21. svibnja 2017

Borba za prvo mjesto između Švicarca i Španjolca. Zatim četiri Francuza. Za tjedan dana cross country spektakl nastavlja se u Albstadtu u Njemačkoj.

Posljednja akcija prvog cross countryja za Svjetski kup ove godine bila je muška utrka. Izravnih usporedbi među natjecateljima nije bilo puno, svatko se pripremao na svoj način i birao utrke po svojem ukusu. Najviše govora bilo je o dva izvanserijska šampiona – svjetskom prvaku, Švicarcu Ninu Schurteru (Scott – Sram Racing Team) te europskom prvaku i prošlogodišnjem pobjedniku Svjetskog kupa, Francuzu Julienu Absalonu (BMC Racing Team). Za ostale se samo nagađalo i čekalo na jučerašnju utrku. 

Preko zime je bilo nekoliko prijelaza među klubovima, konkurencija se malo zgusnula, čemu su pripomogli mladi, agresivni i “divlji” biciklisti, željni dokazivanja među elitom. Oči su bile uperene i u lokalnog matadora, Čeha Jaroslava Kulhaviya (Specialized Racing), te još nekoliko drugih.

129 natjecatelja sukobilo se najprije s 2,8 kilometra dugim startnim krugom, zatim sa još šest, 4100 metara dugih, tehničkih krugova. 

Već sam start bio je brutalan jer je grupni pad mnogima odnio dobru poziciju za nastavak, dok su neki morali prijevremeno prekinuti utrku.

Na početku je inicijativu preuzeo Španjolac David Valero Serrano (MMR Factory Racing), slijedio ga je Schurter, zatim je neko vrijeme tempo pokušao držati treći na Olimpijskim igrama, Španjolac Carlos Nicolas Coloma (Primaflor Mondraker), ali mu je uskoro ponestalo snage. Absalon je započeo suzdržano, isto kao Marco Fontana (Bianchi Countervail). Kulhavy je također vozio u drugoj polovici dvadesetorice.

Zato je francuska falanga Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing), Jordan Sarrou (BH-SR Suntour – KMC) i Stephane Tempier (Bianchi Countervail) bila vrlo aktivna. Neko vrijeme je u lovu na postolje bio i Lukas Flückiger (BMC Mountainbike Racing Team).

U drugoj polovici utrke svoju je samouvjerenost pokazao Schurter, koji je Serranu (na kraju drugi) pokazao, tko je vladar staze u Novem Mestu. Zatim se probudio i Absalon, koji je vozio oko sedmog mjesta, ali je na kraju iscijedio zadnje atome snage da bi se popeo na treće mjesto. Time je pokazao, da njegova 18. sezona Svjetskog kupa, koja će ujedno biti i zadnja u njegovoj bogatoj karijeri, neće biti samo vožnja između 10. i 20. mjesta. 

Četvrto mjesto osvojio je Maxime Marotte i tako prvi ovogodišnji “podium” donio novom poslodavcu, dok se na peto mjesto uvrstio još jedan Francuz, Jordan Sarrou.

Ukupni poredak

Svjetski kup u cross countryju seli u Njemačku. U Albstadtu će se natjecanje održati već sljedećeg vikenda – 27. i 28. svibnja.

Foto organizator

Snimku utrke možete pogledati na redbull.tv

Prati nas