim nastupom, dostignuća Pandura i Vauha iz polufinala je na malo sušoj i bržoj stazi popravio za skoro devet sekundi. U hot seatu je dočekao nastup Vauha i Pandura, zadnje dvojice na stazi. Vauh nije uspio odvoziti najbolje, zaostao je za skoro 11 sekundi i na kraju bio peti, dok se Pandur s dobre četiri sekunde zaostatka najviše približio Žabjeku. S drugim mjestom postigao je svoj najbolji plasman sezone i zajedno s bodovima za pobjedu u polufinalu u ukupnom poretku oduzeo treće mjesto Janu Cimpermanu (MTB Trbovlje).

Uz Pandura i Vauha su se među najbolju petoricu uvrstili i Cimperman na treće i Miha Ivančič (ŠKTD Avče) na četvrto mjesto.

Napeto je bilo i u kategoriji juniora, koji inače za UCI bodove nastupaju u skupnoj kategoriji s Elitom. Državni prvak Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) je dobio polufinale pred vodećim Maticem Kokljem (Wolf Racing Team) i Hrvatom Ivanom Bašićem (BK TNT Pazin). U finalu je bio najbrži Bašić, pred Kokljem i Pintarom. Kokelj je tako postao ukupni pobjednik pred Pintarom i Bašićem.


Ivan Bašić (BK TNT Pazin) pobjednik među juniorima!

U kategoriji mlađih juniora do 17 godina je ukupnu pobjedu potvrdio Marko Niemiz (Sinter Brakes Team), ovog puta pred Žakom Gomilščkom i Gašperom Jurečičem (obojica Rajd Funsports). Među mlađima od 15 godina je slično sezonu na vrhu završio Erazem Kos (Supersnurf), među veteranima je ponovno bio najbrži Gašper Jereb (ŠKTD Avče) i među amaterima  Andreas Vidovič (Ganesha Team).


Tri najbrže.

{loadposition inside}

Izjave ukupnih pobjednika

Monika Hrastnik: “Htjela sam samo stići do cilja. U finalu mi je išlo dobro uz nekoliko grešaka, na ulazu u Rokenrol sam imela malo problema. Sezona je napokon gotova, to je bila moja najteža sezona do sada, s najviše utrka, ali i uspješna – ne bi mogla biti sretnija, pogotovo zato jer sam ju završila cijela, a najveća ozlijeda su istegnuti ligamenti na malom prstu s prve utrke Svjetskog kupa u Lurdu. Osim toga, ovdje sam imala i najbolje navijače!”

Jure Žabjek: “Nakon polufinala sam znao, da moram dobro odvozit finale, da obranim ukupnu pobjedu. U polufinalu sam pao, prednji kotač mi je proklizao u drvo i letio sam preko volana na glavu. Vauh se mi je zbog toga dosta približio. U finalu sam na prvom skoku jedva izbjegao pad, i izgubio nekoliko sekundi. Znao sam, da moram dati sve od sebe da nadoknadim izgubljeno vrijeme, i do cilja je išlo odlično.”

Matic Kokelj: “Sezona je išla po planu. Najbolje mi je išlo u Kranjskoj Gori, i zatim sam do kraja branio vodstvo. Sljeedeće godine želim u svojoj zadnjoj juniorskoj sezoni nastupiti na svim utrkama Europskog kupa, i ako će sve ići po planu i na što više utrka Svjetskog kupa.” 

Ukupni poredak finala

Ukupni poredak polufinala

uniordownhillcup.com


Foto Klemen Humar

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas