Swiss Epic, Brentjens in Vesel
Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
18. kolovoza 2020

Dvojac Schurter-Forster i par Langvad-Batten pobjednici su prve etape švicarske epske utrke. U kategoriji Grand Master Vesel i Brentjens imali su manjih problema i na kraju su bili drugi u etapi…

Okolica Laaxa je bila dobro natopljena kišom preko noći, no sunce se ipak bilo sramežljivo ukazalo na startu. Uspon na početku, četrnaest kilometara dug, s prosječnim nagibom od 10 posto, odmah je odvojio žito od kukolja. Na utrci ove godine sudjeluje i Peter Vesel, i to u paru s prvim Olimpijskim pobjednikom, Nizozemcem Bartom Brentjensom.

Forster i Schurter – apsolutni pobjednici prve etape.

Muškarci

Nino Schurter i Lars Forster (Scott – SRAM) izborili su  se za malu prednost koja im je olakšala disanje, ali pred kraj etape previše su se opustili, a Danielle Porro i Fabian Rabenstainer (Trek – Pirelli 1) su ih ulovili. Tada je poznavanje terena spasilo Švicarce, jer su napravili razliku u posljednjim kilometrima sa singlicama, koja je na kraju iznosila oko jedne minute. Drugi su bili Porro i Rabensteiner, a kao treći su u cilj ušli Daniel Geismayr i Ben Zwiehoff (Centurion Vaude).

Nino nakon etape: Sve je išlo po planu. Prvi uspon je bio prilično težak, tempo je bio dobar, bili smo oko treće, četvrte pozicije. Onda smo preuzeli vodstvo na spustu i držali ga do kraja. Poznavanje terena je bila velika prednost, posebno na spustu, što nam je jako odgovaralo. Sretni smo zbog pobjede.

Rabensteiner čestita Schurteru.

Žene

Annika Langvad i Haley Batten (Specialised – Racing) preuzele su vodstvo već na spustu. Tamo je u teškoće upala Sina Frei, koja je promašila prolaz kroz električnog pastira i zaplela se u žicu te teško pala na lijevo koljeno. Ipak, izdržala je sa suzama u očima i sa svojom partnericom Nicole Koller (Swiss Cycling Team) plasirala se na drugo mjesto u etapi. Na trećem su mjestu u cilj ušle Nina Benz i Kim Ames (Brunnex Felt).

Annika i Haley nakon etape: To je super, super. Kada smo uhvatile ritam, mogle smo stvarno uživati u stazi!

Grand master

Peter Vesel i Bart Brentjens (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) startali su žestoko i nakon sat i pol imali su tri minute prednosti ispred Bartija Buchera i Hansjorga Gerbera (BiXS/Bikeholiday.ch). Onda je Peter probušio stražnju gumu koju nije uspio popraviti. Morao je montirati zračnicu i, naravno, izgubio deset minuta zbog tih problema.

U tom su trenutku pali na treće mjesto, ali su na kraju u cilj ušli kao drugi sa znatnim zaostatkom od osam minuta. Treći su bili Marc Schnyder i Ivo Kistler (Old friends on TREK and #mysporttrophybike).

Peter i Bart u majicama Brentjensove ekipe CST PostNL Bafang MTB Racing.

Peter:“Naša taktika se pokazala dobrom te smo na vrhu četrnaest kilometara dugog uspona imali tri minute prednosti ispred Buchera. A onda katastrofa dvadeset kilometara prije cilja. Bio sam iza Barta, guma je otišla k vragu, zovem Barta, koji me ne čuje i vozi dalje. Pumpam, ne drži, stavljam zračnicu.

Sauser mi je dao još jednu bombicu za pumpanje, a ja sam deset minuta u blatu i napola slijep. Pali smo na treću poziciju, zatim vratili natrag jedno mjesto Natrag do cilja, ali zaostatak za vodećima je prilično velik. Obzirom na današnju vožnju, nema predaje i najviša stepenica je još uvijek u igri. Mučit ću ih svaki dan, i nije vrag taj koji…

Bart: Nisam čuo Petera, a kad sam vidio da nije iza mene, trebalo mi je deset minuta da ga pronađem. Potom smo letjeli, ali nisam znao da je Bucher ispred nas, inače bih pronašao još pokoji atom snage do kraja. No sve je to dio utrkivanja i ima još dana do subote.

Rezultati

Swiss Epic možeš pratiti na swiss-epic.com.

Fotografije: Aleš Boben (naslovna fotografija: Brentjens i Vesel ulaze u cilj)

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas