ukraine mountain bike team
11. ožujka 2022

U suradnji ukrajinskog i slovenskog biciklističkog saveza ukrajinska nacionalna ekipa boraviti će u Sloveniji od kraja ožujka…

Rat u Ukrajini je tamošnju MTB reprezentaciju zatekao u inozemstvu. Trenutačno su u na pripremama u Turskoj, gdje će nastupiti nekoliko međunarodnih utrka u Antaliji. U potrazi za stalnim boravkom pronašli su rješenje u suradnji sa Slovenskim biciklističkim savezom.

Krajem ožujka otputovati će iz Turske u Sloveniju, gdje će ostati do daljnjeg i natjecati se na utrkama u „deželi“ i regiji (nadamo se i u Hrvatskoj). Prva trojka – Jana Belomojna i Oleksandr Hudima, te trener Maksim Gavrilenko, već je na putu.

21 član(ica)reprezentacije

Ukrajinska Federacija poslala je popis šesnaestoro biciklist(ic)a i petoro pratitelja, uključujući partnericu i dijete jednoga od biciklista. Na popisu su i najuspješniji ukrajinski cross-country natjecatelji / natjecateljice, olimpijci i pobjednici odličja s europskih i svjetskih prvenstava, kao i mladi biciklisti(ce).

Trenutačni grupni smještaju u Sloveniji već je trebao biti riješen. Slovenski biciklistički savez pokušava pomoći u kupnji zrakoplovnih karata, hrane, a zatim i podržati sudjelovanje u utrkama. Nešto sredstava će doći iz KZS-a, a dobrodošle su i donacije na račun Saveza. Sva primljena sredstva koristiti će se za potrebe ukrajinskog tima.

Uplate na račun Biciklističkog saveza Slovenije: broj računa SI56 03100 – 1001890208, svrha uplate: „Donacija”.

Naknadno ćemo objaviti daljnje informacije u vezi s donacijama jer u ovom trenutku stvarne potrebe još nisu poznate.

S prijedlozima za podršku ukrajinskoj ekipi možete se obratiti predsjedniku Odbora za brdski biciklizam KZS-a Janu Starmanu, e-mail.

Trideset godina zajedničke MTB povijesti

Suradnja ukrajinskih i slovenskih brdskih biciklista traje već više od trideset godina, budući da su se ukrajinski biciklisti započeli utrkivati u Sloveniji (a naravno i u Hrvatskoj) početkom devedesetih, a puno su puta Ukrajinci i Ukrajinke odabirali Sloveniju i Istru kao dom tijekom sezone i polazna točka za putovanja na utrke u regiji.

Na naslovnoj fotografiji: Ukrajinska štafeta koja je na lanjskom Europskom prvenstvu u Novom Sadu zauzela peto mjesto: Slijeva Marija Šerstjuk, Oleksandr Hudima (juniorski europski prvak), Henadi Mojsejev, Jana Belomojna, Dmitro Titarenko i Maria Suhopalova. Foto: Maxim Gavrilenko.

Prati nas