Greg Minnaar, Lousa
30. listopada 2020

Ovakve se utrke ne sjećamo. U muškoj kategoriji, u trileru je pobijedio Minaar, a u ženskoj je danas suverena bila Nicole… 

Dugo ne pamtimo ovako uzbudljivu, ali prije svega sunčanu i suhu utrku kao što smo je vidjeli danas u Portugalu. Staza u Lousi zaista se iskazalaMješavina stare škole i modernog formata, staza s kojom se moraš povezati, ne samo doslovno, već mentalno i fizički. Ne oprašta pogreške i sa svakom pogreškom u gornjem,  sve si dalje od sjajnog vremena u donjem dijelu.

Muškarci

Ludo brzo vrijeme već je na početku postavio Britanac Kade Edwards (Trek Factory Racing DH). Zatim je njegov rezultat sručio Belgijac Martina Maes, Britanac Greg Williamson (Commencal / 100%) pri je postavio vrijeme ispod četiri minute: 3: 59,859.

Slovenac Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing) startao je prvi u top 30 najboljih s jučerašnjih kvalifikacija i očekivalo se da će ugroziti to vrijeme. Naizgled glatka vožnja, ali nekoliko manjih pogrešaka i zaostatak je bio sve veći. Zatim još jedna velika pogreška neposredno prije ciljnog skoka i Jure se plasirao na trenutno 10. mjesto sa zaostatkom od dobrih pet sekundi.

Jure Žabjek, foto Andy Vathis

Williamsonu na vrućem sjedalu odmah je ozbiljno zaprijetio Amerikanac Aaron Gwin (Intense Factory), koji je dobivao na vremenu po cijeloj stazi, a malo izgubio samo u donjem dijelu te je u finišu pretekao Britanca za dobru sekundu i pol. Gwinu se potom najviše približio francuski prvak Benoit Coulanges (Dorval AM Pro Team).

Potom top deset:

Australac Troy Brosnan (Canyon Collective Factory Team) nije dobro odradio vožnju. Amerikanac Dakota Norton (Unior / Devinci Factory Racing) bio je prvi koji je ozbiljno ugrozilo Gwinovljevo vrijeme i na kraju sa 0,011 sekundi zaostatka! Kanađanin Finn Iles (Specialized Gravity) protratio je svoje izvrsno vrijeme iz kvalifikacija padom u gornjem dijelu staze.

Francuz Thibaut Daprela (Commencal / Muc – Off By Riding Addiction), najbolji prošlogodišnji junior, a ove godine odličan u seniorskoj konkurenciji, bio je brži u gornjem dijelu, ali je potom s nekoliko pogrešaka završio iza Amerikanca.

Francuz Loic Bruni (Specialized Gravity) zaostajao je u gornjem dijelu, a zatim je prebacio u višu brzinu prije “pump tracka” i sjajnom vožnjom u donjem dijelu pretekao je Amerikanca!

Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) od starta na nož, a u svakom mjerenju i brži od Brunija i očito na putu do svoje 22. pobjede u Svjetskom kupu. U cilj je stigao 1.960 sekundi ispred Francuza i osigurao vrući stolac.

Greg Minnaar
Greg Minnaar, foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Njegovom vremenu nije prišao ni treći iz kvalifikacija i njegov ekipni kolega Amerikanac Luca Shaw, koji je već u gornjem dijelu zaostajao. 

Na startu su ostala samo dvojica. Prvo Britanac Matt Walker (Madison Saracen Factory Team), koji je u gornjem dijelu bio brži, ali prednost u donjem dijelu se istopila i na kraju je to bilo dovoljno samo za mjesto iza Minnaara.

Lider Svjetskog kupa i najbrži u kvalifikacijama i Minnaarov ekipni kolega Loris Vergier bio taj koji je odlučio o Minnaarovoj 22. pobjedi. I ne, o rekordnoj 22. pobjedi nije odlučio Loris Vergier, već njegova prazna guma! Pobjeda je ostala u momčadi Santa Cruz Syndicate, koja u ovoj sezoni Svjetskog kupa nikome nije prepustila pobjedu.

Konačni poredak : 1. Greg Minnaar (3: 55,239), 2. Matt Walker (+1,833), 3. Loic Bruni (+1,960), 4. Aaron Gwin (3,062), 5. Dakotah Norton (3,073) … 33. Jure Žabjek (+10.247).

U poretku Svjetskog kupa uoči posljednje nedjeljne utrke, Walker vodi (517 bodova) ispred Vergiera (503) i Minnaara (427), s četvrtoplasiranim Brunijem s istim brojem bodova. Žabjek je na 23. mjestu sa 132 boda.

Žene

Izuzetno dobro vrijeme već je na početku postavila svjetska prvakinja, Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Pro Team). Uslijedio je težak pad Britanke Mikayle Parton, a slijedila je Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Team).

U drugom mjerenju zaostajala je samo tri desetinke sekunde za ekipnom kolegicom, potom tek desetinku, a u finišu je zaostajala nešto manje od četiri desetinke sekunde i trenutno zauzela drugo mjesto. Ni talijanska prvakinja Eleonora Farina nije popravila vrijeme u odnosu na Švicarku.

Monika Hrastnik
Monika Hrastnik, snimio Sebastian Sternemann

Pobjednica druge runde Svjetskog kupa u Mariboru, Njemica Nina Hoffmann (Nina Hoffmann Racing – STIF), napala je svom snagom, uz nekoliko manjih pogrešaka u gornjem dijelu, no u srednjem je dijelu vozila izuzetno brzo i u cilju je za 1,2 sekunde bila bolja od Balanche.

Pobjednica prve utrke u Mariboru, Francuskinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory), odlučila je voziti na nož od početka i na prvom mjerenju je vodila 4 sekunde! Potom je povećala prednost, ali napravila je nekoliko pogrešaka i svejedno postavila vrhunsko vrijeme u finišu, jer je Njemicu pretekla za gotovo pet sekundi s vremenom 4:30,722.

Niti trećeplasirana Britanka Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD) nije zaprijetila Cabirou. Australka Tracey Hannah (Polygon UR) također nije uspjela.

Na startu je bila ostala samo najbrža iz kvalifikacija bila Francuskinja Myriam Nicole (Commencal / Muc – Off By Riding Addiction), koja je ubrzavala kroz gornji dio staze, bila u “zelenom” i savršenom vožnjom postavila najbolje vrijeme prve utrke u Lousi.

Myriam Nicole
Myriam Nicole, fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Dakle: pobjednica Myriam Nicole (4: 26,325), drugo mjesto Marine Cabirou (+4,397) i t treće mjesto Tahnee Seagrave (+5,075). Monika Hrastnik konačno je osvojila 7. mjesto.

Nakon tri od četiri utrke Svjetskog kupa, Myriam Nicole je u vodstvu ukupnog poretka (625 bodova) ispred Marina Cabiroua (575) i Tracey Hannah (481), Monika je na 7. mjestu (343 boda).

Juniori

Novo ime u vrhu natjecanja za juniore. Britanac Ethan Craik (GT Factory Racing) proslavio je svoju prvu pobjedu. Iako nije bio najbrži u mjerenjima srednjeg vremena, dodao je gas u donjem dio staze i odredio vrijeme 4: 07.602. Drugo mjesto pripalo je Španjolcu Pau Busquetsu Menoyou (+2,711), a treće, s 3.593 zaostatka, Amerikancu Christoperu Griceu (Specialized Gravity).

Veliki pobjednik uvodnih proba i aktualni svjetski prvak Irac Oisin O’Callaghan (The YT Mob) pogriješio je nakon prvog međumjerenja vremena, gdje je bio četvrti najbrži, pao i završio na 24. mjestu.

Juniorke

Najbrža iz kvalifikacija, Francuskinja Lauryne Chapaz (Dorval AM Pro Team), morala je priznati pobjedu sunarodnjakinji Leone Pierrini. Potonja je bila najbrža u svim međumjerenjima i postavila je vrijeme 4: 59,667, što je za sekundu lošije od jučerašnjeg najboljeg vremena kvalifikacija, ali ipak 3,952 sekunde brže od drugoplasiranog. Treće mjesto osvojio je Španjolac Aina Grimau Gonzales (IJ Racing).

Rezultati na  uci.org.

Snimku muške i ženske utrke pogledaj na Red Bull TV.

U nedjelju slijedi druga utrka na stazi s dvije nove dionice. Kvalifikacije su sutra, u subotu.

Naslovna fotografija: Greg Minnaar, foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Svjetski kup Lousã: Gee nas vodi po stazi

Prati nas