11. rujna 2017

Svjetsko prvenstvo je završilo, dresovi prvaka imaju nove vlasnike koji će ih nositi godinu dana, a više o samom događanju na glavnim utrkama možete pogledat u kratkim videima.
Vrhunci utrke djevojaka. Uzbudljivo kao što već dugo nije bilo. Pad domaće kandidatkinje za naslov Tracey Hannah, koja je bez obzira na pad osvojila broncu, krivo izmjereno vrijeme kod ovogodišnje ukupne pobjednice Svjetskog kupa, Francuskinje Myriam Nicole, koja je na kraju zauzela drugo mjesto, te odlično 7. mjesto Monike Hrastnik iz Slovenije.


Miranda Miller, Kanađanka, koja je tek  ove sezone dobila podršku tvorničkog tima, i natjecateljica koju nismo viđali na svim utrkama Svjetskog kupa, odvozila je odlično i zaslužila prvi naslov Svjetske prvakinje i ujedno prvi naslov za Kanadu u ženskom spustu!


Muški spust protekao je u znaku najpoznatijih vozača Svjetskog kupa. Pridružio im se još Australac Sam Hill, neosporna zvijezda spusta, trostruki svjetski prvak, koji se u zadnjih nekoliko sezona posvetio enduru. Svjetsko prvenstvo u spustu je isto tako odvozio s enduro biciklom. Hill je u hot seatu čekao čak 45  natjecatelja, prije nego ga je prestigao još jedan domaćin – Mick Hannah. Hill je na kraju zauzeo 6. mjesto, Hannah je bio drugi, a svoju prvu medalju na Svjetskom prvenstvu, dočekao je peterostruki pobjednik Svjetskog kupa Amerikanac Aaron Gwin. Jure Žabjek je osvojio 32. mjesto.


Ovogodišnji Svjetski prvak postao je Francuz Loic Bruni! To je njegov drugi dres duginih boja, prvi put je postao Svjetski prvak 2015.godine.


Muški cross country protekao je u znaku trojice – Švicarca Nina Schurtera, Čeha Jaroslava Kulhavya i još jednog Švicarca, Thomasa Litchera, koji su si podijelili nagrade, a Schurter je osvojio već šesti naslov svjetskog prvaka! Njegov najveći suparnik zadnjeg desetljeća, Francuz Julien Absalon ovoga puta nije mogao konkurirati u borbi za naslov, završio je na sedmom mjestu.


Cross country djevojaka označila je Švicarka Jolanda Neff, koja je vozila svoju utrku. Na drugo mjesto popela se Britanka Annie Last, a na treće, nakon prazne gume, Francuskinja Pauline Ferrand Prevot. Tanja Žakelj se odlučnom i odličnom vožnjom popela na 10. mjesto!

Naslovna fotografija Grega Stopar

Pročitajte još:
Svjetsko prvenstvo Cairns Australija: Prvaci Bruni i Miller
Svjetsko prvenstvo Cairns Australija: Prvaci Neff, Schurter i Frei

Prati nas