1. rujna 2019

Dvostruki švicarski trijumf, smola Talijana i francuski paket. Jedna od najuzbudljivijih seniorskih utrka u olimpijskom krosu posljednjih godina. Kod seniorki, majstorski nastup Francuskinje, velika borba Australke i Švicarke te više nego dobar finiš Slovenke

Jubilarno 30. Svjetsko prvenstvo, koje je kanadski Mont Sainte Anne treći puta ugostio, dalo nam je jučer još jednu uzbudljivu i napetu utrku (utrke) u olimpijskom krosu. Utrka za seniore kakvu već dugo ne pamtimo, trijumf Švicarca, smola Talijana, izgaranje Brazilca i napad francuske brigade, sve to u jednoj utrci!

Švicarac Nino Schurter osmi (i peti put zaredom) postao je svjetski prvak! Drugo mjesto pripalo je njegovom sunarodnjaku Mathiasu Flueckigeru, a treći i četvrti bili su Francuzi Stephane Tempier i Titouan Carod. Peto mjesto pripalo je Gerhardu Kerschbaumeru iz Italije, Čeh Ondrej Cink na šestom, Koretzky i Sarrou na sedmom i osmom mjestu, Švicarac Andri Frischknecht na devetom, a Brazilac Henrique Avancini na desetom.

 

Francuskinja Pauline Ferrand Prevot, nova je svjetska prvakinja u olimpijskom krosu u elitnoj kategoriji! Nakon 2015., ovo je njen drugi naslov najbolje na svijetu. Švicarka Jolanda Neff postala je svjetska doprvakinja, a Australka Rebecca McConnell uvrstila se na treće mjesto. Braniteljica naslova Amerikanka Kate Courtney osvojila je 5. mjesto, odlično je utrku odvezla Tanja Žakelj koja je završila na osmom mjestu!

Seniori

U prvim je krugovima utrka bila prilično rezervirana, iako je tempo bio brz. U zgusnutoj je koloni vozilo između deset i dvanaest vozača. Potom je Nino Schurter napao u drugom krugu, a za njim Avancini, a samo nekoliko sekundi iza njih talijansko-francuska brigada. Cink je konstantno vozio na trećem mjestu. Društvo su mu činili Koretzky i Flueckiger, a slijedio ih je Tempier, koji je vukao još jednog Talijana, Lucu Braidota.

Schurter i Flueckiger su skupa ušli u četvrti krug i nastavili u svom ritmu, izborivši se za 11 sekundi prednosti, i činilo se da voze svoju utrku.Tada je Fluckigera dobio defekt i pao je na sedmo mjesto, vozeći se iza Caroda, Avancinija, Kerschbaumera, Tempiera i Cinka. Zaostajali su dobrih 40 sekundi. Schurter i Tempier su diktirali tempo, iza njih e bila borba za treće mjesto između Avancinija, Caroda i Koretzkyja.Ponovo se im se priključio s Kerschbaumer i utrka je bila još zanimljivija.

Neposredno prije ulaska u šesti krug, Tempier je doživio smolu ispustila mu je guma i morao je u servisnu zonu.Schurter je nastavio u svom ritmu i cijeli krug nastavio sam. Tempier se pridružio Cinku i Carodu, Avancini je popustio, a Kerschbaumer je nastavio u svom tempu (na taj način Talijan je već postizao sjajne rezultate) i približavao se Švicarcu.Zatim skok gotovo zaboravljenog Flueckigera, koji je krenuo za Schurterom i Kerschbaumerom.

Nino Schurter osvojio je svoj osmi svjetski naslov nakon sat, 27 minuta i 5 sekundi (Prvak je bio u 2009., 2012., 2013., 2015., 2016., 2017. i 2018.).Na iznenađenje na drugo mjesto se uvrstio njegov sunarodnjak Mahias Flueckiger, koji je na polovici utrke ostao voziti sam, prošlogodišnji pobjednik utrke Svjetskog kupa na istoj stazi, sa zaostatkom od 30 sekundi. Treće mjesto pripalo je Francuzu Tempieru koji je zaostao još pet sekundi. Gerhard Kerschbaumer, koji je do kraja utrke bio čvrsto na drugom mjestu (također je lani ovdje završio na drugom mjestu), imao je defekt neposredno prije cilja i završio je na petom mjestu. Četvrti je bio Titouan Carod.

Rezultati seniora na tissottiming.com

Seniorke

Najbrže su započele Neff i Courtney , a pridružila se im se još i McConnell. Diktirale su pakleni tempo i ubrzo je Amerikanka popustia. Ispred nje su se plasirale Nizozemke Anne Terpstra i Anne Tauber. Pauline Ferrand Prevot polako je krenula naprijed s osmog mjesta nakon što je pala u startnom krugu , a povratnica među najbolje Šveđanka Jenny Rissveds vozila je oko sedme pozicije. Tanja Žakelj odlično je započela utrku i vozila je između 10. i 12. mjesta.

Tanja Žakelj – foto Grega Stopar

Zahtjevan je tempo počeo dodatno eskalirati te su Australka i Švicarka polako popuštale, a suprotno je činila Francuskinja, koja se brzo približavala vodećim natjecateljicama. Žakelj se u pozadini borila s Annie Last i Catharine Pendrel te je polako napredovala do najboljih deset.

Jenny Rissveds polako je gubila pozicije, Kate Courtney konsolidirala se na šestoj poziciji , a Ferrand Prevot preuzela je vodstvo, te je počela voziti svoju utrku i prije posljednjeg kruga izborila je više od 40 sekundi prednosti, a Neff je zaostajala više od minute.Potom je uslijedio preokret, u drugoj polovici posljednjeg kruga, Neff je uhvatila McConnel te je krenula u lov na Francuskinju, ali njezin je zaostatak već iznosio 50 sekundi.

U pozadini je Anne Tauber popustila, pretekla je Kate Courtney, koja je potom lovila još jednu Nizozemku, Anne Terpstra. Tanja Žakelj napadala je sedmoplasiranu Britanku Annie Last s osmog mjesta .U cilju je nova svjetska prvakinja imala 43 sekunde prednosti ispred Švicarke i jednu minutu i 17 sekundi prednosti ispred Australke! Na četvrto mjesto uvrstila se Anne Terpstra, sa zaostatkom od 2 minute i 26 sekundi. Kate Courtney završila je na 5. mjestu sa 2 minute i 42 sekunde zaostatka. Sa zaostatkom od tri minute, Tanja Žakelj završila je utrku na odličnom osmom mjestu!

Rezultati seniorki

Snimku utrke možeš pogledati na RedBull TV.  

Naslovna fotografija: Nino Schurter u cilju (UCI MTB)

Pročitaj i
SP MSA video: Žak po MSA DH stazi
SP MSA Report: Hatherly i Schneitter prvi e-MTB XC svjetski prvaci

Prati nas