Olimpijski kros, Snowshoe
21. rujna 2021

Snowshoe nas niti u nedjelju navečer nije razočarao. Posljednje ovogodišnje utrke Svjetskog kupa u olimpijskom krosu. Pobjede za Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Čile i Austriju…

Loana Lecomte iz Francuske i Mathias Flueckiger iz Švicarske već su i prije starta u Bike parku Snowshoe podijelili ukupne pobjede u Svjetskom kupu. Ipak, ženska i muška utrka bile su najzanimljivije i najnapetije u posljednjih nekoliko godina.  

Seniori: Najuzbudljivije finale posljednjih nekoliko sezona!

Nakon starta, utrku je predvodio  Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), a za njim lider u ukupnom poretku Svjetskog kupa, Švicarac Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team). No potonji je već u prvom krugu bio u zaostatku. Ubrzo nakon toga formirana je mala grupa koju su činili Francuz Victor Koretzky (KMC – Orbea), Švicarac Nino Schurter (Scott Sram MTB Racing Team) i Henrique Avancini U drugoj rundi prokletstvo probušene gume pogodilo je Francuza Koretzkog, a vodećem dvojcu pridružila su se trojica: Čeh Ondrej Cink (Kross Orlen Cycling Team), aktualni svjetski prvak u kratkom krosu Christopher Blevins (Trinity Cycling MTB) i Talijan Luca Braidot (Santa Cruz FSA Pro MTB Team).

Ondrej Cink na čelu, fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Prva je skupina vozila vlastitu utrku i uz stalne izmjene na čelu nametnula visok tempo te polako odmicala od ostalih. U drugom krugu pridružili su im se Rumunj Vlad Dascalu (Trek – Pirelli) i Francuz Jordan Sarrou (Specialized Racing). Polako im se do petog kruga približio Nijemac Luca Schwarzbauer (Lexware Mountainbike Team).

Pred kraj pete runde grupa je malo povećala tempo pa je prvi otspao Sarrou, a zatim Schwarzbauer U pozadini, Koretzky je postizao iznimno dobra vremena, stalno je smanjivao zaostatak i približavao se prvoj desetorici. U šestom krugu Cinc malo popušta, ali se ubrzo vraća u vodeću skupinu. Avancini tada pada u blagom zavoju usred dugog uspona. Razlog? Na pola prazna guma.

Nino Schurter prvi je ušao u posljednji krugu, za njim Christopher Blevins Odmah iza njih Luca Braidot i Vlad Dascalu. Schurter taktički usporava tempo i prvi kreće na singletrail spust Nakon toga slijedi vijugavi uspon, gdje Blevins prolazi Schurtera s unutrašnje strane i nabija moćan tempo. Prvi za njim vozi Dascalu, Schurter ne odgovara na protunapad, a mimo njega prolazi i Cink.

Nakon 27 godina Amerikanac pobjeđuje u XCO Svjetskom kupu!

Christopher Blevins, fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Christopher Blevins na putu je prema posljednjem, duljem usponu i prema svojoj prvoj pobjedi! U cilj ulazi nakon sat vremena, 15 minuta i 14 sekundi s neopisivom radošću. Blevins je prvi američki pobjednik utrke Svjetskog kupa u olimpijskom krosu od 1994. godine! Posljednji Amerikanac koji je uspio slaviti u Svjetskom kupu bio je Tinker Juarez!! Devet sekundi iza Blevinsa, Rumunj Vlad Dascalu ulazi u cilj, a Čeh Ondrej Cink zaostaje 20 sekundi! Prvu petorku popunjavaju Nina Schurter, koja je pred kraj utrke dobila defekt, i Luca Braidot!

Gubitnik iz prvog kruga Victor Koretzky uspio je nevjerojatnom vožnjom smanjiti veliki zaostatak i na kraju zauzeo sedmo mjesto. Henrique Avancini je uz puno smole u cilj ušao bez prednje gume na obruču (srećom vilica Lefty omogućava skidanje guje bez skidanja kotača). Na kraju je zauzeo petnaesto mjesto.

Ukupno je pobjedu odnio Mathias Flueckiger (1573 boda). Drugo mjesto osvojio je Victor Koretzky (1310 bodova), koji ima samo bod ispred trećeplasiranog Ondreja Cinka! Četvrti je devetostruki svjetski prvak Nino Schurter sa 1182 boda, a peto mjesto na kraju je osvojio Jordan Sarrou (1085 bodova).

Seniorke: Gadan pad nakon starta i smola za Australku

Odmah nakon starta ozbiljan su pad doživjele Kanađanka Laurie Arseneault (Canyon Collective Factory Team) i Austrijanka Laura Stigger (Specialized Racing). Tempo je od početka diktirala pobjednica utrke u Lenzerheideu i aktualna svjetska prvakinja, Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC). Za njom je vozila Australka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Xsauce), preuzela je inicijativu, ubrzala i krenula u lov na svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu. No snobi su se ubrzo rasplinuli kada je s gotovo praznom gumom stigla do tehničke zone. Evie Richards je odmakla, a Rebecca McConnell nije imala izbora nego slijediti Britanku. No razlika je rasla i Australka se morala zadovoljiti u tom trenutku  drugim mjestom.

U pozadini, borba za treće mjesto vodila se između Šveđanke Jenny Rissveds i Švicarke Sine Frei (Specialized Racing). Šveđanka je ubrzo popustila, zamijenila ju je Nizozemka Anne Tauber (CST PostNL Bafang MTB Racing Team), koja je diktirala sjajan tempo, unatoč suradnji s Austrijankom nije uspjela uhvatiti Australku. Richards je vozila vlastitu utrku i povećavala je prednost sa svakim krugom, radujući se savršenom vikendu nakon sat, 14 minuta i 53 sekunde, jer je ranije pobijedila i u kratkoj utrci .

Evie Richards, fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Drugo mjesto pripalo je Australki Rebecci McConnell koja je zaostala minutu i 31 sekundu. Treće mjesto osvojila je Anne Tauber (+1: 54). Četvrta je bila svjetska prvakinja u kratkom krosu Sina Frei (+2: 10). Na kraju se Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Facotry Racing) veselila petom mjestu. Zaostala je 2 minute i 31 sekundu.

U ukupnom poretku, još iprije nedjeljne utrke, pobijedila je Francuskinja Loana Lecomte (Massi) koja je zbog lakših ozljeda i umora propustila Snowshoe staze. Francuskinja je osvojila 1550 bodova. Na drugo mjesto došla je Evie Richards sa 1310 bodova Treće mjesto pripalo je  Jenny Rissveds (1275 bodova).

Posljednja utrka Svjetskog kupa za Catharine Pendrel

Dobrih deset dana prije 41. rođendana velika natjecateljica u olimpijskom krosu, dvostruka svjetska prvakinja (2011. Champery i 2014. Hafjel) osvajačica bronce s Olimpijskih igara u Riju 2016. povukao se iz Svjetskog kupa. Catharine Pendrel  je bila i ukupna pobjednica Svjetskog kupa 2010., 2012. i 2016. godine te ima 12 pobjeda na Svjetskom kupu. Kanađanin je danas oprostio od velikih utrka osvojio 15. mjesto.

Muški U23: Čileanac leti na krilima majice duginih boja

Martin Kossmann Vidaurre (Lexware Mountainbike Team) osvojio je svoju drugu uzastopnu pobjedu u Svjetskom kupu i prestigao Talijana Simonea Avondetta (Trek Pirelli) za samo 11 sekundi. Treće mjesto osvojio je brončani sa Svjetskog prvenstva u Dolini sunca, Švicarac Joel Roth (Bike Team Solothurn). Zaostao je 33 sekunde. 

Čileanac je ukupno osvojio i Svjetski kup, unatoč tome što je propustio prve dvije utrke (Albstadt i Nove Mesto). Pobjednika utrke u Les Getsu prestigao je za deset bodova Talijanka Simone Avondetto osvojila je 310 bodova, a Vidaurre 320. Treće mjesto pripalo je Joelu Rothu, koji je ove godine bio jedan od najdosljednijih natjecatelja u kategoriji U23. Roth je sezonu završio s 290 bodova.

Djevojke U23: Nepobjediva Austrijanka

Mona Mitterwallner (Trek / Vaude) slavila je šesti put ove godine! Ovaj put u pet sprinterskih rundi nakon sati, tri minute i 58 sekundi na čak dvije minute i 49 sekundi prestigla je Dankinju Caroline Bohe (Ghost Factory Racing), treće mjesto sa zaostatkom od tri minute i 20 sekundi pripalo je Amerikanki Saville Blunk, koji je ponovila sjajan rezultat iz Lenzerheide.

U ukupnom poretku Austrijanka Mitterwallner osvojila je maksimalan broj bodova (540), drugo mjesto pripalo je Caroline Bohe (410 bodova), a treće Njemica Leonie Daubrmann (235 bodova) koja nije startala u posljednjoj utrci.

Rezultati na uci.org.

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Pročitaj i

Svjetski kup Snowshoe Report: Richards i Koretzky najbrži u kratkom krosu 

Prati nas