Swiss Epic, Schurter-Forster
20. kolovoza 2020

Status quo ostao je na snazi i nakon treće etape, bez promjena na vodećim pozicijama. Schurter i Forster kontroliraju situaciju, Langvad i Batten povećavaju prednost, a Vesel i Brentjens još uvijek love majice vodećih…

Treća etapa je bila kratka i s ne previše dugim, ali zato teškim usponima. Bilo je potrebno svladati 50 kilometara duljine i 1900 m visine. I opet, bez iznenađenja po kategorijama: Schurter-Forster, Langvad-Batten. Vesel i Brentjens danas su vozili odlično, ali još uvijek u lovu na majice vodećih.

Ariane Luthi i Alice Pirard. Fotografija Mariusa Holera.

Muškarci

Nino Schurter i Lars Forster (Scott – SRAM) ne popuštaju na svom domaćem terenu, a jučer ih je drugo mjesto razočaralo, ali i posebno motiviralo. Na svim prolaznim točkama borili su se protiv Daniellea Porra i Fabiana Rabenstainera (Trek – Pirelli 1) koji su se dobro držali i nisu im dopustili da naprave veliku razliku. Ali na kraju su ipak morali priznati premoć Švicarcima i stigli su do cilja s 23 sekunde zaostatka. Kristian Hynek i Martin Stošek (Future Cycling Northwave Team 1) završili su kao treći, s četiri minute i tri sekunde zaostatka.

Kristian Hynek i Martin Stošek. Fotografija Michaela Chiarette.

Dvojac Scott – SRAM i dalje je u vodstvu u ukupnom poretku. Njihova prednost sada iznosi pet minuta i 55 sekundi. Na drugom mjestu je ekipa Trek – Pirelli 1, a na trećem Future Cycling Northwave Team sa zaostatkom od 10 minuta i 52 sekunde!

Žene

Slično je bilo i u ženskoj konkurenciji, ali s time da su Annika Langvad i Haley Batten (Specialised – Racing) od samog početka nametnule tempo i vozilesvoju utrku. Na posljednjem spustu, Haley je pala, ali to im nije smetalo, došle su do cilja osam minuta i 22 sekunde ispred Sophie Von Berswordt-Wallrabe i Jacqueline Schneebeli (jb BRUNEX Felt Factory Team) te deset minuta 22 sekundi ispred trećeplasiranih Stefanie Dohrn i Elisabeth Brandau (Centurion-Vaude Radon).

Annika i Haley. Fotografija Mariusa Hollera.

Ukupni poredak: Specialized – Racing čvrsto na vrhu. Minutu i 44 sekunde za njima je ekipa Centurion-Vaude Radon. Na trećem mjestu su Ariane Luthi i Alice Pirard (Andermatt Spur) koje zaostaju više od 30 minuta.

Grand master

I u današnjoj su etapi pobijedili Peter Vesel i Bart Brentjens (CST PostNL Bafang MTB Racing Team). Barti Bucher i Hansjorg Gerber (BiXS/Bikeholiday.ch) zauzeli su drugo mjesto. Međutim, Bart i Peter gotovo uopće nisu smanjili zaostatak u ukupnom poretku jer su stigli do cilja sa svega samo nekoliko sekundi prednosti. Marc Schnyder i Ivo Kistler (Old friends on TREK and #mysporttrophybike) završili su kao treći, s dvije i pol minute zaostatka.

Peter Vesel i Bart Brentjens. Fotografija Aleša Bobena.

Etapa je jednostavno bila prekratka, a usponi su biliuvjetno rečeno prelagani da bi njihovi aduti došli do izražaja. Peter je čak danas doživio još jedan defekt, ali ovaj put nije izgubio puno vremena i to nije utjecalo na samu utrku. Pred njima su još dvije etape, ali meta je ista. Majice vodećih!

Ukupni poredak nije se poromijenio – uvrhu. BiXS/Bikeholiday.ch s 2 minute i 28 sekundi prednosti ispred ekipe CST PostNL Bafang MTB Racing Team te 24 minute i jednu sekundu trećeplasirane ekipe Old friends on TREK and #mysporttrophybike.

Maske su obvezne! Peter i Bart na najvišoj stepenici! Fotografija: Francesco Narcisi.

Peter: Od početka smo nagazili i ostvarili smo prednost od dvije minute, no moj defekt koji nije uzeo puno vremena, ali i sjajna vožnja konkurenata na spustu, na polovici etape su nas vratili na početno stanje. U drugom krugu pokušali smo opet pobjeći, ali smo obojica bili na kraju snaga, a Barti i Hansjorg nas opet ulovili na spustu. Dakle, „samo“ smo osvojili pozornicu i idemo dalje. Negdje prije kraja utrke pronaći ćemo te tri minute.

Bart:Bilo je dobro na prvom usponu, ali uskoro smo opet vozili u grupi. Na početku drugog kruga nagazili smo na ravnom dijelu, ali kad je došao uspon, morao sam pronaći tempo do kraja etape, tako da nismo mogli napraviti veću razliku. Pobjeda u etapi, ali majice nam i dalje izmiču. Ali ne zadugo!

Video: Swiss Epic 2020, druga etapa

https: //youtu.be/HSOHVo9aWaY

Na 1:17 pogledaj Petera i Barta na usponu!

Rezultati

Na naslovnoj slici su Nino Schurter i Lars Forster. Fotografija Michaela Chiarette.

Pročitaj i
Swiss Epic Report: Vesel i Brentjens smanjili razliku do vodećih
Swiss Epic Report: Prva etapa u znaku blata

Prati nas