25. lipnja 2017

U Singenu se održalo Svjetsko prvenstvo u MTB maratonu, a pobjede su odlučene tek u ciljnoj ravnini.

U Singenu u Njemačkoj održalo se ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u brdskobiciklističkom maratonuMuški su se natjecali na 98 kilometara dugoj stazi, dok su djevojke morale odvoziti 80 kilometaraBorba za dres svjetskog prvaka je u obje kategorije bila odlučena tek nakon ciljnog sprinta.

Muški

Nakon 3 sata 17 minuta i 25 sekundi, s prosječnom brzinom od 29,79 kilometara na sat, prvi u cilj stigao je 38-godišnji veteran, Austrijanac Alban Lakata, koji je u ciljnom sprintu za sekundu prestigao 29-godišnjeg Portugalca Tiaga Ferreiro i 28-godišnjeg Austrijanca Daniela Gesmayra.

Borba za četvrto mjesto odvijala se između Čeha Jaroslava Kulhavya, mlade nizozemske nade Mathieu Van Der Poelom i Švicarcem Nicolo Rohrbachom. Troboj je dobio Van Der Poel, sva trojica su zaostala 2 minute i 42 sekunde za pobjednikom. To je već treći dres svjetskog prvaka za Lakata, zadnji put je bio najbolji u maratonu 2015. godine, dok je prošle godine bio drugi.

Ukupni poredak

Djevojke

U ženskoj kategoriji je također ciljni sprint bio odlučujuć. Svjetska prvakinja postala je 33-godišnja Dankinja Annika Langvad, koja je pred ciljnom crtom prestigla veteranku, 46-godišnju Nijemicu Sabinu Spitz. Na treće mjesto se nakon ciljnog sprinta s osam sekundi zaostatka uvrstila 44-godišnja Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesjaa, koja je za tri sekunde prestigla prošlogodišnju svjetsku prvakinju Švicarku Jolandu Neff, koja je ostala bez medalje.

Anniki Langvad je za 80 kilometara dugu stazu bilo potrebno tri sata 6 minuta i 50 sekundi. Prosječna brzina iznosila je 25,69 kilometara na sat. Annika Langvad sada ima četiri naslova najbolje u maratonu i polako se približava Dahlejevi, koja ih ima šest!

Ukupni poredak

Svjetski prvaci od 2003. godine nadalje 

Fotogalerija 

Uvodna fotografija je sa službene facebook strane prvenstva

Prati nas