10. rujna 2017

Još jedno Svjetsko prvenstvo je završilo. S novim svjetskim prvacima i nekoliko iznenađenja.

Cairns u Australiji je nakon 1996. ponovno ugostio Svjetsko prvenstvo, održano danas. Naslovi svjetskih prvaka otišli su dvaput u Francusku, u Veliku Britaniju i Kanadu.

Malo drugačije od onog na što smo navikli u Svjetskom kupu. Za startno mjesto se nisu brojale kvalifikacije, niti činjenica da je natjecatelj u zaštićenoj dvadesetorici nije igrala ulogu, već broj bodova osvojenih tokom sezone. Zato ne iznenađuje činjenica, da su natjecatelji po startnim vremenima poredani drugačije nego u Svjetskom kupu.

Prašnjava, skliska i s dugim pedaliranjem na kraju naporna staza, uzrokovala je nekoliko iznenađenja i to u svim kategorijama.

Muški

Od izabranih 75 na startu, prvi koji je krenuo na stazu, bio je Australac Sam Hill, trostruki svjetski prvak u spustu, trenutno natjecatelj u enduru, koji se ipak uspio uvrstiti u australsku spustašku reprezentaciju. Sam Hill je startao na enduro biciklu i tekućom vožnjom postavio vrijeme 3:32,345, što je bilo samo 2 sekunde sporije od najboljeg vremena, koje je na treningu postavio njegov reprezentacijski kolega Mick Hannah. 

Prva prijetnja Hillu bio je dvostruki Svjetski prvak i pobjednik utrke Svjetskog kupa 2014. godine u Cairnsu, Britanac Gee Atherton, koji se Hillovom vremenu približio na 3,3 sekunde.

Na vrhu je bilo još 50 natjecatelja, a Hill je još uvijek sjedio u hot seatu. Druga prijetnja Hillovom vodstvu bio je Novozelanđan sa startnim brojem 36 Rupert Chapman, šestoplasirani iz ovogodišnjeg Lurda, koji je nakon snažnog pedaliranja na zadnjem dijelu staze, zaostao samo 1,4 sekunde.

Iako je na startu bilo još  30 natjecatelja, prava groznica prvenstva započela je s domaćim asom! Mick Hannah, brat Tracey Hannah, krenuo je na stazu. Na prvom mjerenju imao je najbolje vrijeme, dvije desetinke brže od Hillovog, 2,4 sekunde prednosti na drugom mjerenju i prvo mjesto u cilju s vremenom 3:26,995 i 5,350 sekunde pred trostrukim svjetskim prvakom.

Australsko-novozelandsku dominaciju je s trećim mjestom prekinuo Kolumbijac Marcelo Gutierrez, koji se usprkos grešci na kraju kamenitog dijela uspio uvrstiti na treće mjesto. Na vrhu je još uvijek vladala australska kombinacija Hannah – Hill.

Na red je došao Jure Žabjek,  definitivno najuspješniji slovenski spustaš. Na prvom mjerenju je sa zaostatkom od pet sekundi imao 22. vrijeme , na drugom mjerenju je zaostajao dobrih 11, a na kraju 13,3 sekunde, što je bilo dovoljno za trenutno 24. mjesto.

Na startu je bilo samo još deset najboljih po UCI ljestvici, s aktualnim svjetskim prvakom Britancem Dannyem Hartom na čelu.

Kanađanin Mark Wallace je nakon odlične vožnje u gornjem dijelu, na drugoj polovici staze proklizao, Britanac Laurie Greenland, juniorski svjetski prvak iz  2015. godine i drugi s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva je vozio kao na rodeu, ali u gornjem dijelu je zaostao previše, da bi ugrozio prvu trojicu – Hannah, Hill, Guitterez. 

Francuz Loris Vergier, juniorski svjetski prvak iz 2014. godine je na prvom mjerenju dosegao četvrto vrijeme i zaostajao samo 2,1 sekunde, u donjem dijelu zaostajao je 3,5 sekunde, vozio poprilično dobro, ali na cilju zaostao za 5,986 sekundi te zauzeo trenutno treće mjesto.

Zatim je startao svjetski prvak iz 2015. godine Francuz Loic Bruni. Na gornjem dijelu staze zaostatak je bio manji od desetinke sekunde, postepeno je pojačavao ritam i na drugom mjerenju imao prednost 1,672 sekunde pred Hannahom, u cilj je stigao s 0,339 sekunde prednosti te s prijestolja izgurao Micka Hannaha!

Jack Moir, predzadnji iz australske reprezentacije, s trećeg mjesta izgurao je Sam Hilla, koji je na jednom od tri hot seata sjedio od početka utrke. Na startu su ostala samo još četvorica natjecatelja – Minnaar, Gwin, Hart i Brosnan.

Prvo trostruki svjetski prvak, Južnoafrikanac Greg Minnaar. Nekoliko manjih greški u gornjem dijelu, ali svejedno poprilično brz, sa samo 0,3 sekunde zaostatka za Brunijem, a onda … prazna guma … Sezona za dobitnika deset medalja sa svjetskih prvenstva nije završila najljepše.

Slijedio je Amerikanac Aaron Gwin, peterostruki pobjednik Svjetskog kupa. Peti split time na gornjem dijelu staze s 0,8 sekundi zaostatka, na drugom mjerenju je zaostatak povećao za pola sekunde, zatim pedaliranje do cilja i trenutno treće mjesto sa zaostatkom 1,967 sekunde. Na svoj prvi naslov morat će pričekati još najmanje godinu dana.

Branitelj naslova Danny Hart je vozio atraktivno, iako ne toliko riskantno kao što smo navikli, ali nekako se nije uspio sprijateljiti sa stazom i greške su se gomilale tako da je sa zaostatkom od 8,9 sekundi ulovio top 15.

I zatim još zadnji na startu, Australac Troy Brosnan. U gornjem dijelu je imao 0,7 sekundi zaostatka, u drugom 2,7 i na kraju borba za broncu s Gwinom, koju je osvojio Gwin, a Brosnan je završio na petom mjestu.

Svjetski prvak postao je Loic Bruni! To je njegov drugi naslov! Na drugo mjesto uvrstio se Mick Hannah, a treći, sa svojom prvom medaljom na Svjetskom prvenstvu bio je Aaron Gwin. Jure Žabjek je na kraju zauzeo 32. mjesto.

Djevojke

Na startu nije bilo braniteljice naslova Britanke Rachel Atherton, koja se ozlijedila na treningu u četvrtak, ali utrka zato nije bila ništa manje zanimljiva.

Slovenka Monika Hrastnik je sa startnim brojem 10 krenula na stazu i odvozila dovoljno dobro za drugo mjesto iza Australke Beecroft. Iza nje je na stazi bila Švicarka Cappelarijeva, okliznula se i zaostala za Monikom, koja je još uvijek držala drugo mjesto.

Zatim je na stazu krenula Kanađanka Miranda Miller, koja je doslovno letjela i u cilj stigla s prednošću od devet sekundi pred Beecroftovo. Miller je postavila novu granicu i samo je bilo pitanje, koja od natjecateljica na startu će uspjeti poboljšati njeno vrijeme od 4:10.245. Vrijeme, koje je postavila u glavnoj vožnji, bilo je čak 17 i pol sekundi brže nego na službenom mjerenju!

Švicarka Emilie Siegenthaler zapela je na kamenju i pala, zatim je slijedio još jedan pad i snovi o odličnom plasmanu Švicarke, koja ima već dva treća mjesta sa Svjetskog kupa, pali su u vodu.

Francuskinja Marine Cabirou je usprkos  problemima na stazi, na kraju za manje od dvije sekunde prestigla Moniku i zauzela treće mjesto, dok je Monika pala na četvrto mjesto. 

Na startu su bile još samo četiri natjecateljice. Prvo Talijanka Eleonora Farina, koja se ove godine može pohvaliti s petim mjestom u Svjetskom kupu. Na prvom mjerenju je zaostajala samo dvije sekunde za Millerovom, nakon dugog pedaliranja prema cilju, zaostatak je bio 4,9 sekunde, što je bilo dovoljno za trenutno drugo mjesto.

Tri natjecateljice su se morale boriti sa stazom i odlučiti, koja od njih će osvojiti dres duginih boja – Tahnee Seagrave, Tracey Hannah i Myriam Nicole. Prvo je startala Britanka Seagraveova. Drugačije linije, čak i preko kamenja, odlična brzina (najveća izmjerena među djevojkama – 63,3 kilometra na sat), dobrih 5 sekundi prednosti na gornjem dijelu, zatim problemi i 24 sekundi zaostatka na drugom split timeu te kraju snova o naslovu. 

Australka Tracey Hannah, bez rukavica i sa startom doslovno iza kuće. U gornjem dijelu brutalno brzozatim u blagom desnom zavoju proklizavanje i pad! Još jedni snovi o naslovu su pali u vodu. Tracey se nije predala, te je nakon zaostatka od osam sekundi zbog valjanja, u donjem dijelu nadoknadila izgubljeno i s manje od dvije sekunde zaostatka dosegla trenutno drugo mjesto!

Na startu je bila samo još Francuskinja Myriam Nicole, koja je bila na lovu na drugu ovogodišnju krunu, ali na kraju je završila na dalekom 18. mjestu.

Svjetska prvakinja je postala Amanda Miller i Kanadi donijela spustaški naslov u ženskoj kategoriji! Na drugo mjesto se uvrstila domačinka Tracey Hannah i na treće Eleonora Farina, koja je krajem svibnja postala i europska prvakinja. A Monika Hrastnik? Monika je na kraju s dobrih jedanaest sekundi zaostatka zasjela šesto mjesto! Bravo Monika!

A onda zaplet!

Myriam Nicole je posumnjala u svoje vrijeme i pritužila se. Još jednom su provjerili vremena i nakon dugog iščekivanja Myriam Nicole su dodijelili drugo mjesto. Ukupni poredak na kraju je slijedeći:

Miranda Miller Kanada, Myriam Nicole Francuska i Tracey Hannah Australija. Monika Hrastnik Slovenija – 7. mjesto!

Juniori

Rasplet, koji nije baš uobičajen na Svjetskom kupu. Kanađanin Finn Iles nije uspio obraniti naslov i završio je tek na desetom mjestu, što je ujedno i njegov najlošiji plasman na utrkama Svjetskog kupa u zadnje dvije sezone. Čak mu ni najveća izmjerena brzina na utrci, koja je iznosila 65,098 kilometara na sat, nije mu pomogla. 

Prva tri mjesta otišla su u Veliku Britaniju. Na treće mjesto uvrstio se Max Hartensernna drugo s pola sekunde prednosti Joe Breeden, a na prvo mjesto s još 3,4 sekunde boljim vremenom od Breedna, Matt Walker i tako za završetak juniorske karijere obukao dres svjetskog prvaka!

Među juniorkama je naslov osvojila Francuskinja Melanie Chappaz.

Ukupni poredak

Foto Grega Stopar

Pročitajte još:
Svjetsko prvenstvo Cairns Australija: Prvaci Neff, Schurter i Frei

Prati nas