Nove Mesto
17. svibnja 2022

Odavno nismo vidjeli toliko vrhunskih utrka u tako malo vremena, a Novo Mesto u Moravskoj i organizatori utrke u Areni Visočina ponovno su se pokazali kao jedni od najboljih organizatora događanja na najvišoj razini.

Ovogodišnja utrka u Novom Mestu u Moravskoj održana je u nedjelju po potpuno suhom vremenu i po suhom, djelomično prašnjavom terenu, što se posljednjih godina nije dogodilo s češkim klasikom. Iako je temperatura bile ugodne, oko 20 stupnjeva, muške i ženske utrke bile su naporne od starta do cilja.

Elite žene: Rebecca živi svoje snove

Australka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Genuins) postala je peta seniorka u krosu koja je pobijedila na prve tri utrke sezone Svjetskog kupa zaredom. Prije nje uspjele su samo Amerikanka Juli Furtado, Kanađanka Alison Sydor, Norvežanka Gunn Rita Dahle i Francuskinja Loana Lecomte. Australka je ubrzo nakon starta utrke krenula u solo napad i stekla lijepu prednost. Slijedile su je Francuskinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV) i Šveđanka Jenny Rissveds (Team 31 Ibis). Na četvrtom mjestu je bila aktualna olimpijska prvakinja Jolanda Neff (Trek Factorya Racing XC). Ubrzo je do izražaja došla Danka Caroline Bohe (Ghost Factory Racing) i počela prijetiti Švicarski. Lecomte se polako odvojila od Rissveds i pokušala uhvatiti vodeću Australku, no iako se u međuvremenu približila na 13 sekundi, na kraju joj je ponestalo 40 sekundi. Treće mjesto na kraju pripalo je Šveđanki, a četvrto mjesto u sprintu osvojila je Švicarka.

A susjeda Tanja?

Tanja Žakelj nastupila je u svojoj prvoj utrci ovogodišnjeg Svjetskog kupa i odvozila više nego izvrsno, budući da je u drugom dijelu prestigla kao da se okladila i već bila dobro u prvih dvadeset, zatim su uslijedili tehnički problemi i na kraju je osvojila 38. mjesto.  

U ukupnom poretku Rebecca McConnell je dodatno povećala vodstvo i sada vodi s 935 bodova ispred Loane Lecomte sa 586 bodova, treće mjesto dijele Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) i Austrijanka Mona Mitterwallner (Cannondale Factory Racing) – s po 508 bodova.

Elite muški: Terminator N1N0, raketa Pidcock

Prvi dio utrke obilježili su Britanac Tom Pidcock (Ineos Grenaders), Rumunj Vlad Dascalu (Trek Factory Racing XC), Švicarac Nino Schurter (Scott – Sram mtb Racing), Alan Hatherly iz Južne Afrike (Cannondale Factory Racing), Švicarac Mathias Flueckiger (Thomus Maxon). Nekoliko sekundi iza njih formirala se grupa sa Švicarcem Andrijem Frischknechtom (Scott – Sram mtb Racing), s koji m su vozili Nijemac Luco Schwarzbauer (Canyon CLLCTV), Novozelanđanin Anton Cooper Factory Racing XC) i Čeh Ondrej Cink (Kross Orlen Team).

Utrka se uvijek prelama u drugoj polovici

U drugom dijelu ubrzali su Schurter, Dascalu i Pidcock te su vozili svoju utrku. Zatim loša sreća za Schurtera koji je probušio gumu i izgubio oko četrdeset pet sekundi. Čelu kormilu utrke izmjenjivali su se Dascalu, Flueckiger, Hatherly i Pidcock .

Nino Schurter je, s druge strane, izveo najbolju akciju posljednjih godina, uhvativši suparnike neposredno prije ulaska u posljednju rundu. Neko je vrijeme pratio vodećeg Rumunja i Britanca, a onda je popustio i snovi o njegovoj 34. pobjedi u Svjetskom kupu razbili su se za deveterostrukog svjetskog prvaka. Tako je Schurter ostao na trećem mjestu. Dascalu i Pidcock su se borili za pobjedu. Dascalu je napao. Uzeo je nekoliko metara prednosti, ali to nije bilo dovoljno za ciljni sprint jer je Pidcock je iskoristio svoje vještine iz cestovnog biciklizma, napao iz zavjetrine i zaradio još jednu pobjedu u olimpijskom krosu.

Nino Schurter trenutno je vodeći u ukupnom poretku sa 732 boda, drugo mjesto sa 600 bodova je u rukama Toma Pidcocka, treći je Vlad Dascalu (560 bodova).

Rezultati

Kratki kros: Schwarzbauer i Neff

Nove Mesto, kratki kros

U petak je održana i standardna utrka u kratkom krosu. U ženskoj konkurenciji Jolanda Neff osvojila je prvo mjesto i nakon dugo vremena slavila u ovoj disciplini. Iza Švicarke su kroz cilj prešle četiri natjecateljice koje su nakon fotofiniša rangirane ovako: drugo mjesto pripalo je Australki McConnell, treće mjesto Jenny Rissveds, četvrto mjesto Švicarki Sini Frei i peto mjesto Loani Lecomte.

U muškoj konkurenciji prvu je pobjedu u Svjetskom kupu ostvario Nijemac Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV) je nekoliko puta “razbio” ritam i dokazao da ima jako jake noge. U pretposljednjem krugu ritam je pojačao Švicarac Colombo, a slijedili su ga Dascalu, Pidcock, Schwarzbauer, Ulloa, Novozelanđanin Gaze i i Danac Fini. Mladi Schwarzbaumer najbrže odgovara na napad, stavlja se u prvi plan i vozi prema pobjedi. Pidcock je osvojio drugo, a Colombo treće mjesto.

Naslovnu fotografiju posudili smo od UCI Mountain Bike

Pročitaj i
Svjetski kup Albstadt Report: Dominacija Pidcocka i McConnel

Prati nas