Marine Cabirou
2. studenoga 2020

U posljednjoj utrci u MTB spustu za Svjetski kup 2020. u Portugalu Loic Bruni je izborio seniorsku pobjedu, a ukupni poredak osvojio je Matt Walker. Marine Cabirou osvojila je i posljednju rundu i ukupni poredak. Kiša je zaprijetila, no onii najbolji se nisu dali omesti…

Četiri utrke na dvije lokacije. Tako je izgledao Svjetski kup u MTB spustu u sezoni 2020. No, teško bismo mogli poželjeti napetiju sezonu u ovogodišnjim uvjetima pandemije.

Ukupni pobjednik najkraćeg Svjetskog kupa u spustu u povijesti bio jest Britanac Matt Walker (Madison Saracen Factory Team) u seniorskoj konkurenciji, a Francuz Loic Bruni (Specialized Gravity) iz posljednjeg je sraza sezone izašao kao pobjednik dana. Među seniorkama, Francuskinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory) završila je sezonu pobjedom u jučerašnjoj utrci, ali i u ukupnom poretku.

Žene: Marine je ipak najbolja

Dakle, za kraj, još jedna pobjeda za Marine Cabirou. Razočarala se nakon svjetskog prvenstva u Leogangu, gdje je u kaosu u blatu završila tek na devetom mjestu, a potom je osvojila jednu pobjedu i drugo mjesto i u Sloveniji i u Portugalu. Jučer je završila ispred drugoplasirane Njemice Nine Hoffmann (Nina Hoffman Racing – STIF), koja je zaostala 1,7 sekundi, i pobjednice kvalifikacija Britanke Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD) s 2,4 sekunde zaostatka na trećem mjestu.

Marine Cabirou, foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Francuskinja Myriam Nicole (Commencal / Muc – Off by Riding Addiction) završila je na 4. mjestu s 4,9 sekundi zaostatka, a Slovenka Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Race Team) na 5. mjestu. Australka Tracey Hannah (Polygon UR) pala je u svojoj oproštajnoj utrci i završila na 8. mjestu, povukavši se iz karijere sa 44 osvojena postolja.

Marine Cabirou osvojila je Svjetski kup s 50 bodova prednosti nad Myriam Nicole i 161 nad Ninom Hoffmann. Monika Hrastnik zauzela je ukupno 7. mjesto s dva peta i dva sedma mjesta. Čak je i Špela Horvat sa samo dva nastupa zaradila 12. mjesto, budući da je ove godine bodove osvojilo svega 14 natjecateljica.

Monika Hrastnik, foto Sebastian Sternemann

Monika:

“Ponovila sam neke pogreške u gornjem dijelu staze. Tako potrajalo do sredine druge dionice, ali onda sam uhvatila ritam i dobro odvezla do cilja. Dala sam sve od sebe i u sprintu, noge su mi se nekako držale, iako je bilo teško. Čak sam u nastavku stekla nešto prednosti. Zadovoljna sam, lijep kraj kratke sezone. “

Muškarci: Kiša je donekle omela utrku, ali ne i borbu za vrh

Čak i sa samo šezdeset finalista i pravilima za zaštićene vozače, koji čak i sa lošim kvalifikacijama ne mogu biti na vrhu startne liste finala, promjene vremena i uvjeti na stazi i dalje mogu oblikovati ishod utrke. Dosta je vremena izgledalo da bi pobjedom mogao iznenaditi mladi Britanac Jamie Edmondson. On je na stazu izašao kao 28., dobar sat i pol ispred pobjednika kvalifikacija Brunija. U međuvremenu je gornji dio staze smočila kiša i uvjeti su nesumnjivo bili teži. Među ostalima tako je bilo i za Jureta Žabjeka (Unior Devinci Factory Racing), koji je startao kao 46. i na kraju se morao zadovoljiti 40. mjestom.

Jure Žabjek, foto Andy Vathis

Edmondson, koji nije ispao niotkuda jer je bio deseti u utrci u petak, proveo je dosta vremena na vrućem stolcu. Tek velika tri posljednja na startu uspjela su ga pomaknuti niz ljestvicu. U troboju za posljednju pobjedu u sezoni i također za ukupnu pobjedu, prestigla su ga sva trojica.

Walker je prvi poveo i tako je, bez obzira na ljestvicu druge dvojice, pobjednika u petak, Južnoafrikanca Grega Minnaara (sindikat Santa Cruz) i Loica Brunija, već mogao proslaviti pobjedu u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Walker se sigurno nadao svojoj prvoj seniorskoj pobjedi u Svjetskom kupu dok je sjedio u vrućem stolcu, ali očito još nije vrijeme za to.

Prvo ga je Minnaar pretekao za dobru sekundu. Minnaarov je nastup izgledao jednako uvjerljivo kao i pobjeda u petak. Bi li najuspješniji natjecatelj Svjetskog kupa svih vremena mogao pobijediti drugi put u tri dana i ostvariti svoju već 23. pobjedu?

No Loic Bruni još je uvijek bio na stazi i s četverostrukim svjetskim prvakom, koji ove godine još nije okusio pobjedu, nije se bilo za šaliti. Bruni je prvo zaostajao iza Minnaara i Walkera, ali poveo je tek u zadnjem međuvremenu i u finišu bio brži od Minnaara samo 17 stotinki!

Šesta pobjeda u Svjetskom kupu za Brunija, koji je opet SuperBruni, drugo mjesto za pomalo razočaranog Minnaara i treće za Walkera. Čak i četvrtoplasirani Edmondson i petoplasirani Phil Atwill (Cube Global Squad Protected by Bliss) morali su biti zadovoljni svojim postignućima – jer Edmondson je daleko najbolji, Atwill je pak izjednačio peto mjesto iz Lenzerheidea, od prije tri godine.

Matt Walker osvojio je globus za ukupnu pobjedu s 10 bodova prednosti nad Brunijem i 60 nad Minnaarom. Jure Žabjek je sezonu završio na 26. mjestu, najviše je bilo na 15. mjestu na prvoj utrci u Mariboru.

Jure Žabjek, foto Andy Vathis

Jure:

“Staza mi je odgovarala i ujutro sam jako dobro odradio trening. Tada je neposredno prije mog starta počelo malo kišiti, pa potom prilično jako. Podloga je vrlo skliska kada je mokro, jer je od nabijene zemlje i stijenja. Bilo bi teško ići brže, mogao bih brzo završiti, kao što se dogodilo nekolicini trkača iza mene. Tada je kiša opet prestala. Moguće je da smo Dak i ja imali najgoru situaciju, nažalost ovdje se ništa ne može učiniti… Kao što sam rekao, osjećao sam se dobro i znam da cijelo vrijeme mogu biti među dvadeset najbržih. Sljedeće sezone težit ću trajnom mjestu među prvih deset. “

Juniorke

Francuskinja Leona Pierrini  pobjednica je u ukupnom poretku Svjetskog kupa s jučerašnjim četvrtim mjestom, a najbolje nedjeljno vrijeme zabilježila je njena sunarodnjakinja Lauryne Chappaz (Dorval AM Pro Race Team). Drugo mjesto je jučer otišlo u Španjolsku, k Aini Grimau Gonzales (IJ Racing), a treće Belgijki Siel van der Velden.

Juniori

Novo ime na vrhu. Jučer je Amerikanac Dante Silva slavio s vremenom 4:00,349. Drugo mjesto pripalo je domaćem matadoru Goncalu Bandeiri (Miranda Factory Team), a treće pobjedniku u petak, Britancu Ethanu Craiku (GT Factory Racing). Svjetski prvak Irac Oisin O’Callaghan (The YT Mob) ponovno je ostao razočaran, završivši na 20. mjestu, oprostivši se od naslova ukupnog pobjednika ovogodišnjeg kratkog, ali intenzivnog kupa. Craik je odnio konačnu pobjedu s 4., 7., 1. i 3. mjestom.

Rezultati

Snimke svih utrka na Red Bull TV

Na naslovnoj fotografiji je Marine Cabirou, foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Svjetski kup Lousã Report: Greg Minnaar je najveći!

Prati nas