25. svibnja 2017

Samo tjedan dana pauze i već slijedi druga utrka Svjetskog kupa u olimpijskom cross countryju.

Iz Češke, Svjetski kup seli u Njemačku. Druga destinacija Svjetskog kupa bit će Albstadt.

Par činjenica

Fizički zahtjevnu stazu u Bullentäle, za ovu su godinu promijenili. Organizator je dodao novi singletrail i na taj način izbjegao uspon po makadamskoj cesti. Njihov cilj je mjenjati stazu iz godine u godinu. Sve do Svjetskog prvenstva, koje će biti 2020. godine.

Albstadt je od 1991. godine 202. utrka u povijesti Svjetskog kupa, dvadeseta utrka na njemačkom tlu i peti put na tom mjestu.

Prošle godine pobjedu su slavili Nino Schurter i Annika Langvad u elitnoj konkurenciji te Sam Gaze i Sina Frei u kategoriji do 23 godine.

Pred nama je obećavajući vikend. Dva svjetska prvaka u najboljoj formi, koju su pokazali u Novem Mestu, i hrpa izazivača, koji se nadaju da će im staza u Albstadtu više odgovarati.

Muški

Nina Schurtera ponovno očekujemo blizu vrha. Nino je izjavio: “Nakon olimpijskih igara nema više nikakvog pritiska i natječem se opušteno.” Možda je zbog toga još snažniji nego što je bio dosad.

Iza njega Francuzi i Španjolci. Francuzi na čelu s Julienom Absalonom, majstorom s 33 pobjede u Svjetskom kupu, kojem je staza u Albstadtu pisana na kožu.

Tu je i sentimentalni favorit, koji je na brzinu odlučio da u Albstadtu jednostavno mora nastupiti. Nakon odlične utrke, na kojoj je s devedesetog mjesta dospio na osmo, leteći Nizozemac Mathieu van der Poel odlučio je nastupiti i na drugoj utrci Svjetskog kupa. Startat će iz prve vrste, i iako mu ta staza ne odgovara kao ona u Novem Mestu, možemo očekivati vatromet.

Djevojke

Demonstracijom snage i tehnike, Dankinja Annika Langvad osvojila je svoju četvrtu pobjedu u Svjetskom kupu. Označila ju je neočekivanom, prvenstveno zbog promjene načina treniranja zbog studija stomatologije. U Novem Mestu je bez obzira na to ostavila iza sebe sve protivnice. Slično bi se moglo desiti i u Albstadtu, a s obzirom da je prošle godine pobjedila na tom mjestu, nekako je prva favoritkinja.

Osim nje, puno se očekuje i od Sabine Spitz. Nevjerojatna 43-godišnja veteranka, još je uvijek na samom vrhu cross countryja. Drugo mjesto iz Češke daje joj vjeru i motivaciju pred domaćom publikom.

“Bit će super nositi broj 2. To je veliko zadovoljstvo, posebno pred domaćom publikom“, kaže nasmijana Spitzova.

Naravno, tu su još neke kandidatkinje, koje će se pokušti popeti na postolje. Kanađanka Catharine Pendrel, Švicarka Linda Indergand, Poljakinja Maja Wloszczowska i Ukrajinka Yana Belomoina samo su neke od njih.

Prijenos nedjeljne akcije možete pratiti na redbull.tv.

Naslovna fotografija s prošlogodišnje utrke. Foto Grega Stopar

Pročitajte još:
Nove Mesto: Pobjeda Annike Langvad
Svjetski kup Nove Mesto: Pobjeda Nina Schurtera

Prati nas