12. studenoga 2017

Trial, MTB eliminator i BMX slobodnog stila. Prvo prvenstvo takve vrste, kojeg je ugostio Čengdu u Kini, donijelo je nove svjetske prvake. Među onima koji su nastupili bili su i Hrvat Marin Ranteš i Slovenac Matej Žan.

U Kini je završilo prvo Svjetsko prvenstvo u urbanom biciklizmu, koje je pod istim krovom udružilo BMX bicikliste slobodnog stilabrdske bicikliste u disciplini eliminator i natjecatelje u trialu, odnosno vožnji spretnosti. U Kinu, točnije u Čengdu,  otputovala su i dvojica BMXera sa ovih krajeva, hrvatski predstavnik Marin Rantešte jedan od najboljih slovenskih natjecatelja u slobodnom stilu, Matej Žan!

BMX slobodni stil 

Natjecali su se u park disciplini, koja je ujedno i glavna disciplina kod BMXera slobodnog stila.
Na startu je bilo 92 natjecatelja i 20 natjecateljica iz 26 država. Prvo su morali proći kroz strogo kvalifikacijsko sito. Matej Žan je s natjecanjem završio već u kvalifikacijama, jer je završio na 78. mjestuMarin Ranteš, koji je u Kini nastupio i na natjecanju Svjetskog kupa i već onda iznenadio s odličnim polufinalnim nastupom, i ovoga je puta odradio odličan nastup te se uvrstio na 11. mjesto! Kvalifikacije je uvjerljivo osvojio Amerikanac Nick Bruce, drugi je bio Australac Logan Martin, treći još jedan Amerikanac Colton Walker. Četvrti je bio legendarni Daniel Dhers iz Venezuele, a peti ruska zvijezda Alex Nikulin.

U polufinale se uvrstilo 24 najboljih, koji su svoj nastup morali poboljšati, s obzirom da su se borili za finalne nastupe u koje se uvrsti samo polovica natjecatelja. 

U polufinalu je u obje vožnje najbolje odvozio Logan Martin, drugi je bio njegov reprezentacijski kolega Brandon Loupos, a treći Colton Walker. Marinu Rantešu prvi nastup nije išao po planu, u drugom je odvozio jako dobro, ali to nije bilo dovoljno za finale, s obzirom da je u polufinalu završio na 16. mjestu.

U finalu je najviše spretnosti u oba nastupa pokazao Australac Logan Martin, koji je oba puta dosegao najviše bodova. Na drugo se mjesto uvrstio Britanac Alex Coleborn, koji je uspio odraditi dva  suverena nastupa. treći je bio dvadesetogošnji Amerikanac Colton Walker. U ženskoj konkurenciji, svjetska prvakinja postala je Amerikanka Hannah Roberts.

Eliminator

Skromno zanimanje za eliminator, u ženskoj je konkurenciji u startnu vrstu postavilo samo 8 natjecateljica. Najviše uvrštena na ljestvici međunarodnog biciklističkog saveza je bila Švicarka Kathrin Stirnemann, koja zauzima 9. mjesto. U muškoj konkurenciji je na startu bilo samo 20 natjecatelja. U užem krugu poznatih nalazili su se branitelj naslova Austrijanac Daniel Federspiel, pobjednik ovogodišnjeg Svjetskog kupa Simon Gegenheimer i europski prvak u toj disciplini Titouan Perrin Ganier.

Novi svjetski pvak je Francuz Titouan Perrin Ganier, srebro je osvojio Nijemac Simon Gegenheimer, a broncu još jedan Francuz Lorenzo Serres. Najveća zvijezda eliminatora, Austrijanac Daniel Federspiel bio je diskvalificiran.

Kod djevojaka je svjetska prvakinja postala Kathrin Stirneman, srebro je osvojila Šveđanka Ella Holmegard, broncu Francuskinja Perrine Clauzel.

Trial

Vožnja spretnosti, odnosno trial, na Svjetskom je prvenstvu imala čak šest potkategorija.
U muškoj elite kategoriji, na biciklima s 20-inčnim kotačima je naslov Svjetskog prvaka osvojio Španjolac Abel Mustielesu kategoriji s 26-inčnim kotačima najbolji je bio Britanac Jack Carthy

Među ženama je zlato osvojila Njemica Nina ReichenbachU juniorskoj kategoriji je na “malim” kotačima svjetski prvak postao Španjolac Alejandro Montalvo, najbolji na 26-inčnim kotačima bio je Francuz Nathan CharraU timskoj vožnji zlato su osvojili Francuzi.

Ukupni poredak svih natjecanja

Internet stranica prvenstva 

Fotografije smo posudili na urbanworlds.cn

Prati nas