Pravilnik UCI
18. svibnja 2023

Uoči početka Svjetskog kupa u MTB spustu Svjetska biciklistička unija objavila je nove promjene u pravilniku…

Nakon što je početkom ove godine najavila nova pravila i neke promjene za utrke u spustu, Međunarodna biciklistička unija sada je malo prilagodila pravila to jest dodala neke novosti.

Prije prve utrke Svjetskog kupa u spustu, UCI objavljuje:

Još ne znamo kako će se odvijati polufinalni ogledi jer će se morati pričekati do 8. lipnja kada će se u Lenzerheideu održati prvi ovogodišnji spust u Svjetskom MTB kupu. Promjene pravila kreću od polufinalnih utrka. Bodovanje će biti drugačije. Polufinalne utrke vrijedit će mnogo manje bodova. Prema lanjskim pravilima pobjeda je vrijedila 200 bodova, to jest 50 manje od pobjede u finalu. Sada će pobjeda u polufinalu vrijediti 100 bodova, što je 150 bodova manje od pobjede u finalu.

Muškarci i žene će dobiti isti broj bodova. U prijašnjim pravilima omjer bodova u polufinalu bio je 200 naprema 150, a u finalu 250 naprema 200, sada je omjer bodova isti. 250 bodova za pobjedu u finalu u muškoj ili ženskoj kategoriji i 100 bodova za pobjedu u polufinalu.

Zaštićeni biciklisti(ce)

Pravilo o zaštićenim vozači(ca)ma nalagalo je da u finale na ovaj način može ući pet muškaraca i tri žene, to jest oni koji su bili među prvih pet i prva tri u prošloj sezoni.

Novi pravilnik predviđa da se broj zaštićenih natjecatelj(ic)a povećava na 10 za muškarce i petza žene. No, svi zaštićeni natjecatelji morat će startati u polufinalu. Ako im vrijeme bude dovoljno za finale, tamo će se plasirati nakon regularnog dijela, ako im vrijeme nije dovoljno za finale ili ako nemaju vremena, plasirat će se u finale naknadno.

Nema vremenskih treninga?

Nejasnoća u pravilniku ima samo u pogledu mjerenja vremena na treninzima, jer je UCI izbrisao sve što se tiče treninga za najboljih 60 natjecatelja elite kategorije, najboljih 15 elitnih natjecateljica, najboljih 10 juniorki i najbolja tri juniora. Raspored treninga ostaje isti kao nekada na najvećim utrkama, ali kako se čini bez službenog mjerenja vremena prije kvalifikacija .

Novosti u MTB pravilniku Međunarodne biciklističke unije UCI potraži ovdje.

Naslovna fotografija: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Novosti u UCI pravilima za 2023.

Prati nas