Snowshoe, Loic Bruni
19. rujna 2021

Posljednja finalna utrka u Snowshoe Parku 2019. bila je prava drama, a jučerašnja posljednja ovogodišnja utrka u spustu bila je čisti triler. Napeto do samoga kraja!

Već od ranije znamo da je spust u Zapadnoj Virginiji selektivan i fizički vrlo težak. No nitko nije ni sanjao da će posljednja ovogodišnja utrka biti tako napeta. Snowshoe se još jednom pokazao kao zahtjevna, možda i najteža utrka u sezoni. 

A susjedi? Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) nije nastupila u finalu nakon što je jučer pala na treningu. Žak Gomilšček (Unior – Sinter) je za dlaku ostao bez finalnog nastupa.

Loris Vergier

Seniori: Prazne gume, potrgani lanci, padovi i fokusiranost četverostrukog svjetskog prvaka

Nakon pobjede u 2019., Loic Bruni je i ove godine na istom mjestu osvojio ukupan poredak Svjetskog kupa. Ako mu je prije dvije godine pobjednik utrke, britanac Danny Hart, pomogao u borbi s Amauryjem Pierronom, ovaj put mu je ozlijeđeni Thibaut Daprela priuštio mali poklon. Potonji je operiran jučer ujutro i dobio je metalne pločice. No, većinu posla napravio je sam Bruni, koji je zadržao najhladniju glavu u posljednjoj utrci i pokazao vožnju za koju morate imati “muda”! Pobjedničko vrijeme posljednje ovogodišnje utrke bilo je 3: 13,379.

Pobjednik prethodne, pete utrke, Britanac Reece Wilson (Trek Factory Racing DH), ostao je bez lanca, ali je na kraju osvojio sedmo mjesto. Polako se nakon više ozljeda vraća Amaury Pierron (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction), jučer je osvojio četvrto mjesto. Odlično se pokazao Španjolac Angel Suarez (Commencal 21), koji je dugo vremena proveo na vrućem stolcu i na kraju osvojio treće mjesto s zaostatkom od 0,631 sekunde. Drugi je bio Australac Troy Brosnan (Canyon Collective FMD), koji je za Super Brunije zaostrao samo 0,421 sekundu.

Tako je Bruni sakupio 877 bodova i ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu u samo jednom vikendu. Thibaut Daprela (Commencal / Muc- Off by Riding Addiction) ostao je na drugom mjestu s dvije nule, osvojivši 752 boda, a slijedi ga Francuz Loris Vergier (Trek Factory RacingDH), koji je jučer podlegao pritisku i nizu pogrešaka i zaustavio se na ukupno 713 bodova.

Australac “Sick Mick” Hannah (NS Bikes UR) u svom je posljednjem svjetskom nastupu završio na 28. mjestu.

Vali Höll

Seniorke: Vali je konačno na pravome putu

Prva favoritkinja za pobjedu na utrci i u ukupnom poretku Svjetskog kupa, Francuskinja Myriam Nicole (Commencal / Muc- Off by Riding Addiction), krenula je izvrsno i prošla je sve kamene odsjeke, ali je proklizala prije ulaska u posljednji, ne-tehnički dio staze. Tako su razbijeni njeni snovi o ukupnoj pobjedi. Pobjednica posljednje utrke, ali i ukupnog poretka je Austrijanka Vali Höll (RockShox Trek Race Team), koji je startala bez pritiska, ali i ostvarila još jednu vožnju iz snova u Zapadnoj Virginiji. Njezino vrijeme od 3: 39.679 bilo je najbolje, ali zamalo, jer je bila samo 0.256 sekundi brža od drugoplasirane Francuskinje Marine Cabirou (Scott Downhill Factory).

Treće mjesto pripalo je dosljednijoj natjecateljici u ovoj sezoni, Švicarki Camille Balanche (Dorval AM Commencal). Zaostala je 5.421. Utrku je obilježio težak pad Jessice Blewitt (YD Racing). Zbog pada Novozelanđanke, Norvežanka Mille Johnset (Continental Atherton) i Njemica Ninu Hoffmann (Nina Hoffmann Racing) nisu stigle do cilja .

Šesta utrka sezone bila je ujedno i posljednja utrka Svjetskog kupa za Švicarku Emilie Siegenthaler (Pivot Factory Racing), koja se s jučerašnjim devetim mjestom oprašta od velikih natjecanja.

Myriam Nicole

U ukupnom poretku Svjetskog kupa, s dvije pobjede u posljednjim utrkama, Vali Höll je pristigla i prestigla do tada vodeću Myriam Nicole te prvi put u elitnoj kategoriji slavila ukupnu pobjedu (već je to učinila kao juniorka, prva svjetska utrka bila joj je na Lošinju). Na kraju je Austrijanka sakupila 1125 bodova, Francuskinja 1079, a Švicarka Balanche 1065 bodova. Monika Hrastnik (Dorval AM) je u posljednjoj utrci upisala dvostruku nulu i ostala na 587 bodova. Tako je s petog mjesta pala na sedmo.

Video: Pobjedničke vožnje

Juniori: Britanac unatoč pobjedi nije ugrozio ukupno slavlje Kanađanina

Prvi u petak u kvalifikacijama i prvi u subotu. Čini se da je Britanac Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team) najveći rival današnjem drugoplasiranom Kanađaninu Jacksonu Goldstonu (Miranda Factory Team). Britanac je ostvario vrijeme u cilju od 3:20.430, dok je Kanađanin zaostao svega 0.126 sekundi. Prošlogodišnji svjetski prvak Irac Oisin O’Callaghan (The YT Mob) zauzeo je treće mjesto, a 2,870 sekundi zaostatka.

Tri pobjede i četiri druga mjesta bile su dovoljne za ukupnu pobjedu Jacksona Goldstonea u prvoj juniorskoj sezoni. Tako je majici svjetskog prvaka dodao još jedno važno postignuće. Osvojio je 300 bodova, što je 50 više od njegovog najbližeg progonitelja i današnjeg pobjednika Jordana Williamsa. Treće mjesto u ukupnom poretku osvojio je pobjednik prvog ovogodišnjeg testa, a jučer šestoplasirani Španjolac Pau Menoyo Busquets (Commencal 21) je osvojio 146 bodova.

Juniorke: I opet Izabela Jankova

Izabela Jankova stavila je stvari na svoje mjesto i ostvarila je treću uzastopnu pobjedu u ovogodišnjoj sezoni Svjetskog kupa s vremenom 4:10.233. Belgijka Siel van der Velden (Commencal Nobl) druga je s 4.421 sekunde zaostatka. Treće mjesto pripalo je Amerikanki Eli Erickson.

Bugarka Jankova je naslovima svjetske i europske prvakinje dodala ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu 2021. godine. S ukupno 280 bodova prestigla je za 110 bodova Britanku Phoebe Gale (Canyon Collective FMD) koja se nije natjecala u posljednjoj utrci sezone. Treće mjesto zadržala je pobjednica prve ovogodišnje utrke, Austrijanka Sophie Gutoehrle, koja je propustila posljednje tri utrke, ali je ipak osvojila 70 bodova.

Rezultate potraži na uci.org.

Video snimku posljednje ovogodišnje utrke u spustu pogledaj na Red Bull TV.

Na naslovnoj fotografiji je Loic Bruni. Sve fotografije Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool. Pročitaj i
Svjetski kup Snowshoe Report: Najbrži Wilson, Vali se vratila!

Prati nas