Lenzerheide, Loris Vergier
5. rujna 2021

Subota je bila u znaku baguette brigade. U muškoj konkurenciji prva četiri mjesta, te prvo mjesto u ženskoj konkurenciji…

Ovo je svakako bila jedna od trasa Svjetskog kupa na kojoj su svi tražili „flow“. Naime, ukoliko ne održavaš brzinu skliznuti ćeš daleko unatrag u rezultatima. Nije bilo lagano, no koja je staza za spust na takvoj razini natjecanja lagana? Pogledi svih natjecatelj(ic)a već su uprte u posljednju utrku Svjetskog kupa u spustu, čiji će domaćin biti američki Snowshoe.

Seniori: Prvi u kvalifikacijama, prvi u finalu!

Francuzi su doista jaki i brzi u spustu. To znamo već više od dva desetljeća. No jučer  u Lenzerheide shvatili smo kako ustvari  zasjenjuju čitavu svjetsku elitu. Prva tri su u cilju bila razdvojena samo 0,37 sekundi! A prva tri su bili Francuzi! Najbrži iz kvalifikacija bio je i najbrži na kraju.

Loris Vergier (Trek Factory Racing DH)osvojio je prvo mjesto s vremenom 2: 46,921. Drugi je bio Loic Bruni (Specialized Gravity), koji je zaostao 0,197 sekundi, a imao je i najveću brzinu od 79,558 kilometara na sat! Thibaut Daprela (Commencal / Muc Off By Riding Addiction), lider u ukupnom poretku Svjetskog kupa, na treću je stepenicu stao s zaostatkom od 0,370.

Za potpuni dojam pobrinuo se povratnik nakon ozljede Amaury Pierron (Commencal / Muc Off By Riding Addiction), na četvrtom mjestu. Zaostao je 0,628 sekundi. Peto mjesto pripalo je Britancu Laurieju Greenlandu s 1.268 sekundi zaostatka. Kako bi francuski dan bio još savršeniji, za deveto mjesto pobrinuo se Remi Thirion (Giant Factory Off-Road Team).

Nakon četiri utrke, vodeći Thibaut Daprela ima 752 boda, Loris Vergier je na drugom mjestu sa 566, a treći je Loic Bruni sa 454 boda .

Seniorke: Nepobjediva Francuskinja

Velika pobjednica ovogodišnje četvrte utrke Svjetskog kupa je Francuskinja Myriam Nicole (Commencal – Muc Off by Riding Addiction). Aktualna svjetska prvakinja sva je međuvremena odvezla u zelenome, a u cilj je ušla s vremenom 3:10,661. Drugo mjesto za Britanku Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD) sa zaostatkom 2,662 sekunde. Bivši svjetska juniorska prvakinja, Austrijanka Vali Höll (RockShox Trek Race Team), koja je slavila na ovom mjestu prije dvije godine, napokon se popela na postolje i u ovoj godini. Susjeda Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) osvojila je osmo mjesto s vremenom 13.122 sekunde.

Poredak nakon četiri utrke ove sezone: Myriam Nicole je na vrhu (610 bodova). Trenutno na drugom mjestu je najdosljednija natjecateljica u ovoj sezoni, Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal). Ona je skupila 585 bodova, a osamdeset bodova manje ima trećeplasirana Vali Höll. Monika Hrastnik je peta sa 447 bodova.

Juniori: Kanadski freerider je nezaustavljiv!

Jackson Goldstone (Miranda Factory Team) želi osvojiti sve u svojoj inauguracijskoj juniorskoj sezoni. Nakon što je prošli tjedan osvojio naslov svjetskog prvaka, jučer je pokorio konkurenciju sa zavidnim vremenom 2: 51.065. Drugi je bio pobjednik kvalifikacija Španjolac Pau Menoyo Busquetes (Commencal 21), sa zaostatkom od 2,225 sekundi. Treće mjesto pripalo je Novozelanđaninu Jamesu Macdermidu (YD Racing) s četiri sekunde zaostatka.

U ukupnom poretku s tri pobjede i jednim trećim mjestom Goldstone vodi sa 220 bodova. Na drugom mjestu sa 130 bodova je Britanac Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team), koji je jučer osvojio četvrto mjesto, treći je Pau Menoyo Busquetes (128 bodova).

Juniorke: Svjetska prvakinja bez konkurencije

Bugarka Izabela Jankova, aktualna europska i svjetska prvakinja, bila je nepobjediva na zahtjevnoj stazi u Lenzerheide. Vrijeme od3: 32,096 bilo je dovoljno za pobjedu. Kanađanka Gracey Hemstreet zaostala je samo 3,5 sekunde, a Norvežanka China Haug bila je treća sa 11,3 sekunde zaostatka .

Jankova je čvrsto u vodstvu ukupnog poretka sa 160 bodova. Britanka Phoebe Gayle (Canyon Collective FMD), jučer četvrta, druga je sa 130 bodova, a na trećem je mjestu pobjednica prve ovogodišnje utrke Svjetskog kupa, Austrijanka Sophie Gutoehrle (70 bodova).

Rezultati

Na naslovnoj fotografiji je aktualni europski prvak i jučerašnji pobjednik Loris Vergier. Fotografiju smo posudili od UCI Mountain Bike.

Pročitaj i
#Svjetski kup

Prati nas