27. travnja 2017

Prva utrka dugo očekivanog Svjetskog kupa u downhillu je pred vratima!

Napokon počinje Svjetski  kup 2017. Prva utrka u downhillu održat će se u francuskom Lurdu, a sezona se nastavlja krajem svibnja s prvom utrkom u XC-u u Češkoj.

Svjetski kup

U subotu 29. travnja kreće već 27. sezona Svjetskog kupa u brdskom biciklizmu. Prva od devet destinacija je Lurd u Pirenejima. Francuski grad domaćin je Svjetskog kupa u downhillu od 2015. godine, prošlogodišnji pobjednici utrke su Aaron Gwin i Rachel Atherton. Ove će godine u Svjetskom kupu biti devet stanica na dva kontinenta – sedam utrka u downhillu i šest u olimpijskom cross country-u. 

Odredišta dvostrukih utrka biti će Vallnord (Andora) 1. i 2. srpnja, Lenzerheide (Švicarska) 8. i 9. srpanj, Mt. Sainte Anne (Kanada) 5. i 6. kolovoz i finale 26. i 27. kolovoza u Talijanskom Val Di Sole. 

Utrke u XC-u započinju 20. svibnja u Novom Mestu na Morave (Češka) i nastavljaju se tjedan dana kasnije u Albstadtu (Njemačka). Druga stanica vozaća downhilla bit će 3. i 4. lipnja u Fort Williamu (Škotska), nakon koje tjedan dana kasnije slijedi austrijski Leogang.


Pozivamo vas da pratite prvu utrku Svjetskog kupa 2017.

Tijek događanja u Lurdu

Raspored treninga, kvalifikacija i glavnih utrka na prvoj utrci Svjetskog kupa, gdje je danas start zabijelio i snijeg, je slijedeći:

– danas su natjecatelji pregledali stazu “on foot”. Po njoj se, za potrebe tv prijenosa, spustio Claudio Caluori, ispred njega je vozio juniorski svjetski prvak iz 2015. godine, prošlogodišnji Elite podprvak Laurie Greenland.

– Sutra, u petak, kreće malo ozbiljnije. Od osam sati ujutro do 15,15 poslijepodne održati će se službeni treninzi. Od 15,30 do 17 sati mjeriti će se vrijeme za prvih 80 Elite muških, prvih 15 Elite žena, prvih 10 juniora i prve 3 juniorke.

– U subotu 29. travnja odmah nakon službenog treninga slijede kvalifikacije. U 12,15 juniorke, u 12,30 juniori, u 13,30 žene i u 14 sati elitna muška kategorija. Slijedit će još jedan “pješački” pregled staze i priprema za nedjeljno finale prve utrke ovogodišnjeg Svjetskog kupa.

– nedjelja 30. travanj, slijedi prava akcija. U deset sati finale juniorki, u pola jedanaest finale juniora. Od 11,30 do 12,30 još službeni trening muških, zatim u 13 sati finale djevojaka i u 14 sati muško finale.

Gwinov prošlogodišnji finalni nastup.

Osnovni podaci o stazi

Lurd je najkraća staza u Svjetskom kupu. Dužina je 2607 metara, spusta na stazi je 441 visinskih metara, ima čak i nešto uspona, točnije 11 visinskih metara. Start je na 891 metara nadmorske visine.

Prošle je godine u finalu za cijelu stazu Aaron Gwin trebao 3 minute, 9 sekundi i 1 desetinkuRachel Atherton 3 minute, 50 sekundi i 38 stotinki

Prošlogodišnji ukupni poredak prvih pet u muškoj i ženskoj kategoriji

  1.  mjesto Rachel Atherton i Aaron Gwin
  2.  mjesto Tahnee Seagrave i Steve Smith
  3.  mjesto Manon Carpenter i Danny Hart
  4.  mjesto Tracey Hannah i Troy Brosnan
  5.  mjesto Emilie Siegenthaler i Amaury Perrion

    Utrku možete pratiti na redbull.tv

    Naslovna fotografija Klemen Humar

Prati nas