10. ožujka 2018

Samuel Gaze prekinuo je u Južnoj Africi na prvom krosu Svjetskog kupa seriju pobjeda Nina Schurtera u kategoriji muškaraca, a u kategoriji žena pobijedila je Annika Langvad, dok je Tanja Žakelj nakon slabijeg starta osvojila 18. mjesto

Samuel Gaze prekinuo je u Južnoj Africi na prvom krosu Svjetskog kupa seriju pobjeda Nina Schurtera u kategoriji muškaraca, a u kategoriji žena pobijedila je Annika Langvad, dok je Tanja Žakelj nakon slabijeg starta osvojila 18. mjesto.

Takole so se razpletle dirke.

Muški elite

Svjetski kup 2018. započeo je pravim vatrometom. Švicarac Nino Schurter (Scott-SRAM MTB Racing) je u već poznatoj maniri pokušao nametnuti dominaciju te se već u prvom krugu skupna najboljih raspala na sastavne faktore. Nina je mogao pratiti samo Novozelanđanin Samuel Gaze (Specialized Racing), aktualni svjetski prvak u kategoriji U23, štoviše vozio je na čelu. S 15 sekundi zaostatka slijedili su ih Nizozemac Mathieu Van Der Poel (Corendon-Circus), pobjednik Svjetskog kupa u ciklokrosu, koji se u dva kruga sa startne 47. pozicije probio na treće mjesto, te Francuz Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing XC). Razlika se nije smanjivala sve do petog kruga kada je Marotte spojio do vodećeg dvojca, ostavivši Nizozemca za sobom. No nije mogao držati taj tempo te je na kraju zaostao 10 sekundi za dvojcem.

Sam i Nino su u posljednjem krug priredili pravi vatromet. Napadi su se izmjenjivali na svakom usponu no niti jedan nije mogao ostvariti odlučujuću prednost. U posljednjih 200 metara uslijedio je eksplozivan sprint te je Gaze u velikom stilu ostvario svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu i tako prekinuo Schurterov niz. Potonji je naime u 2017. osvojio sve utrke Svjetskog kupa te zlatne medalje na Olimpijskim igrama i svjetskom prvenstvu te tako ostvario „savršenu sezonu“. Treći je u cilj ušao Marotte.

Sam Gaze: “Osjećam ogromno zadovoljstvo. Prošlu su godinu obilježile teškoće te sam si uzeo vremena i savršeno se pripremio za ovu sezonu. Nastup Kulhavog i Schurtera na Olimpijskim igrama u Londonu bio je prijelomni trenutak za moju odluku o utrkivanju u disciplini olimpijskog krosa. Tada sam bio odlučio da ću jednoga dana voziti sa svojim uzorima. To što sam svoju prvu pobjedu ostvario u borbi s najvećim među njima predstavlja pravo ostvarenje sna“.

Ironično, Schurter je prije utrke upravo Gazea naveo kao jednog od najopasnijih konkurenata u 2018.

Snimka utrke dostupna je na redbull.tv


Ferrand Prevot i Langvad na „balvanskom“ spustu

Žene elite

Ženska kategorija bila je prepuna prvakinja, a za pobjedu su se borile dvije koje su osvajale zlatne medalje u više disciplina. Najbrže su startale Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory Racing XC), Annika Langvad (Specialized Racing) i Jolanda Neff (Kross Racing Team). Jolanda je napravila pogrešku na strmom usponu pa ju je Anne Tauber (CST Sandd American Eagle MTB Racing Team) uspjela prestići. U drugom krugu su se Annika i Pauline odvojile od ostalih te su se stalno izmjenjivale u vodstvu. Tauber je ostala usamljena na trećem mjestu, sa zaostatkom od oko 30 sekundi.

U posljednjem krugu je Annika uspjela pobjeći i ostvariti 15 sekundi razlike, pa je unatoč manjim pogreškama zbog duboke prašine, uspjela pobijediti s vremenom 1;33:14. Annika je danas ostvarila svoju petu pobjedu u Svjetskom kupu. Pauline je na kraju bila druga s 15 sekundi prednosti ispred Anne Tauber koja je ugodno iznenadila i uspješno nadomjestila odsutnu ekipnu kolegicu Janu Belomojnu.

Utrka za preostala dva mjesta na pobjedničkom postolju odlučena je u sprintu triju biciklistica. Najsnažnija je bila Helen Grobert (Cannondale Factory Racing XC) koja je nadmašila obje predstavnice ekipe Kross – Maju Wloszczowsku i Jolandu Neff.

Tanja Žakelj je slabije krenula u utrku i našla se izvan top 30. Kasnije je uspjela prestići čitav niz konkurentica te je na kraju ostvarila 18. mjesto sa zaostatkom od 4:41 iza pobjednice.

Annika nakon utrke: “Nevjerojatno! Kakav početak sezone Svjetskog kupa, uz pobjedu! Znala sam da sam u dobroj formi pa sam išla na sve ili ništa. Staza je bila zahtjevna te sam napravila nekoliko pogrešaka no to me nije omelo. Pauline me doduše nekoliko puta dostigla no nastavila sam u svome ritmu i isplatilo se. Ovo je sjajna najava za Cape Epic, štoviše, moja partnerica Kate Courtney je također dobro odradila svoju prvu utrku u Svjetskom kupu. Već se sada radujem dugim satima koje ću provesti na biciklu“.

Snimka utrke na redbull.tv

Muški U23

U startnom krugu najbolje se snašao Novozelanđanin Ben Oliver. Na ruku mu je išla činjenica da je došao u vrhuncu svoje sezone na južnoj polutci. Njegova je motivacija bila posebna visoka nakon drugog mjesta na nacionalnom prvenstvu. Za njim su vozili Norvežanin Petter Fagerhaug, koji je lani pobijedio u Novem Mestu na Moravi, te Danac Simon Andreassen (Specialized Racing), bivši juniorski prvak svijeta u ciklokrosu. Sva su trojica bila u skupini do sredine utrke. Potom je Fagerhaug pojačao tempo te ga Oliver i Andreassen nisu mogli pratiti. Situaciju je iskoristio Neilo Perrin Ganier (Absolute-Absalon) koji se uspio probiti na treće mjesto ispred Andreassena.

Petter Fagerhaug je očuvao vodstvo te je pobijedio s vremenom 1;18:23. “Čekao sam i motrio slabosti drugih natjecatelja“ kazao je Fagerhaug nakon utrke. Ben Oliver je ostao na drugom mjestu sa zaostatkom od 1:06, a  Neilo Perrin Ganier je donio prve bodove novoj ekipi pod vodstvom Juliana Absalona s trećim mjestom i zaostatkom od 1:54.

Žene U23

Dankinja Malene Degn (Ghost Factory Racing), bivša juniorska svjetska prvakinja, nakon samo jednog kruga pronašla je svoj pravi ritam. U prvom je krugu najbrže potegnula Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC), svjetska prvakinja u ciklokrosu (U23), no to ju je kasnije koštalo te je kasnije izgubila nekoliko pozicija. Dankinju je mogla slijediti samo ekipna kolegica, Švicarka Sina Frei, aktualna svjetska prvakinja u kategoriji U23, no i ona je mogla sllijediti Malenin tempo samo nekoliko krugova. Zbog tog visokog tempa je izgubila koncentraciju te je dva tri puta prokliznula na prašnjavoj stazi. Marlene je zbog toga još povećala prednost te je na kraju pobijedila s vremenom 1;18:52, ispred kolegice Sine Frei s 27 sekundi zaostatka, dok je Evie Richards pred kraj utrke uspjela doći do trećeg  mjesta sa zaostatkom od 48 sekundi iza pobjednice.

Malene Degn je ostvarila svoju prvu pojedu u Svjetskom kupu. Pripreme je odradila na Cipru, gdje je umjesto nastupa na Cyprus Sunshine Cupu odabrala čisto treniranje, što joj se na kraju isplatilo.

Stellenbosch se pokazao u dobrom svjetlu. Dobili su vrlo rani termin, na samome početku sezone, no uspjeli su nametnuti standarde za 2018. I natjecatelji su bili zadovoljni organizacijom, a većina ih je boravak u Africi iskoristila za pripreme. Slijedi dugi odmor do slijedeće utrke u Albstadtu (18.-20. svibanj), no danas smo vidjeli da možemo očekivati napet i uzbudljiv nastavak sezone Svjetskog kupa.

Rezultati na uci.ch

Na uvodnoj fotografiji: Gaze na ciljnoj crti ispred Schurtera. Fotografije @epicworldcup

Prati nas