28. travnja 2019

Kiša koju su nam obećali izostala je, a Monika s 5. mjestom i Jure s 20. mjestom oduševili su brojne navijače uz stazu. Četiri seniora stazu su prošli za manje od tri minute!

U prvoj utrci Svjetskog kupa u MTB spustu u sezoni 2019. na Mariborskom Pohorju jučer su najbrži bili Britanka Tahnee Seagrave (Transition Bikes/Muc-Off Factory) i Francuz Loic Bruni (Specialized Gravity).

No brojni domaći navijači nisu ostali razočarani! Monika Hrastnik (Dorval AM) je osvojila je odlično 5. mjesto, a Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing) bio je 20. Finalne utrke protekle su bez hrvatskih predstavnika.

Uz klasičnu stazu o kojoj su sanjali natjecatelji Svjetskog kupa od 2010. godine, kada je tamo održana posljednja „svjetska“ utrka, unatoč najavama lošeg vremena, bilo je mnogo gledatelja. U jutarnjem finalu juniora i juniorki, očekivana pobjeda otišla je mladoj Austrijanki, već danas pravoj zvijezdi Valentini Hoell (SRAM TLD) i Francuzu  Thibautu Dapreli (Commencal / Vallnord).

Ženska kategorija

U popodnevnim satima kiša nije bila došla do Maribora, a u funalnoj utrci odmjerilo se 15 najboljih seniorki. Monika koja je u subotu bila peta najbrža u kavalifikacijskoj utrci, nije uspjela zasjesti na „vrući stolac“ jer je prije nje Francuskinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory) ostvarila izvrsnu vožnju. Njemačka prvakinja Nina Hoffmann nije uspjela biti brža od njih dvije, pa je za Monika imala siguran plasman u top 5.


Tahnee Seagrave

Na kraju su Britanke Tahnee Seagrave, Rachel Atherton (Atherton Bikes) i Australka Tracey Hannah (Polygon UR) ostale u borbi za najviše postolje. Pobjeda je pripala Seagrave, njena je zemljakinja bila druga, a Hannah, najbrža u subotnjoj kvalifikacijskoj utrci, osvojila je treće mjesto.

“S obzirom da sam zimi zbog prošlogodišnje ozljede kasno počela trenirati, jako sam zadovoljna rezultatom moje prve utrke Svjetskog kupa u Sloveniji “, rekla je Monika. “Teško da bih mogla spojiti potpunu vožnju, pogotovu pod pritiskom domaće utrke. Napravila sam samo jednu veliku pogrešku na kraju, stajalo me je to nekoliko sekundi, a prije toga sam napravila i nekoliko manjih, što je gotovo neizbježno. Na kraju sam zaostala četiri sekunde za Tahnee, zadovoljna sam jer sa popravila jučerašnje vrijeme za sedam sekundi, očito je da je sve bilo u redu s novom ekipom i biciklom … Jako sam zadovoljna domaćom utrkom i trudom organizatora na stazi. Navijači su bili najbolji, bili su tako glasni da nisam čak niti čuo svoj bicikl. Zakon, nisam mogla zamisliti bolji dan! “

Muška kategorija

Prvi put u Svjetskom kupu, u finalu je bilo šezdeset seniora. K tome, još dvojica koji nisu postigli vremena dostatna za plasiranje među 60 najbržih biciklista, nastupili su u finalu.


Loic Bruni

Bruni je na kraju za četiri desetinke bio brži od u tom trenutku vodećeg Britanca Dannyja Harta (Madison Saracen Factory Team), a na treće se mjesto plasirao Australac Troy Brosnan (Canyon Factory Downhill Team) sa zaostatkom od 76 stotinki sekunde. Njih trojica i četvero plasirani Amerikanac Charlie Harrison (Trek Factory Racing DH) ujedno su bili jedini koji su stazu prošli za manje od tri minute. Peti je bio Hartov ekipni kolega i zemljak Matt Walker, pobjednik utrke Europskog kupa na sličnoj stazi prije tjedan dana.


Jure Žabjek

Nakon osmog  mjesta u kvalifikacijskoj utrci u finalu je nastupio i jedini slovenski predstavnik Jure Žabjek. U beskompromisnoj vožnji potkralo mu se nekoliko pogrešaka i sa ne baš velikim zaostatkom od 5,40 sekundi završio je utrku na 20. mjestu. Ovo je Juretov četvrti najbolji rezultat u Svjetskom kupu, vrlo dobro došao nakon lanjskih ozljeda.

“Jako sam zadovoljan, nikad nisam bio u prvih 20 u prvoj utrci Svjetskog kupa u sezoni”, rekao je Jure. “Atmosfera na stazi bila je nevjerojatna, čak i na rock’n’rollu, bilo je puno navijača. Možda sam napravio neke male pogreške, možda u donjem dijelu, zbog umora. Ali sam vrlo zadovoljan rezultatom. Kad sam bio mali, gledao sam ovu utrku s druge strane trake. Nevjerojatno je da sam danas praktički vozio protiv tih istih natjecatelja. “

Zahvaljujući dobrom plasmanu u kvalifikacijama, za što također dodjeljuju bodove Svjetskog kupa, Jure je trenutno rangiran kao 14. u klasifikaciji Svjetskog kupa nakon prve utrke.

Welcome home

Povratak Svjetskog kupa u MTB spustu “doma”, gdje je „odrastao“ od 1999. do 2002. te 2007. do 2010., doista je bio veličanstven.

Poznat je i datum Svjetskog kupa u Mariboru u sezoni 2020. Elita se vraća na Pohorje prvog vikenda u svibnju, u subotu 2. i nedjelju 3. svibnja. Odmah potom karavana će se preseliti na Lošinj, gdje će se 9. i 10. svibnja održati treća runda Svjetskog kupa.

Sljedeća utrka Svjetskog kupa u MTB spusstu održat će se 1. i 2. lipnja u Fort Williamu, Škotska. Prethodno će se održati još dvije utrke u olimpijskom krosu – od 17. do 19. svibnja u Albstadtu, Njemačka, a tjedan dana kasnije u Novom Mestu u Moravskoj, Češka.

Fotografije Andras Oravecz @andras_oravecz
Na naslovnoj je Monika Hrastnik

Fotografije s proglašenja @borina.misica

Pročitaj i:
Svjetski kup Maribor report: Kiša pomiješala rezultate kvalifikacija
VIDEO: Upoznaj stazu Svjetskog kupa u Mariboru
Svjetski kup Maribor: Startati će…
VIDEO: Tahnée i Vali pokazale su nam stazu u Mariboru

Prati nas