9. rujna 2019

Nakon dramatične završnice, Max Fejer i Gorana Težak postali su pobjednici četvrte utrke SloEnduro u Dražicama

Duh utrkivanja na dva kotača ponovno je zaživio u Grobničkom polju, ovaj put na drugoj, zapadnoj strani legendarnog trkališta koje je svojedobno bilo poprište VN Jugoslavije u motociklizmu. Umjesto motornih bicikala, sada su u igri bili brdski bicikli. Trnduro, kojega su članovi kluba Team Rodeo iz Rijeke organizirali već peti put, privukao je 80 natjecatelja iz pet zemalja. Posjećenost nije bila ogromna, jer ni vremenska prognoza nije bila baš ružičasta.

U subotu je bilo još sunčano tijekom treninga na stazama pet brzinaca. Nešto kiše padalo je noću, nešto u nedjelju tijekom dana, ali zbog gustih krošnji drveća i dobrog tla, staze su se jedva namočile, no u šumi je bilo mračno cijeli dan.


Foto Ivan Duran

Dvoboj u vrhu

Priča dana bio je dvoboj između Austrijanca Maksa Fejera (Team Dorrong) i branitelja naslova prvaka SloEndura Vida Peršaka (Orbea Enduro Team), ustvari borba za naslov ovogodišnjeg ukupnog pobjednika. Novi austrijski prvak dobio je prvi i treći brzinac, a Peršak je bio najbrži u drugome. Sve s malim razlikama, pa je nakon tri od pet etapa Fejer vodio 1,25 sekundi. U četvrtoj etapi Peršak je išao na sve ili ništa te je poveo za 5,58 sekundi, a zatim je na početku posljednje pete etape potrgao lanac.


Vid Peršak, foto Ivan Duran

S ukupnim vremenom od 17 minuta, 53 sekunde i 93 stotinke, Fejer je postigao svoju drugu pobjedu u SloEnduru nakon 40 km vožnje na biciklu i 1250 vm uspona i spuštanja. Drugi Austrijanac Peter Mihalkovits (Radwelt MK Factory Racing) bio je treći sa zaostatkom od 33,58 za pobjednikom.

Prije finala serije, Endura Grozni 13. listopada u Grožnjanu , Fejer vodi 250 bodova ispred Peršaka u ukupnom poretku, Mihalkovits je treći. Pobjednik će osvojiti 400 bodova, drugoplasirani 300, a trećeplasirani 250 bodova. Ako Peršak osvoji finale, Fejer će morati biti drugi da bi osigurao ukupnu pobjedu. Biti će napeto.


Gorana Težak, foto Ivan Duran

A i kod žena …

Slična utrka se odvijala i u ženskoj konkurenciji, gdje je pobjednica Krvavca Tina Perše (Calcit Bike Team) vodila od drugog brzinca, a zatim ju je u posljednjoj etapi usporila probušena guma te je prepustila pobjedu hrvatskoj prvakinji Gorani Težak. (Adrenalina MTB Team).Austrijanka Yana Dobnig (Team Dorrong) koja je propustila utrku ostaje na vrhu ljestvice, a Perše zaostaje tek stotinjak bodova, tako da je naslov još daleko od odluke.

Fejer i Težak još su osvojili/0} Kendinu SuperEtapu. Taj se brzinac odvijao na novoj stazi Brlog, prvoj etapi tog dana.

Najbolji po kategorijama

Filip Vunjak (BK Opušteno) bio je najbrži u kategoriji Master 1 i peti u apsolutnom poretku.Domaći natjecatelj Alen Smolić (BBK Team Rodeo) pobijedio je u juniorskoj konkurenciji, ukupno je bio šesti.Austrijanac Walter Ziedler pobijedio je u kategoriji Master 2, Martin Brus (Kamplc Racing Team) ovaj je put bio jedini u kategoriji Master 3.Natjecao se i jedan e-MTB vozač, Iztok Slapnik (Golovec trails), a utrku od tri etape u kategoriji U15 duge utrke osvojio je domaći Sebastijan Kinkela (BBK Team Rodeo).

 

Rezultati na sloenduro.com


Najbržih pet, foto Ma Tej

Što su rekli pobjednici

Max Fejer: “Bio je to sjajan vikend. Bilo je super već na treningu, jako sam uživao, ali danas sam napadao, još više kad me Vid pretekao. Na kraju je strgao lanac, a ja sam pobijedio. Radujem se što ću u finale ući kao vodeći.”

 

Gorana Težak: “Naporan vikend. Prva etapa je bila sjajna, druga katastrofalna, treća još lošija…  Četvrta je bila dobra, ali u petak je Tina probušila gumu i to je bilo to. Ove godine se nisam puno utrkivala, malo zbog posla, malo zbog loše forme i nedostatka volje za treniranjem. A sada Enduro Grozni na domaćem terenu!”

{loadposition inside}
 

Najavljujemo: Enduro Grozni, klasični finale

Sezona SloEndura ponovno će se završiti u Grožnjanu u Istri s utrkom Enduro Grozni koju organizira BBK Grožnjan. Datum utrke je nedjelja 13. listopada. Stari grad, pizzeria, slatke stazice iznad doline Mirne…  sve vas to čeka. Vidimo se u Grožnjanu!

 

Ali prije Groznog, u kalendaru su još dva SloEnduro 4Fun događaja , oba u Sloveniji: Enduro Kočevje u MTB trail centru Kočevje održat će se u subotu 14. rujna. Tjedan dana kasnije u U nedjelju, 22. rujna , vraća se lanjski hit Golovec trails Ljubljana. Kalendar serije 4Fun

Na naslovnoj fotografiji je Max Fejer, foto Ivan Duran

Prati nas