“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
29. siječnja 2018

Nema ogromnih iznenađenja uoči nove svjetske sezone. Vrtlog transfera se neumitno zavrtio, ali s malo spektakularnih promjena u ekipama i sponzorima
Nema ogromnih iznenađenja uoči nove svjetske sezone. Vrtlog transfera se neumitno zavrtio, ali s malo spektakularnih promjena u ekipama i sponzorima 

Vrtlog promjena

Najzapaženija vijest je vjerojatno ona o novoj ekipi nedavno umirovljenog Juliena Absalona koja će nastupati pod imenom Absolut Absalon, a naslanjati će se na tvrtku BMC s kojom Absalon već neko vrijeme surađuje. Mjesto u ekipi je rezervirano za veliku francusku nadu Neila Perrina Ganiera od kojega Absalon sigurno očekuje zapažene rezultate u kategoriji do 23, u sezoni 2018.

Ostali transferi

Nizozemski ciklokros „wunderkind“ Mathieu van der Poel od 1. siječnja promijenio je sponzora na čijim biciklima nastupa i planira odraditi kompletnu sezonu UCI svjetskog kupa u olimpijskom krosu (XCO) u 2018. Riječ je o njemačkom proizvođaču Canyon koji u svojim redovima računa i na Absalonovu životnu partnericu Pauline Ferrand Prevot (Canyon-Sram). Nizozemac i Francuskinja su ozbiljni pretendenti na najviša odličja u brdskom (i ne samo brdskom) biciklizmu, a u očima im se već sada vidi odsjaj (tokijskog) olimpijskog zlata.

U svjetski kup se nakon par godina pauze vraća Julie Bresset! Nastupati će za francusku ekipu koja će surađivati s tvrtkom Scott. Bresset je potpisala ugovor za tri sezone.

Na papiru, najsnažnija ekipa trenutno je Primaflor Mondraker Rotor. Za ovu ekipu su potpisali australski (i životni) partneri Rebecca i Daniel McConnell te Čeh Ondrej Cink koji se nakon prilično uspješnog izleta u cestovni biciklizam ipak vraća u MTB svijet. Mada mu je ekipa Bahrain Merida ponudila produljenje ugovora Cink je ljubazno odbio i prešao je k Mondrakeru gdje će zarađivati puno manje novca. Ekipu čine još Španjolac Carlos Coloma Nicolás i Brazilka Raiza Goulao Henrique.

Niti ekipa Barta Brentjensa nije mirovala u međusezoni. Uz glavnu zvijezdu Janu Belomojnu i ostale stare članove ekipu od 1. siječnja čine David NordemannDidier Bats i Anne Tauber. U ekipi bi trebao biti i Martins Blums, pobjednik Svjetskog kupa u kategoriji U23, no zasada bez potvrde potpisa ugovora. Ekipu je napustio najbolji Nizozemac Hans Becking koji se pridružio bivšem svjetskom prvaku u MTB maratonu, Portugalcu Tiagu Ferreiri, u ekipi DMT Racing.

Ekipa KMC Ekoi SR Suntour ponovila se dvjema svjetskim doprvakinjama: Annie Last (Elite) i Hélène Clauzel (do 23). U ekipi su i dalje rezultata gladni pripadnici „novog vala“ francuskog XC-a: Jordan Sarrou i Victor Koretzky. 

Ekipa Ralpha Näfa je izgubila dosadašnjeg tehničkog pokrovitelja umjesto kojega je uskočio švicarski proizvođač Thomus. U (čisto švicarskoj) ekipi i dalje voze braća Lukas i Mathias Flückiger (potonji je poznat po atraktivnim tehničkim potezima), a u ženskoj kategoriji ekipu i dalje zastupaju Kathrin Stirnemann i Alessandra Keller.

Damska ekipa Ghost Factory Racing osnažila se dolaskom najbolje mađarske vozačice Barbare Benko i svjetskom prvakinjom u kategoriji do 23 Sinom Frei. Potonja je odlučila da još neće prestupiti u elitnu kategoriju i još će ovu sezonu voziti u kategoriji smještenoj između juniorki i seniorki.

Team jb Brunex Felt je skoro potpuno nova ekipa u konstelaciji brdskog biciklizma. U ekipi su Adelheid MorathRamona ForchiniThomas LitscherLisi Osl i Max Foidl.

Trek Factory Racing u 2018. nastupa ojačan za Evie Richards, treću u poretku lanjskog svjetskog kupa (koja ovih tjedana niže sjajne rezultate u CX svjetskom kupu).

Kraj Vogelove karijere?

Florian Vogel našao se u kušnji kada ga je prije samo nekoliko dana Team Focus XC obavijestio kako tehnički pokrovitelj (proizvođač bicikala Focus) prekida suradnju. A bili su obećali suradnju s ekipom sve do 2020.; Florian je odradio ogroman posao testiranja novih modela, uključujući e-bicikle… Bez novog pokrovitelja iz biciklističke industrije opstanak ekipe nije moguć. Obzirom da su ostale ekipe već dobro popunjene Florian će teško pronaći novog poslodavca prije početka sezone 2018.

Naravno bilo je još transfera, pogotovo među mlađim natjecateljima, no sada smo pokrili samo ona poznatija imena, s prvih stranica rezultata i iz fokusa TV prijenosa na Redbull.tv.

Naslovna fotografija: Grega Stopar

“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas