12. srpnja 2018

Čeka nas još jedan trostruki događaj, kao i uvijek na visini, a najvažniju bitku očekujemo u spustu

Nakon svega tjedan dana odmora od petka nas čekaju uzbuđenja na još jednoj svjetskoj MTB destinaciji – prijateljskoj i maloj državi Andori, stisnutoj između Francuske i Španjolske. Natjecanja će se odvijati na visokoj nadmorskoj visini, poprištu Svjetskog prvenstva iz 2015. godine, u neposrednoj blizini središnjice tvrtke Commencal i pripadajuće pro ekipe Commencal / Vallnord, u Vallnord Bike Parku iznad mjesta La Massana. Konfiguracija odredišta je jedinstvena jer su boksovi smješteni pored starta spusta, a ne pored cilja, jer gore ima više mjesta.  

Kros staza također je orijentirana na plato iznad La Massane, a ne u samome mjestu, položena je oko velike asfaltne površine na vrhu parka.

Ukratko:

Kros: Staza koja je 2015. ugostila Svjetsko prvenstvo nije lagana. Dok je suha, više je nego dovoljno zahtjevna zbog kamenja i korijenja, ali i zbog rijetkog zraka na visini višoj od 1800 mnm. A upravo ta staza zahtijeva veliku snagu, pogotovu posljednji uspon prije cilja koji odlučuje o pobjedniku

U muškoj je konkurenciji krug najvećih favorita donekle proširen. Osim Nizozemca Van der Poela od prošlog vikenda najozbiljnije računamo na tirolskog Talijana Gerharda Kerschbaumera koji je prošlog vikenda bio senzacionalan drugi u Val di Sole. U Italiji je ugodno iznenadio i Brazilec Henrique Avancini, odličan je bio europski prvak Švicarac Florian Vogel. Prvi favorit je, kao i obično, Nino Schurter.

Ukupni poredak – Nino Schurter (1130 bodova), Mathieu Van der Poel (820), Maxime Marotte (711), Florian Vogel (617), Henrique Avancini (586).

U ženskoj konkurenciji možemo računati na Ukrajinku Janu Belomojnu, prošlogodišnju pobjednicu krosa u Andorri. Nadalje, u Val di Sole je se u pobjednički ritam vratila Poljakinja Maja Wloszczowska. Odlična je bila i Kanađanka Emily Batty, a nikako ne treba zaboraviti na veteranku Gunn-Ritu Dahle Flesjaa jer je u Italiji osvojila peto mjesto, a lani pa je u Andori bila treća! A Jolanda Neff? Bez sigurno neće proći borba za prva tri mjesta. Dankinja Annika Langvad u Val di Sole je ozlijedila lijevu ruku i pitanje je hoće li startati u Andori.

Ukupni poredak – Jolanda Neff (975 bodova), Annika Langvad (923), Pauline Ferrand Prevot (806), Maja Wloszczowska (732).

Spust: Staza je dugačka 2504 m, start je na nadmorskoj visini od 1895 m, a visinska razlika iznosi strmoglavih 641 m. Staza je vrlo zahtjevna jer je potrebno održavati brzinu na takvoj strmini i vrlo oprezno koristiti kočnice.

Hoće li Amaury Pieron (vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa) doći do četvrte uzastopne pobjede, ovaj put na praktički domaćoj stazi? Hoće li Troy Brosnan ponoviti lanjski scenarij? I Loic Bruni, koji je upravo ovdje 2015. osvojio svoj prvi naslov svjetskog prvaka također se može smatrati domaćim vozačem… Hoće li netko drugi iznenaditi? Aaron Gwin se vratio u Kaliforniju radi ozljede palca i neće startati u Andori.

Ukupni poredak – Amaury Pierron (753 bodova), Laurie Greenland (491), Troy Brosnan (488), Aaron Gwin (481), Danny Hart (451).


Lani je Troy Brosnan letio po stazi!

U ženskoj konkurenciji prva će favoritkinja biti „domaća“ Francuskinja Myriam Nicole, no ne smijemo zaboraviti niti na Australku Avstralka Tracey Hannah koja se ovdje osjeća kao kod kuće. I Rachel Atherton je  također u punoj spremi i sigurno se želi po peti puta popeti na najvišu stepenicu u Andori. Na kraju, otvoreno je i pitanje hoće li Monika Hrastnik opet briljirati i pripremiti novo iznenađenje? Znati ćemo u subotu!

Ukupni poredak – Rachel Atherton (776 bodova), Tahnee Seagrave (676), Myriam Nicole (610), Tracey Hannah (560), Monika Hrastnik (496).


Myriam Nicole iani je pobijedila.

Lista prijava

Kako je bilo prošle godine?

Kros: U muškoj kategoriji nije bilo iznenađenja. Švicarac Nino Schurter je vodio gotovo od starta pa sve do cilja. No odvijala se žestoka bitka z a drugo mjesto. U sprintu je Ninov zemljak Mathias Flueckiger za dlaku prestigao Francuza Jordana Sarroua.

U ženskoj konkurenciji također se vodila borba z drugo mjesto. Ukrajinka Jana Belomojna priredila je  pravi šhow i sama je došla do pobjede, nakon čega je otvorila vratai ukupnom slavlju. Zimzelena Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesjaa i Dankinja Annika Langvad borile su se za drugu poziciju, da bi na kraju potonja imala više snage.

Spust: Utrku je obilježio velik broj padova, među njima i nekih među najboljim natjecateljima. Australaec Troy Brosnan bio je najbrži u finalu. Za svega dvije desetinki sekunde je za sobom ostavio Južnoafrikanca Grega Minnaara, a treći je bio Britanac Danny Hart. 

U ženskoj konkurenciji na svoje je došla Myriam Nicole, koja je u to trenutku čekala na novu pobjedu još od 2011.! Druga je bila Britanka Tahnee Seagrave, a treća Francuskinja Marine Cabirou.

Raspored:

Već u četvrtak rasporedu su službeni treninzi u krosu, a zatim i u spustu, a na kraju i trening spusta s mjerenjem vremena za najboljih 60 seniora, 15 seniorki, 10 juniora i tri juniorke. 

U petak, nakon treninga krosa i spusta, slijede kvalifikacije u spustu, od 15:30. 

Istoga dana počinju i prvi živi prijenosi na redbull.tv, i to od 17:30 sa ženskom utrkom u kratkom krosu. Muška utrka na rasporedu je od 18:15.

Subota će biti rezervirana za  utrke u spustu, od 9:45 startaju prvo juniorke, a potom naravno juniori, seniorke i seniori.

V nedjelju nas čekaju utrke u olimpijskim krosu. Utrke elite žena i muškaraca možeš, kao i uvijek, pogledati na redbull.tv.

Vremenski raspored 

Foto: Klemen Humar

Prati nas