Swiss Epic
24. srpnja 2020

Afrički lav prijavio se na epsku etapnu utrku u Švicarskoj koja će se održati u drugoj polovici kolovoza. U ekipi je s još većom legendom, prvim osvajačem olimpijskog zlata u MTB disciplini…

Ove su godine brdski biciklisti bili manje-više ograničeni na natjecanja na domaćim stazama,  dok su mnoge visoko profilne utrke otkazane radi koronakrize: ABSA Cape Epic, Trans Alp, Mitas 4 Islands… No, etapna utrka u Švicarskoj, čiji je datum uvijek bio krajem kolovoza, ili u prvoj polovici rujna, i ove će se godine održati po planu. Već prvi pogled na startnu listu otkriva mnoga poznata imena: Schurter, Frischknecht, Geismayr, Blums, Fini, Stirneman, Langvad, Rissveds…

Swiss Epic uposljednje je vrijeme dio serije Epic (Absa Cape Epic, The Pioneer). Sastoji se od pet etapa, od Laaxa i Arosa, do Davosa. Ove godine održava se od 18. do 22. kolovoza i uključuje 333 kilometara i 12850 visinskih metara uspona te 12450 visinskih metara spusta.

Peter Vesel će u kategoriji Grand Master nastupiti u ekipi s Bartom Brentjensom.

Peter Vesel (desno) u veljači ove godine na Andalucía Bike Race, fotografija ABR

Peter Vesel, ukratko

Što reći o Peteru Veselu? Pobjednik Cape Epica 2015 u paru s Ivonne Kraft, pobjednik utrke Brasil Ride 2017 u paru s Pablom Rodriguezom, pobjednik Trans Alpa 2017 u paru s Thorstenom Dammom, pobjednik utrke Mitas 4 Islands 2018 i 2019 u paru s Dammom i 2017 s Bojanom Bohorcom.

Swiss Epic, Bart Brentjens
Bart Brentjens, foto CST PostNL Bafang MTB Racing Team

Bart Brentjens, ukratko

Visoki Nizozemac je legenda brdskog biciklizma. Svjetski prvak u krosu 1995., Olimpijski prvak u Atlanti 1996. i brončani 2004. u Ateni. Posljednju pobjedu u Svjetskom kupu u krosu zabilježio je 2006. godine u Curacau.Natjecao se već i u etapnim utrkama. Još devedesetih je osvojio Tour de France VTT. Nastupio je na Trans Alpu 2003. Od 2005. niže pobjede na poznatom Cape Epicu. Jedina disciplina u kojoj nije osvojio svjetsko prvenstvo je MTB maraton. Najbliži je bio 2003. i 2005. kada je bio zauzeo druga mjesta.

Nakon završene profesionalne karijere nastavio je s etapnim utrkama i ponovno slavio na Cape Epicu, Brasil Ride i još mnogo toga. Od 2013. godine vodi vlastitu ekipu u kojoj nastupaju vrhunske natjecateljice i natjecatelji, a vodi brigu i o podmlatku. Jedna od najvećih zvijezda u njegovoj ekipi je Ukrajinka Jana Belomojna. K tome je i oživio staru marku American Eagle s kojom je i bio osvojio titule svjetskog i olimpijskog prvaka. Ove godine njegova ekipa nastupa pod imenom CST PostNL Bafang MTB Racing Team.

Swiss Epic, Peter Vesel
Peter i Thorsten na Mitas 4 Islands 2019, foto Stanko Livk

Što o svemu kaže Peter…

Što da kažem? Bart i ja lovimo se već neko vrijeme. Uvijek bi nešto iskrsnulo. Obično je bilo sponzorskih obveza s njegove strane, ili pak ja nisam mogao. Eto, konačno smo skupa na startnoj listi. Dok to nije postalo službeno nisam želio dati informaciju na velika zvona.

U Posljednja dva tjedna čuli smo se nekoliko puta preko telefona i dogovarali kako organizacijski učiniti potrebne stvari. Neki dan me pitao bih li došao s kamp-kućicom i koga ću povesti sa sobom, jer je njegova želja da si sami pomognemo sa logistikom i kuhanjem, jer to je jedini način da znaš što i kada ćeš jesti.

Jeli me strah? Da. Utrkivao sam se nekoliko puta s Bartom i mogu reći da sam jedan od rijetkih koji su bili brži od njega u vožnji na vrijeme, ali na dužim etapama, bio sam iza njega. Ne bojim se uspona, ali bojim se spustova, jer se doslovno ide „na glavu“, jednostavno ne možeš si priuštiti pogreške.

Moja druga briga je oprema: Dresovi, kacige, bicikli… Vozit će se u njegovom dresu CST ekipe, no zadržati ću svoje bicikle. Voziti, kao i inače, na biciklima marke Cube. Ponijet ću sa sobom i hardtail, pa ćemo onda odlučivati od etape do etape. Još sam pitao Barta kakav bicikl će voziti i rekao je – vjerojatno “hardtaila”. Pitam se može li on uopće voziti na fullyju, jer ga gotovo nikad nisam vidio na njemu, osim na e-biciklu.

Što mi sve ovo znači? Iznad svega, nakon svih sportskih aktivnosti, čak i u ovim godinama, ovo je moj daljnji napredak u biciklizmu, Čak i nakon iskustava s drugim natjecateljima, vožnja s Bartom će biti neka vrsta potvrde za sve napore uložene u protekle godine. Zapravo, jako sam sretan (vesel, op. ur.). Na startnoj sam listi pročitao i ime Frischknechht (legendarni Thomas Frischknecht, bivši suparnik Barta Brentjensa, jedan od najboljih iz stare škole MTB-a i vlasnik ekipe Scott Sram MTB Racing, koji je također već nastupao na ovakvim etapnim utrkama op. a.), tako da će naša kategorija ove godine jako napeta!

Video: Prezentacija etapa Swiss Epic 2020

Startnu listu potraži ovdje.

SVE informacije na swiss-epic.com

Naslovna fotografija: Sam Clark/Swiss Epic

Pročitaj i
XCS Afxentia Report: Annika Langvad i Jan Skarnizl pobijedili u prvoj jakoj utrci sezone; Marko Fržop pobijedio, a Peter Vesel 2. u kategoriji
Peter Vesel MTB kamp report: Svi traže repete u Rapcu!

Prati nas