Lenzerheide
6. rujna 2021

Švicarsko zimsko odredište ponovno se pokazalo izuzetno uspješnim domaćinom. Gomila glasnih navijača, sjajni nastupi brdskih biciklist(ic)a i najbolja ovogodišnja vožnja Tanje Žakelj…

Olimpijska staza Lenzerheide ne ostavlja natjecateljima niti sekunde za odmaranje. Strmi usponi, strmi i kratki spustovi, tehnički zahtjevne dionice stalna su pojava XC kruga u bike parku Bike Kingdom. Jučer su utrke u muškoj i ženskoj elitnoj kategoriji bile vrlo tijesne i neizvjesne.

Seniori: Koretzky nakon Albstadta upisao i Lenzerheide

Victor Koretzky

Napeta utrka i „domaća“ staza aktualnog svjetskog prvaka Nina Schurtera (Scott – Sram MTB Racing Team). Utrka preokreta, ubrzanja i skokova kao nikada do sada na Svjetskom kupu. Ako je od početka razvoj utrke oblikovao Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), drugi dio utrke bio je u domeni Švicaraca Nina Schurtera i Mathiasa Flueckigera (Thomus RN Swiss Bike Team). No, rivale za prestižnu domaću pobjedu osujetio je Francuz Victor Koretzky (KMC – Orbea), koji je na kraju pobijedio Schurtera za dvije i Flueckigera za devet sekundi. Borbeni Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), iz Južne Afrike, došao je na četvrto mjesto sa 18 sekundi zaostatka, a drugi Francuz, Titouan Carrod (Absolute – Absalon – BMC), bio je peti.

Prije posljednje utrke Svjetskog kupa redoslijed na vrhu je sljedeći: prvi je Mathias Flueckiger (1429 bodova), drugi je Čeh Ondrej Cink (Kross OrlenCycling Team), koji je danas bio osmi i ima 1089 bodova. Na trećem mjestu s 1075 bodova je današnji pobjednik Victor Koretzky. U borbi za najbolju trojku 2021. godine u posljednju utrku mogu intervenirati Nino Schurter (1004 boda) i jučer trinaesti Francuz Jordan Sarrou (Specialized Racing), koji ima 935 bodova.

Seniorke: Prva pobjeda u Svj. kupu za Evie Richards

Evie Richards nakon ulaska u cilj

Pauline Ferrand Prevot (Absolute Absalon BMC) završila je svoju ovogodišnju sezonu Svjetskog kupa nakon kratkog krosa u petak na kojem je osvojila za nju skromno 12. mjesto. Tako je objavila na svom Instagram profilu: @paulineferrandprevot .

Utrku je obilježio solo napad Britanke Evie Richards, aktualne svjetske prvakinje, koja je dva kruga prije cilja odmakla u maloj skupini djevojaka u kojoj su vozile Šveđanka Jenny Rissveds, Švicarka Sina Frei (Specialized Racing), Australka Rebecca McConnell  (Primaflor Mondraker Xsauce). Frei je bila jedina koja je iz te skupine pokušala premostiti do Richardsove.

Švicarka je međutim u posljednjem krugu doživjela kvar na stražnjoj gumi i ostala bez šanse za pobjedu. Na kraju se (iz)borila za peto mjesto te je minutu i 20 sekundi zaostala za pobjednicom Britankom Evie Richards , koja je tjedan dana nakon svjetskog naslova ostvarila svoju prvu seniorsku pobjedu u Svjetskom kupu u olimpijskom krosu.

Drugo mjesto pripalo je McConnellovoj koja je zaostala 19 sekundi, a pobjednica u Lenzerheide 2019., Rissveds, osvojila je treće mjesto sa 58 sekundi zaostatka. Francuskinja Loana Lecomte bila je četvrta (+1,12).

Slovenka Tanja Žakelj (Unior – Sinter) jučer je vozila solidno. Utrku je završila na 24. mjestu nakon uzbudljivog sprinta s olimpijskom prvakinjom Jolandom Neff iz Švicarske (Trek Factory Racing XC). Ovo je Tanjin najbolji rezultat ove godine.

Prije posljednje utrke Svjetskog kupa, Loana Lecomte ima nedostižnih 1550 bodova. Na drugom mjestu je Jenny Rissveds koja je prikupila 1065. Treća je trenutno Pauline Ferrand Prevot (990 bodova). Četvrta je i dalje Rebecca McConnell (955 bodova), peta je današnja pobjednica Evie Richards (935 bodova). Tanja Žakelj nalazi se na 40. mjestu sa 198 bodova.

U23 muški: Svjetski prvak juri naprijed!

Čileanac Martin Kossmann Vidaurre (Lexware Mountainbike Team) pokorio je konkurenciju u Lenzerheide. U trećem krugu preuzeo je vodstvo i održao minimalnu prednost ispred svjetskog viceprvaka, Talijana Yurija Zanottija (KTM Protek Elettrosystem). Treće mjesto osvojio je brončani iz Doline sunca, Švicarac Joel Roth (Bike Team Solothurn).

U ukupnom poretku i dalje vodi Kanađanin Carter Woods (Norco Factory Team XC), danas deseti, sa 232 boda i samo dva boda ispred pobjednice Les Getsa Talijane Simone Avondetto (Trek Pirelli). Treći je današnji pobjednik Kossmann Vidaurre, koji je nakon dva druga mjesta (Leogang i Les Gets) danas odnio prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu 2021. godine.

U23 djevojke: Nepobjediva Mona!

Austrijanka Mona Mitterwallner (Trek / Vaude) upisala je još jednu uvjerljivu pobjedu. Aktualni svjetski prvak slavio je peti put ove sezone. Trećeplasirana sa Svjetskog prvenstva, Dankinja Caroline Bohe (Ghost Factory Racing) bila je druga, a treće mjesto osvojila je Amerikanka Savilla Blunk, drugoplasirana u drugoj utrci Svjetskog kupa u Novom Mestu u Moravskoj.

Prije posljednje utrke u sezoni 2021. na vrhu je Mona Mitterwallner sa 450 bodova. Na drugom mjestu je Caroline s 340 bodova, treće mjesto danas zauzima četvrta, Njemica Leonie Daubermann koja ima 235 bodova i samo pet bodova više od Mađarice Kate Blanke Vas koja je propustila današnju utrku (radi nastupa na ženskoj La Vuelti).

Rezutati

Kratki kros: Rissveds i Avancini

U ženskoj utrci kratkog krosa u petak Šveđanka Jenny Rissveds vozila je na drugoj poziciji čitavu drugu polovicu utrke. Za njom skače Evie Richards, pridružuje im se Jolanda Neff. Loana Lecomte i Anne Tauber zaostaju tri sekunde i ne mogu se nositi s paklenim ritmom Švedske. Zatim, u posljednjem krugu na makadamskom usponu, slijedi još jedan napad Šveđanke, koji ne mogu pratiti niti Britanka. Jolande Neff je popustila. Jenny Rissveds je agresivno stigla do cilja i do svoje druge pobjede u Svjetskom kupu u kratkom krosu. Druga je bila Evie Richards, a treća Jolanda Neff.

U muškoj konkurenciji, prvi značajan  napad u utrci izveo je Švicarac Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team) i na neko vrijeme je preuzeo vodstvo. Bitka za pobjedu odigravala se između njega i Brazilca Avancinija. Nino Schurter je iz pozadine čekao svoju priliku. Posljednja dva kruga od ukupno deset bila su odlučujuća. Flueckiger i Avancini su se izmjenjivali u vodstvu. Avancini je u posljednjem krugu napao na najvišoj točki kruga i nije ispuštao vodstvo. Na drugo mjesto došao je Flueckiger, a iza njega Koretzky. Henrique Avancini tako je pobijedio  nakon drugog mjesta koje je osvojio na ovoj lokaciji 2019. godine, kada je bio zaostao sekundu za Nizozemcem van der Poelom.

Rezultati na uci.org.

Naslovna fotografija Grega Stopar / UCI Mountain Bike

Više o…
#Svjetski kup

Prati nas