24. rujna 2017

Na finalnoj utrci na stazi Svjetskog kupa na Mariborskom Pohorju, napeto do samog kraja.

Prva sezona serije utrka u brdskobiciklističkom spustu Unior Downhill Cup, na Mariborskom Pohorju završila je s napetim natjecanjem i odlukama o ukupnim pobjednicima. Na utrci DH Visit Pohorje na stazi Svjetskog kupa, nastupilo je oko sto natjecatelja iz deset država. Na kraju su pobjede u Elite kategorijama slavili Monika Hrastnik (KK Črn trn) i Jure Žabjek (Unior Tools Team), oboje su postali i pobjednici u ukupnom poretku serije.


Monika, startni broj 100, i broj 1 na kraju sezone.

Monika, broj deset na UCI ljestvici, u obje je vožnje suvereno dominirala u ženskoj konkurenciji – Špela Horvat (KK Jastrebarsko) bila je u oba nastupa druga, dok je Katarina Primožič (BATT Team) u obje vožnje bila treća. Hrastnikova se tako nakon Europskog kupa i proboja medju prvih deset u Svjetskom kupu, veselila i ukupnoj pobjedi u domaćoj seriji.

Dan Jure Žabjeka je bio dosta napetiji. Također broj 10 na UCI ljestvici, i ukupni pobjednik Europskog kupa, u polufinalu je pao malo prije zloglasnog kamenitog dijela Rokenrol, i završio doslovno zadnji, bez ijednog boda. Najbrži je bio njegov timski kolega Žiga Pandur i tako oduzeo barem nekoliko bodova drugoplasiranom Miranu Vauhu (KK Črn trn), koji je bio u lovu za Juretom u ukupnom poretku. Pred zadnjim nastupom serije, Žabjek je imao samo 29 bodova prednosti pred Vauhom. Najbolji natjecatelji sezone su se tako u finalu neposredno sukobili za ukupnu pobjedu, koja je otišla u ruke bržeg.


Broj 10 na UCI ljestvici i broj 1 u Sloveniji. Jure Žabjek.

Žabjek je otvorio finale s odličnim nastupom, dostignuća Pandura i Vauha iz polufinala je na malo sušoj i bržoj stazi popravio za skoro devet sekundi. U hot seatu je dočekao nastup Vauha i Pandura, zadnje dvojice na stazi. Vauh nije uspio odvoziti najbolje, zaostao je za skoro 11 sekundi i na kraju bio peti, dok se Pandur s dobre četiri sekunde zaostatka najviše približio Žabjeku. S drugim mjestom postigao je svoj najbolji plasman sezone i zajedno s bodovima za pobjedu u polufinalu u ukupnom poretku oduzeo treće mjesto Janu Cimpermanu (MTB Trbovlje).

Uz Pandura i Vauha su se među najbolju petoricu uvrstili i Cimperman na treće i Miha Ivančič (ŠKTD Avče) na četvrto mjesto.

Napeto je bilo i u kategoriji juniora, koji inače za UCI bodove nastupaju u skupnoj kategoriji s Elitom. Državni prvak Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) je dobio polufinale pred vodećim Maticem Kokljem (Wolf Racing Team) i Hrvatom Ivanom Bašićem (BK TNT Pazin). U finalu je bio najbrži Bašić, pred Kokljem i Pintarom. Kokelj je tako postao ukupni pobjednik pred Pintarom i Bašićem.


Ivan Bašić (BK TNT Pazin) pobjednik među juniorima!

U kategoriji mlađih juniora do 17 godina je ukupnu pobjedu potvrdio Marko Niemiz (Sinter Brakes Team), ovog puta pred Žakom Gomilščkom i Gašperom Jurečičem (obojica Rajd Funsports). Među mlađima od 15 godina je slično sezonu na vrhu završio Erazem Kos (Supersnurf), među veteranima je ponovno bio najbrži Gašper Jereb (ŠKTD Avče) i među amaterima  Andreas Vidovič (Ganesha Team).


Tri najbrže.

{loadposition inside}

Izjave ukupnih pobjednika

Monika Hrastnik: “Htjela sam samo stići do cilja. U finalu mi je išlo dobro uz nekoliko grešaka, na ulazu u Rokenrol sam imela malo problema. Sezona je napokon gotova, to je bila moja najteža sezona do sada, s najviše utrka, ali i uspješna – ne bi mogla biti sretnija, pogotovo zato jer sam ju završila cijela, a najveća ozlijeda su istegnuti ligamenti na malom prstu s prve utrke Svjetskog kupa u Lurdu. Osim toga, ovdje sam imala i najbolje navijače!”

Jure Žabjek: “Nakon polufinala sam znao, da moram dobro odvozit finale, da obranim ukupnu pobjedu. U polufinalu sam pao, prednji kotač mi je proklizao u drvo i letio sam preko volana na glavu. Vauh se mi je zbog toga dosta približio. U finalu sam na prvom skoku jedva izbjegao pad, i izgubio nekoliko sekundi. Znao sam, da moram dati sve od sebe da nadoknadim izgubljeno vrijeme, i do cilja je išlo odlično.”

Matic Kokelj: “Sezona je išla po planu. Najbolje mi je išlo u Kranjskoj Gori, i zatim sam do kraja branio vodstvo. Sljeedeće godine želim u svojoj zadnjoj juniorskoj sezoni nastupiti na svim utrkama Europskog kupa, i ako će sve ići po planu i na što više utrka Svjetskog kupa.” 

Ukupni poredak finala

Ukupni poredak polufinala

uniordownhillcup.com


Foto Klemen Humar

Prati nas