Biznis
6. prosinca 2023

Nekada najveći biciklistički centar u Sloveniji više ne posluje u ljubljanskom BTC-u, Holding Signa “utopio” još jednu tvrtku, Decathlon u shoppingu, Wiggle i CRC bez međunarodne online prodaje, Porsche e-bike s novim direktorom, a nije sve ružičasto niti na Tajvanu…

Bauer stavio ključ u bravu

Nekad najveći slovenski biciklistički trgovac s tronom u ljubljanskom trgovačkom centru BTC stavio je ključ u bravu. Kako smo mogli pročitati na njihovim stranicama, Biciklistički centar Bauer od sada će biti na novoj lokaciji, točnije u obliku franšizne trgovine. Nova lokacija navodno je Letališka cesta 1 u Ljubljani. Žiga Bauer, sin Štefana Bauera, oca jedne od prvih trgovina biciklima u Sloveniji, našao se u novoj ulozi jer je preuzeo mjesto agenta austrijske bike marke KTM. centerbauer.com.

Ugašen SportSheck

Zbog nelikvidnosti Signa Holdinga, o kojoj smo već pisali, “nasukao” se još jedan njemački “outdoor” trgovac. SportSheck je također proglašen insolventnim, iako su zadnje dvije godine dobro poslovali, lani su ostvarili 350 milijuna eura prometa, no kako s njima povezana tvrtka Signa Holding neće podmirivati ​​svoje obveze, tvrtka je u minusu, a to prijeti predloženom preuzimanju od strane britanske Fraisers grupe (bivši Sports Direct International). Više pročitaj na sazbike.de.

Decathlon preuzeo Bergfreunde

Njemački online trgovac, prisutan u jedanaest europskih zemalja, promijenio je vlasnika. Bergfreunde je donedavno bio pod kišobranom američke tvrtke Backcountry. Zapošljava više od 600 ljudi i lani je ostvario promet veći od 240 milijuna eura, a danas je u vlasništvu francuskog diva Decathlon. Kako se navodi u priopćenju, Bergfreunde će nastaviti djelovati kao samostalni brend na tržištu. Klik.

Wiggle i Chain Reaction povlače se na Otok

Britanski online divovi Chain Reaction Cycles i Wiggle uskoro više neće poslovati na međunarodnim tržištima, već samo na Otoku. Više je razloga za takvu poslovnu odluku, no glavni su svakako problemi njihovog većinskog vlasnika Signa Sports Uniteda i Brexit. Međunarodna online trgovina u prihodima Wigglea sudjeluje s oko 15 posto, pa je odluka možda i svrsishodna. Više pročitaj na pinkbike.com.

Giant, Merida i Ideal u padu, ali očekuju svijetlu budućnost

Manufacturing Company Limited (Giant Group), Merida Industry Co. doo i Ideal Bike Corporation predstavili su svoje financijske rezultate za treće tromjesečje. Na sve troje najviše utječe pad prodaje i dobiti na “vrijednom” zapadnom tržištu.

Dugoročno, a zbog rastuće svijesti o biciklima i e-biciklima kao rješenju za urbanu mobilnost, tri velika igrača predviđaju svijetlu budućnost. No, trenutno se treba suočiti s nekim preprekama, posebice kontinuirano visokom razinom zaliha u svim lokalnim prodajnim mrežama.

Giant Group javlja dobre vijesti iz Kine, ali gore iz drugih krajeva

Giant je u svom prvom polugodišnjem izvješću izvijestio o snažnoj prodaji u Kini, gdje je nekako uspio izbalansirati pad prodaje u Europi i Sjevernoj Americi. U trećem tromjesečju velika prodaja Giant grupe u Kini nije mogla ublažiti pad prodaje na zapadnim tržištima. Ukupni konsolidirani prihodi pali su za 24,6 posto, a neto dobit prije oporezivanja iznosila je 42,6 milijuna eura, što je 49 posto manje.

Manja potražnja za biciklima i opremom niže i srednje klase na europskom i američkom tržištu dovela je do pada prodaje od 12,4% u prva tri kvartala, potaknuta još uvijek visokom razinom zaliha u lokalnoj prodajnoj mreži. U prva tri kvartala ove godine prodaja e-bicikala činila je 32% ukupnog prodajnog kolača. Iako je prodaja e-bicikala usporena zbog pada interesa potrošača, tajvanska tvrtka očekuje da će kategorija nastaviti rasti u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. Ipak, biciklistički trend u Kini i dalje podržava rast prodaje. Kao tračak nade – prodaja je u prva tri kvartala godine u Kini porasla za gotovo 70 posto.

Ideal Bike

Omča oko vrata još jednom velikom tajvanskom “igraču” je nelikvidnost brenda VanMoof. U prvoj polovici tekuće fiskalne godine 2023. treći najveći tajvanski proizvođač bicikala Ideal Bike zapao je u minus. Negativni poslovni rezultati i neto gubici nastavljeni su iu trećem tromjesečju. Ukupni prihodi u trećem tromjesečju dosegnuli su 92,78 milijuna eura, što je 21,7 posto manje nego lani.

Problem za Ideal je taj što se mora nositi ne samo s trenutnom situacijom prevelikih zaliha, već i s općom nevoljkošću potrošača. Tvrtka se također bavi nelikvidnošću njemačkog Advanced Sports GmbH, odnosno Advanced-Europe, koja na tržište plasira brendove Breezer, Fuji, SE Bikes, te nesolventnošću nizozemske marke bicikala VanMoof – matične tvrtke azijskog ogranka VanMoofa. Asia Limited, koja je već u postupku likvidacije.

Merida

Merida je u prvih devet mjeseci ostvarila ukupni prihod od 651,44 milijuna eura, što je 14,6 posto manje nego u istom razdoblju lani. Unatoč padu prometa, bruto dobit porasla je za 11,5 posto.

Novi direktor prodaje u Porsche eBike Performance

Neke promjene i kod velikog igrača na polju mobilnosti e-bicikla. Porsche eBike Performance predstavio je novog direktora prodaje i postprodaje: Heiko Böhle, veteran na području industrije bicikala, koji je u prošlosti bio voditelj proizvoda u Maguri, bio je direktor marketinga u europskoj podružnici marke Felt te potpredsjednik za upravljanje proizvodima, istraživanje i razvoj u Perier New Mobility. Više o tome pročitaj na cyclingindustry.news

United Sports Brands

Vlasnici brenda Pearl Izumi, kojega je lani preuzeo div Shimano, prešli su pod kišobran Northwest Equity Partnersa. Northwest Equity Partners bivši je vlasnik brenda Shock Doctor, koji je kasnije preimenovan u United Sports Brands i sada se vraća izvornom vlasniku. Sjedište Pearl Izumi u Coloradu nedavno je zatvoreno i stavljeno na tržište. Poslovni prostor nedugo zatim kupuje Specialized. Više o tome pročitaj na bicycleretailer.com.

Serial 1

Marka e-bicikala koju je osnovao Harley-Davidson pronašla je novog vlasnika, LEV Manufacturing. Novi vlasnici preseliti će sjedište na Floridu, i tamo bi trebali pokrenuti proizvodnju e-bicikala, budući da su se obvezali da će bicikle 100% proizvoditi u Sjedinjenim Državama. Prodajna mreža, uključujući i europsku, trebala bi ostati ista.

Naslovnu fotografiju posudili smo s Facebook profila biciklističkog centra Bauer

Pročitaj i
Tržište: Bike24, Fox, Thule i Garmin rastu i padaju

Prati nas