Swiss Epic
19. kolovoza 2020

Dvojac Hynek-Stošek osvojio je danas etapu u muškoj kategoriji, a Langvad-Batten su pobjedom ponovile rezultat prve etape. Peter Vesel i Bart Brentjens polako vraćaju stvari na svoje mjesto! Njih dvojica danas su osvojili 29. poziciju u ukupnom poretku etape…

Današnja druga etapa bila je najduža u ovogodišnjem izdanju utrke Swiss Epic, sa 75 kilometara. Glavna značajka bio je uspon dug 20 kilometara do cilja u Arosi. Oni najbrži su malo taktizirali, ali se inače išlo do daske.

Muškarci

Počelo je s vodstvom ekipe Scott-SRAM, ali bez velike prednosti sve  do posljednjeg uspona. Zbog toga se na dnu uspona oformila veća skupina. Otprilike deset km prije cilja napalim su Kristian Hynek i Martin Stošek (Future Cycling Northwave Team 1). Drugi su bili Nino Schurter i Lars Forster (Scott – SRAM), a Daniel Geismayr i Ben Zwiehoff (Centurion Vaude) treći, sa osam sekundi zaostatka iza Švicaraca.

Lars Forster i Nino Schurter. Fotografija Mariusa Hollera.

Dvojac Scott-SRAM još uvijek vodi u ukupnom poetku. Imaju minutu i 33 sekunde prednosti ispred Geismayra i Zwiehoffa. Pet i pol minuta su u prednosti ispred ekipe Trek – Pirelli 1 (Fabian Rabensteiner i Samuele Porro) koja je u današnjoj etapi zauzela peto mjesto.

Pobjednici druge etape Kristian Hynek i Martin Stošek. Fotografija: Francesco Narcisi.

Žene

Nakon jučerašnjeg pada, Sinna Frei, jedna od favoritkinja za konačnu pobjedu, morala je odustati od utrke. Uz takve okolnosti trenutno vodeći dvojac zapravo nema nikakvu ozbiljnu konkurenciju. Annika Langvad i Haley Batten (Specialised – Racing) nisu baš taktizirale. Od samog starta postavile su se na čelo i povećavale svoju prednost na svakoj kontrolnoj točki.

Annika Langvad suverena na spustu. Fotografija Mariusa Hollera.

Najbliže su im za petama bile Stefanie Dohrn i Elisabeth Brandau (Centurion-Vaude Radon); Počele su prilično rezervirano i iskoristila su posljednji uspon za probijanje na drugo mjesto s dvije minute zaostatka. Treće su bile Linda Indergand i Karla Stepan (Maloja Pushbikers MTB), s više od osam minuta zaostatka.

Grand Master

Peter Vesel je potegnuo od samog starta. Uskoro su on i Bart Brentjens (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) ostvarili dvominutnu prednost, koju su potom samo povećavali. Na kraju je prednost ispred drugoplasiranih, jučerašnjih pobjednika Bartija Buchera i Hansjorga Gerbera (BiXS/Bikeholiday.ch), iznosila pet minuta i 46 sekundi. Treći su bili Reini Woisetschläger i Thomas Widhalm (Penhab Mountainbiker), koji su kasnili više od 12 minuta.

Petar je počeo diktirati tempo odmah nakon starta . Fotografija Aleša Bobena.

Ekipa BiXS/Bikeholiday.ch još uvijek vodi u ukupnom poretku, ali njihova je prednost svega dvije minute i 43 sekunde. Očekujemo napetu borbu do samog kraja utrke. Na trećem su mjestu Old friends on TREK and #mysporttrophybike, Marc Schnyder i Ivo Kistler koji zaostaju debelu 21 minutu.

Peter: Startao sam vrlo jako, ali da budem iskren, Bart je danas bio strojovođa. Cijelu utrku smo vozili s (mlađim) Masterima kojima je Bart parirao, a ja sam samo stiskao zube i pritiskao pedale najjače što sam mogao. Bilo je tako brzo da nisam imao vremena za rehidraciju, i počeo sam to osjećati prema cilju. Nadam se da je ovo bio moj jedini loš dan i da će sutra biti bolje.

Bart: Da, dobro je prošlo. Mašina se ugrijala, a ja sam danas imao prilično dobar dan. Pet i pol minuta prednosti? Znači, danas nemamo majicu? Biti će sutra!

Rezultati

Na naslovnoj fotografiji Elisabeth Brandau i Stefanie Dohrn. Fotografija Mariusa Hollera.

Pročitaj i
Swiss Epic Report: Prva etapa u znaku blata

Prati nas