11. lipnja 2017

Na Olimpijskim igrama 2020. bit će više žena i manje muškaraca u cross countryju, a uvršten je fristajl BMX.

Međunarodni biciklistički savez UCI uvrstio je u program olimpijskih igara disciplinu fristajl BMX. Ujedno su izjednačili i broj sudionika u cross countryju i BMX-u, u muškoj i  ženskoj kategoriji.

U želji za popularizacijom ženskog biciklizma, broj ženski i muških natjecatelja na olimpijskim igrama u Tokiju 2020., bit će podjednak. To ne znači da će sada umjesto 30, nastupiti 50 natjecateljica, nego po 38 natjecatelja i natjecateljica, kako je UCI objavio nacionalnim savezima.

To znači ukupno četiri mjesta manje u cross countryju, s obzirom da su ih dodijelili BMXu. Međunarodni olimpijski odbor, naime, pokušava broj natjecatelja na igrama održati koliko je to moguće jednakim kao do sada. Da ne bi bilo zabune, muški cestovni biciklisti morali su BMX freestylu predati 14 mjesta!

Kvote za nastup na olimpijskim igrama 2020. još nisu jasne. Njih će odrediti u ožujku sljedeće godine.  Dvanaest mjesta manje u cross countryju za muške dodatno će zaoštriti kvalifikacije. Ne očekujemo da će kvotu smanjivati na manjim disciplinama, nego bi veće trebale imati manju.

Za sada su to samo nagađanja i sve će biti jasno na proljeće sljedeće godine.

Više informacija na uci.ch

Naslovna fotografija Sandi Remec

Prati nas