7. studenoga 2017

U Kini uskoro kreće Svjetsko prvenstvo u disciplinama MTB eliminator, trial i BMX slobodnog stila. Prema našim podacima, u BMXu će nastupiti i Marin Ranteš.

Između 8. i 12. studenog, u Čengduu u Kini, održat će se prvo Svjetsko prvenstvo u urbanom biciklizmu. Discipline su tri, i to MTB eliminatortrial te BMX slobodnog stila.

Eliminator

Iako smo to na neki način očekivali, svejedno je poprilično razočaravajuće da je stvarno do toga i došlo. Eliminator u tom obliku nažalost nema budućnosti. Startna lista za SP u urbanom biciklizmu je zaista kratka. Dvadeset muškaraca i sedam žena prijavljeno je za utrku u eliminatoru.

Tamo očekujemo branitelja naslova, Austrijanca Daniela Federspiela, pobjednika Svjetskog kupa, Nijemca Simona Gegenheimera, europskog prvaka, Francuza Titouana Perrin Ganiera, dok svi ostali osvajači naslova i oni koji su u proteklim sezonama nešto značili u toj disciplini, nažalost neće biti prisutni.

U ženskoj kategoriji, na startu će biti Švicarka Kathrin Stirnemann, a braniteljice naslova, njene sunarodnjakinje Linde Indergand, neće biti.

Sedam žena je jednostavno premalo, s obzirom da u pravilima piše da na startu mora biti najmanje 12 natjecateljica, ali organizator tvrdi da će se utrka ipak održati. Većem broju prijavljenih na utrku nije pomogao ni visoki nagradni fond. 

Eliminatoru takvog oblika kao što je sada, jednostavno nedostaje masivnost. Nakon ukidanja discipline iz Svjetskog kupa, najbolji u cross countryju izgubili su interes, jer nemaju nikakve koristi. Čak ni nova Svjetska serija nije postigla veće medijsko zanimanje. Naravno da na taj način ni nacionalni savezi nemaju nikakvog  interesa za tu disciplinu.

Trial

Prateća disciplina na skoro svim Svjetskim i Europskim prvenstvima u brdskom biciklizmu je nakon podijele lokacija u XC-u i spustu, bila prateći dio na gravitacijskim događajima, a zatim su se trialisti odlučili za svoja prvenstva.

Sada, kada se otvara nova fronta takozvanog prvenstva u urbanom biciklizmu, i trialisti imaju priliku, da svoje znanje i razvoj okrunjuju u društvu natjecatelja u disciplinama BMX i eliminator. 

Zanimanje za trial je zasigurno mnogo veće, s obzirom da su prijavljeni svi koji u tom sportu nešto znače. Startna lista je bogatija za 67 natjecatelja i 14 natjecateljica, koji će se natjecati u četiri kategorije.

BMX slobodni stil

Polako se priprema teren za uvođenje nove biciklističke discipline u program olimpijskih igara, a BMX slobodnog stila je i po masovnosti i po atraktivnosti jedan od pravih i suvremenih sportova, koji osim najvišeg nivoa natjecanja, kupa FISE, zaslužuje i Svjetska prvenstva i jednom u četiri godine natjecanje pod olimpijskim krugovima.

Na natjecanje u slobodnom stilu je prijavljeno čak 98 natjecatelja i 19 natjecateljica, što znači, da je BMX u zadnjih nekoliko sezona  napredovao i definitivno je disciplina, koja najviše odgovara širem krugu mlađe generacije. Natjecatelji i natjecateljice natjecati će se u disciplini slobodnog stila – u parku. Većina stiže direktno sa zadnjeg, danas završenog natjecanja svjetske serije FISE, gdje nastupa i naš vrhunski natjecatelj Marin Ranteš!

Više informacija o prvom Svjetskom prvenstvu u urbanim sportovima možete pronaći na urbanworlds.cn ili na stranici uci.ch.

Naslovnu fotografiju smo posudili od UCI

Prati nas