5. srpnja 2018

Čeka nas bogat MTB vikend u Dolini sunca! Osim Svjetskog prvenstva u četveroboju, od petka do nedjelje popodne čekaju nas utrke u kratkom krosu, spustu i u olimpijskom krosu

Commezzadura će od 6. do 8. srpnja ugostiti četvrtu utrku Svjetskog kupa u MTB spustu i četvrtu utrku u olimpijskom krosu. Treći puta u sezoni na rasporedu je i utrka u kratkom krosu. Staze za spust i olimpijski kros već su konstantne. Pred svaku utrku dožive manje popravke, no glavnina ostaje ista.

Ukratko

Spust: Staza v Bikelandu je brutalna, brza i tehnički zahtjevna. Duljina iznosi 2139 metara, uz 548 visinskih metara. Staza nosi ime Black Snake i sigurno ga zaslužuje. Neosporni kralj je Aaron Gwin, s četiri pobjede. Kraljica je Rachel Atherton, ona je od 2008. nakupila pet pobjeda, prvu među njima osvojila je na Svjetskom prvenstvu. I četiri pobjede u Svjetskom kupu, naravno.

U ovoj sezoni u muškoj se konkurenciji izdvaja Francuz Amaury Pierron (Commencal / Vaalnord) s dvije uzastopne pobjede. Prošle je godine na ovoj stazi bio drugi iza Gwina i  sigurno nas čeka neizvjesna utrka. Amerikanac Luca Shaw (Santa Cruz Syndicate) bio je dva puta ove godine najbrži na kvalifikacijama i prokleto je brz. Nedostaje mu samo konstantnost u finalnoj vožnji. Tu je i pobjednik iz 2016., Britanac Danny Hart (Madison Saracen Factory), kojemu odgovara ova staza. Još su trojica s ozbiljnim šansama: Loris Vergier, Laurie Greenland i Troy Brosnan.

Prvo mjesto na čelu ukupnog poretka Svjetskog kupa preuzeo je Pierron53 boda prednosti ispred Gwina. Treći, s 90 bodova zaostatka, je Australac Troy Brosnan (Canyon Factory DH).

U ženskoj konkurenciji Britanka Rachel Atherton (Trek Factory Racing) pokazuje odličnu formu. Staza u VdS joj odgovara i zbog toga ju doživljavaju kao favoritkinju. Francuskinja Myriam Nicole (Commencal Vallnord) također je u odličnoj formi. U Ft. Williamu je za Rachel zaostala svega šest desetinki sekunde. U borbu za vrh će se sigurno umiješati još Britanka i Australka – Tahnee Seagrave (Transition Bikes / Muc Off Factory Racing) i Tracey Hannah (Polygon UR).

U ukupnom poretku Myriam ima deset bodova prednosti ispred Rachel, treća je Tahnee koja zaostaje još 174 boda.

Kros: Tehnički dio kruga izveden je oko staze za četveroboj, no više u cik-cak. Uključen je jedan vrlo brz spust, pa dugačak ravan dio po travnjaku, te pomalo monoton ali ipak zahtjevan usponpo šumskom putu. Nekim vozačima ova staza itekako odgovara, a nekima ne. Prvi favorit je u svakom slučaju Švicarac Nino Schurter. Na nedavno održanom nacionalnom pokazao je odličnu formu: Prvo je zbog potrganog lanca pretrčao pola kruga, da bi se na kraju približio pobjedniku na manje od minute.

Francuz Maxime Marote (Cannondale Factory Racing), drugi u ukupnome poretku Svjetskog kupa, željan je pobjede no ona mu uvijek izmakne za nekoliko sekundi. Možda će na stazi u Bikelandu pokušati slomiti Schurtera jačim tempom. Možda će s njim surađivati pobjednik Svjetskog kupa u ciklokrosu Nizozemac Mathieu Van Der Poel (Corendon Circus) koji je nedavno osvojio nizozemsko nacionalno prvenstvo u cestovnom biciklizmu, što nije niti najmanje jednostavno, te Sam Gaze (Specialized Racing). Novozelanđanin je jedini kojemu je u ovoj godini uspjelo pobijediti Švicarca.

U ženskoj konkurenciji može pobijediti bilo koja natjecateljica iz top 10. Možemo očekivati da će se glavni okršaj u početnim krugovima voditi između Švicarke Jolande Neff (Kross Racing) i Dankinje Annike Langvad (Specialized Racing). Ukoliko ne ostvare veću prednost, u polovici utrke mogle bi im se približiti prošlogodišnja pobjednica Svjetskog kupa koja se polako vraća u formu nakon ozljede, Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sandd American Eagle) i Francuskija Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory Racing).

Startna lista

Kako su se rasplele prošlogodišnje utrke?

Kros: U ženskoj je konkurenciji pobijedila Jolanda Neff (Kross Racing Team), druga je bila Jana Belomojna (CST Sandd American Eagle), a treća je bila Jolandina ekipna kolegica Poljakinja Maja Wloszczowska.

U muškoj konkurenciji je Nino Schurter (Scott-SRAM MTB Racing Team) bio zabilježio šestu uzastopnu pobjedu u sezoni, da bi do kraja ostao neporažen. Za njim su u cilj ušli Francuzi Stephane Tempier (Bianchi Countervail) i, od ove godine  „friški“ umirovljenik, Julien Absalon (BMC Mountain Bike Racing Team).

Spust: na posljednjoj utrci Svjetskog kupa u VdS je bilo vrlo neizvjesno u muškoj konkurenciji. Trojica su bili u kombinaciji za pobjedu, no najbolje je karte izvukao Aaron Gwinu (YT Mob), koji je ujedno osvojio petu titulu ukupnog pobjednika Svjetskog kupa. Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) izgubio je utrku radi probušene gume, Troy Brosnan (Canyon Factory DH) je bio peti. Na lanjskoj utrci redoslijed top 5 bio je: Gwin, Pierron, Bruni, Vergier i Brosnan. 

U ženskoj je konkurenciji slavila Tahnee Seagrave (Transition Bikes / FMD Factory). Drugoplasirana Myriam Nicole (Commencal Vallnord) je u VdS zapečatila svoju ukupno pobjedu u prošlogodišnjem Svjetskom kupu.

Raspored za vikend 

Već u petak nas očekuje bogat raspored. Održati će se kvalifikacije spusta u kategorijama seniora i juniora, s početkom od 12:30. Popodne, od 17:30, starta utrka u kratkom krosu za seniorke i seniore.

U subotu su već od 9:45 na rasporedu finalne vožnje juniorki i juniora u spustu. Od 12:30 su na rasporedu seniorke i seniori.

Nedjelja će biti rezervirana za utrke u olimpijskom krosu. Juniorke će startati već u 8:30. posljednji start tog dana u Bikelandu će biti rezerviran za seniore , od 14:50.

Utrke seniorki i seniora u spustu i olimpijskom krosu pogledaj na redbull.tv, već u petak od 17:20.

Foto: Klemen Humar i Grega Stopar

Prati nas