“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
28. svibnja 2017

Pravi mali triler kod djevojaka i pobjeda Nina Schurtera u muškoj kategoriji.

Suha i prije svega vruća utrka, na obnovljenoj stazi u Albstadtu, ponovno je ponudila zanimljive borbe, i još jednom dokazala da je konkurencija iz utrke u utrku sve izjednačenija. Kako u muškoj, tako i u ženskoj kategoriji. Nova imena i diktiranja paklenog ritma već od samog starta čine utrke u olimpijskom cross countryju još atraktivnijim i zanimljivijim.

Danas su sudbinu krojile visoke temperature i suha te jako brza staza. Dečki su morali odvoziti sedam punih, plus startni krug, djevojke jedan manje.

Djevojke

Eksplozivni start Sabine Spitz (WiaWis Bikes Pro Team), drugoplasirane iz Noveg Mesta. U diktiranju tempa pridružila joj se vodeća u Svjetskom kupu, Dankinja Annika Langvad (Specialized Racing), zatim je uzde u svoje ruke uzela nekadašnja svjetska prvakinja, Poljakinja Maja Wloszczowska (Kross Racing Team), sasvim blizu bila je i Švicarka Linda Indergand (Focus XC Team).

Nakon pada Langvadove, koja je bila u prvom planu, Wloszczowska je imala otvoren put. Diktirala je oštar ritam, iz pozadine su se polako krenule probijati Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sand America Eagle MTB Racing) i Švicarka Jolanda Neff (Kross Racing). 

Prve tri su vozile svoju utrku, Indergandova je polako krenula gubiti kontakt, dok je mjesta postepeno pridobivala Australka Rebecca Henderson. 

Prema kraju je napala Jana Belomojna i Wloszczowska nije našla pravi odgovor. Ni odlični spustevi Neffove nisu bili dovoljni za odgovor na super uspinjanje Belomojne. Tako je prva pobjeda u Svjetskom kupu otišla u UkrajinuJana Belomojna je uspjela zadržati razliku od 16 sekundi pred Majom i 23 pred Jolandom. Belomojna je nakon peha Langvadove, koja je utrku završila na 16. mestu, preuzela i vodstvo u Svjetskom kupu. 

Muški

Kod muških se odvijala prava utrka u utrci. Najbrže je krenuo mladi Nizozemac Mathieu Van Der Poel, njegov siloviti tempo na početku su jedino mogli pratiti Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing) i Mathias Flueckinger (Radon Factory XC). Već na početku su dobili nešto prednosti pred sljedbenicima, koji su izjednačeno formirali grupicu od četvrtog do trinaestog mjesta. Ritam prve trojice je bio paklen i Van Der Poel je utrku vozio odlično, dok je Schurter, kao što starom mačku i pobjedniku prošlogodišnjeg Albstadta priliči, čekao na svoju priliku.

Flueckinger je bio jedini, koji je još držao pakleni tempo, ali je na jednom od brzrih spusteva izgubio nadzor nad biciklom i spektakularno izletio sa staze, vratio se na utrku ali kasnije je odustao. U pozadini, Julien Absalon (BMC MTB Racing Team) nije imao pravi odgovor, ali  zato su Novozelanđanin Anton Cooper (Trek Factory Racing) i drugoplasirani iz prve utrke Svjetskog kupa David Valero Serrano (MMR Factory Racing) s odličnom predstavom upozorili na sebe.

U zadnjim krugovima nadzor nad utrkom preuzeo je Nino Schurter, sa 26 sekundi prednosti pred Van Der PoelomTreće mjesto je s 49 sekundi zaostatka zauzeo mladi Cooper. Julien Absalon je na kraju zauzeo sedmo mjesto. Nino Schurter je danas osvojio već 22. pobjedu u Svjetskom kupu, s drugom pobjedom u sezoni je samo još utrvdio položaj vodećeg u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Ukupni poredak 

Snimku utrke možete pogledati na redbull.tv. 

Pročitajte više: Intervju s Janom Belomojnom

Foto Grega Stopar

Pročitajte još:
Svjetski kup Nove Mesto: Pobjeda Nina Schurtera
Nove Mesto: Pobjeda Annike Langvad

Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas