11. srpnja 2017

Tko je propustio Lošinj i Kranjsku Goru, mora obavezno posjetiti stazu u Cerknom. Nova staza ovoga će vikenda ugostiti borbu za 26. komplet medalja državnog prvenstva u spustu te za bodove serije Unior Downhill Cup i UCI ljestvice.

Nova staza u bike parku Cerkno krajem ovog tjedna ugostiti će borbu za 26. komplet medalja državnog prvenstva u spustu. Treći put ove godine, međunarodna banda u lovu na bodove serije Unior Downhill Cup i UCI ljestvice.

 

Nakon dva mjeseca pauze – poslije Lošinja i Kranjske Gore – krajem ovog tjedna, 15. i 16. srpnja, nad Cerknom se nastavlja  slovenski kup u spustu Unior Downhill Cup. Downhill Cerkno biti će općenito prva utrka u spustu u bike parku Cerkno, nakon što su organizatori iz Sportskog društva Pedal, utrku pod istim imenom već organizirali niže nad domačim krajem, posljednji put kao finale slovenskog kupa 2012. godine.

 

Staza da se rasplačeš … od brzine

U bike parku Cerkno, za ovu su priliku pripremili novu stazu, dugu 1700 m s visinskom razlikom 340 m. Staza je brza i atraktivna, sa kamenitim dijelom, zahtjevnim skokovima i ciljem na parkiralištu uz donju stanicu sjedežnice Počivalo.

 

S međunarodnim zvjezdama Monikom i Juretom na čelu

Svaka od pet utrka serije, posebna je na svoj način. Downhill Cerkno zbog toga, jer će osim bodova serije i bodova za ljestvicu međunarodnog biciklističkog saveza UCI (utrka 2. kategorije) ovoga puta biti podijeljene i medalje i naslovi 26. državnog prvenstva Slovenije u spustu. U muškoj konkurenciji dva uzastopna naslova brani Jure Žabjek (KD Rajd / Unior Tools Team), koji se za vrijeme pauze domaće serije probio među najbolje u Svjetskom kupu s 12., 15. i konačno s povijesnim 10. mjestom, koje je osvojio proteklog vikenda u Lenzerheide-u. S potencijalnim trećim naslovom bi se izjednačio s Miranom Vauhom (2009, 2011, 2014) i Janom Cestnikom (2006-2008) i slijedeće godine bi mogao loviti najuspešnijeg u povijesti prvenstva, Janeza Grašiča (1996, 1998-2000).

 

Jure također vodi, nakon dvije utrke, s dva druga mjesta u kvalifikacijskim vožnjama, te drugim mjestom i pobjedom u finalnim.

 

Njegovi glavni konkurenti su druga dva slovenska natjecatelja Svjetskog kupa, Vauh (KK Črn trn) i klupski kolega Žiga Pandur. Opasni će biti i natjecatelji europskog kupa, kao što su Jan Cimperman (MTB Trbovlje), Miha Ivančič (ŠKTD Avče) ili Tilen Ferk (Batt Team). Pod upitnikom je prošlogodišnji podprvak Luka Zlatnar (Batt Team), ove godine, nakon niza nesretnih nastupa, još bez klasifikacije. Zanimljivo će biti pratiti i najboljeg slovenskog natjecatelja u enduru Vida Peršaka (Team Dorrong) na njegovoj prvoj utrci u spustu, najvjerojatnije na biciklu za njegovu disciplinu.


Monika Hrastnik

U ženskoj kategoriji prisjećat ćemo se Zarje Černilogar, koja će posthumno predati svoj peti naslov prvakinje. Glavna kandidatkinja je Monika Hrastnik (KK Črn trn), ove godine dvaput deseta u Svjetskom kupu i prvakinja od prije dvije godine, a trenutno je, osim nje, prijavljena samo jedna natjecateljica.

Kod juniora će majicu državnog prvaka u svojoj zadnjoj sezoni u toj kategoriji teško prepustiti Rudi Pintar (Sinter Brakes Team), iako je trenutno tek sedmi na ljestvici kupa. Izazvati će ga prošlogodišnji prvak u mlađim juniorima Matic Kokelj (Wolf Racing Team), koji trenutno vodi na ljestvici kupa u starijoj kategoriji, među mlađima od 17 godina je prvi favorit Marko Niemiz (Sinter Brakes Team).

{loadposition inside} 


Na popisu prijavljenih, koji će rasti do srijede navečer, za sada su i natjecatelji iz Austrije, Italije, Hrvatske i Velike Britanije.

Raspored

U subotu slobodni trening započinje u 10 sati, službeni trening odvijati će se od 14 do 18 sati. U nedjelju polufinalni nastup započinje u 12 sati, a finalni u 14.30.

 

Pobrinuli su i za zabavu, u subotu nakon 18 sati nastupaju Pigs Parlament, punk-ska-hardcore-metalci iz Brda.

 

Detalji i ljestvica UDC, na www.uniordownhillcup.com

 

Fotografije Klemen Humar, na uvodnoj je Jure Žabjek

Prati nas