20. listopada 2017

Osamdeset finalista u muškoj kategoriji je prošlost, i dalje bez kamera u finalu i polufinalu, pokoja iznimka plus štošta drugo.

Pola godine prije početka nove sezone Svjetskog kupa u spustu, koji započinje prvom utrkom na Lošinju, Međunarodni biciklistički savez UCI, najavio je neka nova pravila.

U muškoj kategoriji u Svjetskom kupu, broj natjecatelja u finalu će se smanjiti, isto kao što se protekle sezone smanjio broj kod djevojaka i juniora. Sa dosadašnjih 80, granica se pomaknula na 60 finalista.

Zaštićenih natjecatelja će umjesto 20, kao dosad, biti samo deset, a ako im kvalifikacijska vožnja ne bude išla po planu, nastupit će nakon zadnjih – najbržih iz kvalifikacija. Dosad su zaštićene vozače, koji se po vremenu nisu uvrstili u finale, na startnu listu finala ugurali ispred najbrže desetorice. Kod djevojaka će biti zaštićeno samo pet natjecateljica.

Objašnjenja, kako će to točno izgledati je podosta, s obzirom da tekst može biti dvosmislen. Izvorni tekst možete pogledati na linku na dnu.

Iznimka će biti jedino prva utrka u nadolazećoj sezoni gdje će broj zaštićenih natjecatelja i natjecateljica biti isti kao do sada, znači najboljih 20 muških i najboljih 10 djevojaka ukupnog poretka Svjetskog kupa 2017.

Elektronika

Isto tako, na svim utrkama pod pokroviteljstvom UCI, i dalje će biti zabranjene kamere kod natjecatelja za vrijeme kvalifikacija i u finalnim vožnjama. Zabrana vrijedi i za utrke u cross countryju. Iznimka, koju je međunarodni savez odobrio za sljedeću godinu, je ta da UCI može dozvoliti nošenje kamere određenom natjecatelju samo pod uvijetom da televizijskoj ekipi služi za prijenos ili snimku utrke.

I za kraj još jedno novo pravilo za sve brdskobiciklističke utrke. Na stazi ni za vrijeme treninga ni za vrijeme utrke neće biti dozvoljeni e-bicikli 

Mišljenje iz UTT

Za komentar glede novih promjena i odredba smo zamolili i Gregu Stopara, sportskog direktora Unior Tools Team.

Grega: ”Iz naše perspektive, promijene ne predstavljaju nikakvu tragediju. Imamo sreću i privilegiju, da se borimo za visoka mjesta u Svjetskom kupu a ne samo za ulazak u finale. Prije nekoliko godina bi to puno više osjetili. Zasigurno će doći i do toga da će netko od naših natjecatelja imati loš dan na kvalifikacijama, i po starom sistemu bi svejedno ušao u finale, a ovako će morati završiti s natjecanjem, što će naravno utjecati na raspoloženje cijelog tima.

Što se tiče zaštite … ove su godine Jure i Rudy dobar dio sezone proveli zaštićeni, i priznajem da to poprilično smanjuje nervozu i natjecatelj se lakše priprema za glavnu vožnju u finalu. Osobno još uvijek mislim da bi morali sasvim ukinuti zaštitu. Svi natjecatelji bi se morali iskazati već u kvalifikacijama.

Općenito gledano, nadodao bi da su se te promijene pripremale već dugo vremena (čak još radikalnije), i činjenica je da će se Svjetski kup u određenom trenutku u budućnosti još više okrenuti prema elitizmu i manjem broju natjecatelja. ‘Veliki’ timovi stalno pritišću u tom smjeru, što po jednoj strani razumijem, a ujedno ne vidim prave alternative za takozvani drugi nivo natjecanja, koji bi služio kao odskočna daska za Svjetski kup. A bez toga, taj bi se sport kroz neko vrijeme znao naći u problemima.”

Naslovna fotografija Klemen Humar

Ostale promijene i objašnjenja istih možete pročitati na uci.ch.

Prati nas