Kratki kros, UCI
29. rujna 2021

Na marginama Svjetskog prvenstva u cestovnom biciklizmu u Flandriji sastali su se čelnici Međunarodne biciklističke unije te su predstavili inovacije i izmjene pravila u brdskom biciklizmu i ciklokrosu. A tu je i gravel…

Brdski biciklizam i ciklokros vidjeti će poprilično noviteta, kako u Svjetskom kupu, tako i na Svjetskom prvenstvu. Svoje mjesto pod okriljem Međunarodne biciklističke federacije dobiti će i gravel, to jest makadamiranje ili, kako bi neki čak rekli i preveli, šljunčarenje.

Brdski biciklizam

Kratki kros će u sezoni Svjetskog kupa 2022. godine dobiti zasebno bodovanje. To znači da će vodeći u ovoj disciplini nositi bijelu majicu, a na kraju sezone bit će i službeni pobjednik poretka Svjetskog kupa u kratkom krosu. Međutim, disciplina koja je tradicionalno na rasporedu za petak popodne i dalje će određivati redoslijed na startu olimpijskog krosa te će i dalje utjecati na konačni zbroj u olimpijskom krosu.

Ciklokros

Novost koja će se primijeniti na nadolazećem Svjetskom prvenstvu (od 29. do 30. siječnja 2022. u Arkansasu, SAD) biti će štafeta. Po uzoru na olimpijski kros, pojedini članovi reprezentacija natjecati će se u ciklokrosu, gdje će svaki natjecatelj(ica) voziti po jedan krug.

Gravel: Serija i prvenstvo pod okriljem UCI-ja

Ciklokrosu, brdskom i cestovnom biciklizmu u sezoni 2022. godine službeno će se pridružiti još jedna disciplina. Makadamiranje ili gravel (zaboravi na šljunčarenje 😊 ) biti će dijelom međunarodnog kalendara od 2022. U suradnji s belgijskim organizatorom, ekipom  Golazo organizirat će se niz natjecanja koja će poslužiti kao kvalifikacije za službeno Svjetsko prvenstvo u ovoj disciplini.

UCI i vožnja po snijegu

Da, i “snow bike” će doći pod pokroviteljstvo Međunarodne biciklističke unije. Trenutno istražuju mogućnost organizacije prve utrke Svjetskog kupa i prvog službenog Svjetskog prvenstva u zimskoj sezoni 2022.-2023. Više o ovoj temi bit će objavljeno na sljedećoj konferenciji koja će se održati sredinom siječnja 2022.

Dodatne informacije potraži na web stranicama Međunarodne biciklističke unije.

Naslovna fotografija Grega Stopar @stopargrega

Pročitaj i

UCI: Novosti i nova pravila za 2021.

Prati nas