9. rujna 2017

Prašina, kvarovi, super brzi spustevi i u sve tri današnje utrke, dresovi duginih boja na ramenima Švicaraca.

Jučer su se na mjestu događanja Svjetskog prvenstva, u Cairnsu u Australiji, vozile tri utrke u olimpijskom cross countryju. Na utrci djevojaka do 23 godine, slijedio je kaos odmah nakon starta, zatim se utrka malo umirila, dok se kod žena više manje samo vodila bitka za drugo i treće mjesto, prvo je bilo zauzeto već nakon drugog kruga. Muška utrka skoro od starta u vodstvu trojice, koji su si i na kraju podijelili komplet medalja. Na podijumu i u prvoj desetorici dominacija Švicaraca i to u svim kategorijama.

Muški

Muška utrka započela je dosta mirno. Iako je start bio uzbudljiv, na ulazu u prvi krug je grupa bila poprilično velika.

Čeh Jaroslav Kulhavy nije dugo čekao. Potegnuo je na usponu i slijedili su ga samo Brazilac Avancini i Švicarci Schurter i Litscher. Avancini je kasnije zaostao i vozio na četvrtom mjestu. Ostala trojica su se u vodstvu mijenjali sve do zadnjeg kruga.

Medalje je trebalo nekako razdijeliti. Nino Schurter nije želio čekati do kraja. Na sredini kruga je napao i ostala dvojica su ga pokušala pratiti, ali je ubrzo dobio šest sekundi prednosti. Na dugom spustu jednostavno nije dotaknuo kočnice i uspio je održati razliku.

Tako je obranio naslov Svjetskog prvaka i u sezoni 2017 ostao neporaženSrebrnu medalju je osvojio Jaroslav Kulhavybronca je završila oko vrata Thomasa Litchera.

Nino Schurter je tako osvojio tri uzastopna naslova i sada ima sveukupno šest naslova najboljeg!

Nino Schurter: “Bilo je jako naporno. Jaroslav je bio izuzetno jak. Thomas i ja smo ga pustili da je napred čim duže. Na kraju sam ja bio eksplozivniji i pobjegao im. Ove sam godine osvojio sve, zato će sljedeća sezona biti dosta teška, jer vjerojatno neću moći sve ponoviti.“

Žene

Krenulo je brzo i žestoko. Tri Švicarke na čelu već su u startnom krugu razvukle grupu. Linda Indergand i Jolanda Neff ostale su na čelu i u prvom krugu. Ostale favoritkinje se nisu dobro snašle i ostale su malo iza. Ukrajinka Jana Belomojna, ukupna pobjednica Svjetskog kupa, je nakon prvog kruga odustala. Pad na treningu i zdravstveni problemi su očito bili prevelika prepreka.

Jolandi Neff se za krug u vodstvu pridružila Engleskinja Annie Last, ali u treći krug je Nefova ponovno krenula sama, s 20 sekundi prednosti i nakon toga ju samo povećavala.

Na izgled bez problema i s lakoćom, Jolanda Neff  stigla je do cilja i s prednošću od dvije minute i 23 sekunde osvojila svoj prvi naslov Svjetske prvakinje u elitnoj kategoriji. Točnije drugi, s obzirom da je Svjetska prvakinja i u štafeti. Srebro je osvojila Annie Last, općenito prvu medalju za Veliku Britaniju u XC-u, broncu usprkos praznoj gumi na sredini utrke – Francuskinja Pauline Ferrand Prevot.

Jolanda Neff: “Tu pobjedu sam željela već dvije godine ali nikako nisam mogla tempirati pravu formu u pravom trenutku. Ovog puta sam na Svjetsko prvenstvo došla zdrava i koncentrirana i uspjela sam. Presretna sam.“

Djevojke do 23 godine

Već na samom početku nekoliko favoritkinja u problemima. Slab start Engleskinje Evie Richards i pad Amerikanke Kate Courtney u startnom krugu, su iskoristile europska prvakinja Švicarka Sina Frei i Nizozemka Anne Tauber.

U prvom krugu su ostvarile dobrih 10 sekundi prednosti. Kate Courtney se bacila u lov i u drugom krugu došla na drugo mjesto a zaostatak za Sinom Frei je bio već 50 sekundi. Anne Tauber je nakon problema s lancem zaostala. Freijeva je bila bolja na usponu u prvoj polovici kruga i iskusno odvozila do kraja, te nije dozvolila Courtneyevoj da joj se na spustu previše približi.

Tako je europskom naslovu iz Italije, s 49 sekundi prednosti u Cairnsu dodala i naslov Svjetske prvakinje i kući odlazi s dvije zlatne medalje. Naime, bila je i članica Švicarske pobjedničke štafete. Srebro je osvojila ukupna pobjednica ovogodišnjeg Svjetskog kupa Kate Courtney, broncu je u zadnja dva kruga osvojila još jedna Švicarka – Alessandra Keller.

Sina Frei: “Prvo nisam namjeravala utrku voziti sama. Kada sam opazila da Anna (Tauber) nije više iza mene, nisam mogla više čekati. Prvenstveno sam željela dobiti prednost, u slučaju kvara. Na kraju je sve super završilo. Čak ni na pad na treningu nisam pomislila. Presretna sam!“

Ukupni poredak

Foto Grega Stopar

Prati nas