isabeau courdurier
19. rujna 2023

Finalna runda održana u Francuskoj donijela je potvrdu vodećima u elitnim kategorijama koji su nakon dva naslova iz EWS-a dodali i prvi u UCI Svjetskom kupu…

Prva sezona Svjetskog kupa u enduru završila je u subotu sedmom random u francuskom Châtelu. Uz MTB maraton, ovo je bio i završni čin čitavih desetak dana utrkivanja na svjetskoj razini u departmanu Haute-Savoie, odnosno u sklopu biciklističkog parka (i skijališta) Portes du Soleil.

U enduro utrci natjecatelji(ce) su prevalili gotovo 60 kilometara i 3600 vertikalnih metara spuštanja u sedam brzinaca.

U ženskoj kategoriji, u posljednjoj utrci sezone slavila je Francuskinja Morgane Charre (Pivot Factory) ispred svoje sunarodnjakinje Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective –ona je i na naslovnoj fotografiji). Courdurier je ipak imala dovoljnu prednost u poretku da svojim dvjema ukupnim naslovima Svjetske enduro serije EWS doda i pobjedu u enduro Svjetskom kupu. Harriet Harnden (Trek Factory Racing Gravity) zauzela je u subotu treće mjesto, što joj je ujedno i treće mjesto u ukupnom poretku iza drugoplasirane Morgane Charre.

morgane charre
Morgane Charre

U muškoj utrci slavio je prošlogodišnji ukupni pobjednik Kanađanin Jesse Melamed (Canyon CLLCTV), koji je osvojio četiri od sedam etapa, a slijede ga Francuzi Alex Rudeau (Commencal Enduro Project) na drugom te Amerikanac Richie Rude (Yeti/Fox Factory Racing) na trećem mjestu. Rudeu je to bilo dovoljno za pobjedu u ukupnom poretku Svjetskog kupa, a prije toga je bio dvostruki doprvak u seriji EWS. Kao i kod žena, sva trojica su se popela i na postolje ukupnog poretka: Redom Rude, Melamed i Rudeau.

U ženskoj kategoriji do 21 godine slavila je Slovakinja Simona Kuchynkova, pobjednica prve dvije utrke ovogodišnje serije SloEnduro (Kamplc i Borovci). Južnoafrikanac Keira Duncan, pobjednik SloEndura Gorjanci, bio je treći u “open” utrci.

Rezultati

Konačni poredak u seriji EDR

Enduro utrkivanje na najvišoj razini zaključeno je za sezonu 2023. Svjetska MTB serija nastavlja se pak za dva tjedna u SAD-u – Snowshoe u Zapadnoj Virginiji ugostit će pretposljednje ovogodišnje utrke u krosu i spustu.

Foto: UCI Mountain Bike World Series

Pročitaj i
Haute-Savoie MTB WS Report: Fenomenalne Mona i Monika

Prati nas