Loana Lecomte, Nove Mesto
17. svibnja 2021

Na scenu je stupio novi, mladi val natjecatelj(ic)a, beskompromisno se utrkuju i crtaju nove smjernice u olimpijskom krosu. Jučer su pobjede u obje seniorske kategorije odnijeli 21-godišnjaci…

Sklisko, blatnjavo i mjestimice opasno tlo na trasi staze u Vysočina Areni u Novom Mestu u Moravskoj i napeto, neizvjesno utrkivanje u seniorskim kategorijama. Savršenstvo mladog Britanca i solo vožnja mlade Francuskinje. Oboje su napunili tek 21 godinu.

Jučerašnja utrka je bila posebna i zbog toga jer je bila to jedna od posljednjih koje  odlučuju o putnicima na Olimpijske igre u Tokiju te su mnogi moralipokazati najbolje što imaju.

Seniorke: Potpuna dominacija Francuskinje

Velika gužva u startnom krugu, no inicijativu odmah preuzima 21-godišnja Francuskinja Loana Lecomte (Massi) i ostvaruje razliku na skliskom terenu. U prvi krug su odmah nakon Lecomte ušle Amerikanka Kate Courtney (Scott Sram MTB Racing Team) i njezina sunarodnjakinja Haley Batten (Trinity Racing MTB).

Slijede Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC), Francuskinja Pauline Ferrand Prevot Absolute (Absalon BMC) i Švicarka Linda Indergand (Liv Factory Racing).  

Loana Lecomte potom nastavlja u solo vožnji, povećava prednost na usponu Shimano Expert, gdje je većina natjecateljica mora sići s bicikla zbog skliske podloge. Pred kraj prvog kruga Kate Courtney pada i gubi kontakt s vodećima te pada na 11. mjesto. Francuskinja u drugo kolo ulazi s pola minute prednosti pred Amerikankom Batten, Francuskinjom Ferrand Prevot i Australkom Mcconnell.

Tanja Žakelj je na 34. poziciji, a iz pozadine, Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC) i Kanađanka Emily Batty (Canyon Collective Factory Team) solidno se probijaju na 11. i 15. mjesto.

Lecomte u sljedeći krug ulazi ispred australske prvakinje i mlade Amerikanke Haley Batten. Aktualna svjetska prvakinja Ferand Prevot ustraje na četvrtom mjestu unatoč bolovima zbog pada u petak. S druge strane, Kate Courtney nema sreće jer je dobila defekt na najneprimjerenijem mjestu i zbog probušene gume mora trčati više od trećine kruga do tehničke zone.  

U posljednjem krugu Loana Lecomte i dalje ima ogromnu prednost, minutu i pol, Haley Batten prelazi na drugo mjesto, ispred  Rebeccu McConnell.  Pauline Ferrand Prevot zadržava četvrto mjesto, a Evie Richards je peta. Takav poredak ostaje do cilja.

Loana Lecomte je tako izborila drugu ovogodišnju pobjedu i ponovila uspjeh s lanjske utrke Svjetskog kupa na istom odredištu. Tako je mlada Francuskinja već upisala tri pobjede u seniorskoj konkurenciji, a učvrstila se i u poziciji vodeće u ukupnom ovogodišnjem zbiru. 

Seniori: Britanac s brzinom više

Već nakon startnog kruga bilo je jasno će utrku dizajnirati Britanac Tom Pidcock, a s njim u igri su bili pobjednik kratkog krosa od petka Nizozemac Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix), Švicarac Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team) i domaći Ondrej Cink (Kross Orlen Cyling)).

Prva dva kruga bila su prilično izjednačena, jedino Švicarac Nino Schurter (Scott Sram MTB Racing Team)  nije odavao dojam stopostotne forme.

U trećem krugu napad Toma Pidcocka, on odmah ostvaruje prednost. Slijede ga Mathieu van der Poel i Mathias Flueckiger. Britanac vozi svoju utrku i njegova prednost samo raste.

Švicarac i Nizozemac ubrzo voze s minutom zaostatka. Ondrej Cink vozi sam na četvrtom mjestu, a slijedi ga  Južnoafrikanac Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), Švicarac Nino Schurter i Francuz Jordan Sarrou (Specialized Racing). Sredinom četvrtog kruga Schurter pogriješi, padne korijenima i zaostaje za dvojcem Sarrou-Hatherly .

U petom krugu Pidcock, koji je aktualni svjetski prvak u mlađim seniorima te svjetski prvak u e-brdskom biciklizmu, vozi s minutom i 18 sekundi prednosti u odnosu na van der Poela i Flueckigera. A Cink je i dalje izoliran na četvrtom mjestu. 

Na najdužem usponu, Flueckiger napada Van der Poela ali ne uspijeva mu pobjeći, nakon pogreške pretječe ga Van der Poel . Alan Hatherly i Jordan Sarrou približavaju se  četvrtoplasiranom Cinku.

Prednost Pidcocka i dalje rast, a petostruki pobjednik utrke u Novom Mestu Nino Schurter gubi kontakt sa Sarrouom i Hatherlyjem .

Pidcock nastavlja u svom ritmu i ne odustaje, ponovno počinje kiša u Vysočina Areni, ali Britanca to ne odvraća od njegove prve seniorske pobjede u Svjetskom kupu. Nakon 27 godina, ovo je prva seniorska pobjeda u olimpijskom krosu za Veliku Britaniju. Drugo mjesto pripalo je Nizozemcu van der Poelu, koji je zaostajao minutu, a treće mjesto Švicarcu Flueckigeru, s minutom i 15 sekundi zaostatka. Pobjedničko postolje upotpunili su Čeh Cink i aktualni svjetski prvak Francuz Sarrou.

Rezultati na uci.org.

Snimku pogledaj na redbull.com.

XCO, mlađi seniori

Žene U23

U subotu, gotovo očekivana pobjeda Austrijanke Mone Mitterwallner (Trek / Vaude), no ipak za njom je cijelo vrijeme vozila Dankinja Caroline Bohe (Ghost Factory Racing). Na kraju je Austrijanka prestigla Dankinju za samo dvije sekunde. Treće mjesto pripalo je mađarskoj superiornoj trkačici u ciklokrosu Kati Blanki Vas koja je zaostala nešto više od minute.

Kako su prošle naše reprezentativke? Karmen Škiljić bila je 44. (u istom krugu s pobjednicom), a Larisa Bošnjak 66. (dva kruga zaostatka).

Muškarci U23

Kanađanin Carter Woods (Norco Factory Team XC) ostvario je još jednu pobjedu u Svjetskom kupu. Kao i u Albstadtu, nadmašio je  konkurenciju u Vysočina Areni, pretekavši drugoplasiranog, Amerikanca Rileya Amosa za gotovo dvije minute. Švicarac Alexandre Balmer (Thömus RN) stigao je na treće mjesto, dvije minute i 21 sekundu zaostatka.

Anthony Bilić (Four ES International Project) utrku je završio na 112. mjestu s dva kruga zaostatka.

Kratki kros

Promijenjena i gotovo 400 metara duža staza u odnosu na lanjsku rutu u petak je donijela nešto veću selekciju. Nakon obilnih kiša zasjalo je sunce, a staza je postala pravo klizalište, posebno na kamenom dijelu u šumi i na skokovima u prvoj polovici kruga.

Žene

Utrku je obilježila prva pobjeda 22-godišnje Amerikanke i težak pad aktualne svjetske prvakinje. Odmah nakon startne runde inicijativu je preuzela Francuskinja Loana Lecomte (Massi) koja je diktirala tempo do treće runde. U trećem kolu dogodio se preokret kada je jedna od pet vodećih, Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Absolute Absalon BMC) skliznula i ružno pala te je odustala od utrke.

Utrka je nastavljena u ritmu Haley Batten (Trinity Racing MTB), Loane Lacomte i Švicarke Linde Indergand (Liv Factory Racing). Potjeru su činile Amerikanka Kate Courtney (Scott Sram MTB Racing Team), Švicarka Sina Frei (Specialized Racing), Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing) i Nizozemka Anne Tauber (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) i Šveđanka Jenny Rissveds .

U petom su krugu Amerikanka i Francuskinja još malo povećale prednost. Tada je Amerikanka još ubrzala, odvojila se od Francuskinje i krenula sama. U zadnji krug ušla je sa šest sekundi prednosti. Inicijativu je iza njih preuzela Rissveds .

Haley Batten se veselila se svojoj prvoj pobjedi u Svjetskom kupu u svojoj tek drugoj utrci u kratkom krosu! Lecomte je bila druga sa 16 sekundi zaostatka, dok je Rissveds slavila s trećim mjestom.

Muškarci

Od samog početka, klasičan bijeg  Nina Schurtera (Scott Sram MTB Racing Team), za njime Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix) i Tom Pidcock.

Ni ubrzanje Henriquea Avancinija (Cannondale Factory Racing) nije pomoglo razrijediti skupinu od petnaest gotovo jednako jakih vozača. Pokušali su i Francuzi Jordan Sarrou (Specialized Racing) i Victor Koretzky (KMC – Orbea), ali bez uspjeha. Vodeća skupina ostala je vrlo ompaktna; prvu desetoricu dijelilo je samo 5 sekundi.

Zatim napad van der Poela. Pridružio mu se Tom Pidcock (dobro se poznaju s ciklokros utrka i uvjeti su bili za idealni). Jedini kojeg je mogao pratiti bio je Koretzky. Na ciljnoj ravnini Pidcock i van der Poel ulaze u sprint i foto finiš. Mathieu van der Poel bio je nekoliko centimetara brži (osma pobjeda u kratkom krosu). Treće i četvrto mjesto za  Sarroua i Koretzkog.

Rezultati na  uci.org.

Snimku kratkog krosa pogledaj na  redbull.com.

Naslovna fotografija: Organizator (L. Lecomte ulazi u cilj olimpijskog krosa)

Prati nas