Elba, Andreas Seewald
6. listopada 2021

Toskanski otok Elba bio je prošlog vikenda domaćin ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u MTB maratonu. Muška kategorija morala je svladati trasu od 115 km. A žene je čekao izazov dug 80 kilometara…

Maratonska trasa na Elbi može se pohvaliti dugom tradicijom jer je tamo 1994. godine održana utrka za Svjetski kup u brdskom biciklizmu. Kasnije su na otoku počeli organizirati MTB maratone brdskog biciklizma pod nazivom Capoliveri Legend Cup.

Trasa za muškarce uključivala je dobrih 4500 metara uspona te de bila dugačka 115 kilometara kumuliranih u tri kruga. Žene su vozile 80 kilometara, s 3100 visinskih metara.

Žene: Mitterwallner je osvojila sve što je mogla!

Ove je godine 19-godišnja Austrijanka Mona Mitterwallner osvojila svih šest pobjeda u utrkama Svjetskog kupa u olimpijskom krosu u kategoriji mlađih seniorki. Postala je svjetska i europska prvakinja u kategoriji U23. U nedjelju je svojim uspjesimadodala naslov seniorske svjetske prvakinje u disciplini MTB maraton. Unatoč činjenici da je Austrijanka morala zamijeniti stražnji kotač nakon isteka prvog kruga (gumi defekt), povela je s minutu i 13 sekundi ispred prošlogodišnje viceprvakinje i svjetske prvakinje u maratonu 2003. godine, Poljakinje Maja Wloszczowska.

Treće mjesto pripalo je Španjolki Nataliji Egusquizi Fischer. Ona je zaostala više od sedam i pol minuta. Švicarka Ariane Lüthi, koja je na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu završila kao treća, ovoga je puta bila peta, a braniteljica naslova Ramona Forchini iz Švicarske na kraju je odustala nakon lošeg starta kada se vozila oko 20. mjesta. Od 50 žena na startu, 40 ih je došlo do cilja.

Rezultati

Muškarci: Seewald  priredio iznenađenje!

Dvostruki svjetski prvak, KolumbijAnac Hector Leonardo Paez Leon, pao je na pregledu staze i ozlijedio ruku te nije mogao obraniti lanjski naslov iz Turske. Nijemac Andreas Seewald preuzeo je inicijativu na kraju prve runde i potvrdio vodstvo, osim sredinom druge runde, kada je skliznuo na šesto mjesto, kada je prestigao Kolumbijca Diega Alfonsa za dvije minute i 24 sekunde s vremenom od 6: 02.03 Cuerva. Portugalac Jose Dias došao je do bronce sa 5 minuta i 31 sekundu zaostatka.

Švicarac Nino Schurter, koji je bio na Elabi u potrazi za jedinom titulom koja mu još nedostaje u bogatoj trkačkoj karijeri, odustao prije 80. kilometra. Od 114 natjecatelja na startu, samo 75 je stiglo do cilja.

Rezultati

Video: Najbolji trenuci SP u MTB maratonu

Naslovnu fotografiju posudili smo na Facebook stranici UCI MTB Marathon World Championships.

Pročitaj i
SP XCM Report: Prvijenac za Forchini, repete za Paeza

Prati nas